15 Nov, 2018
02:41:43

Lev Detela, pisatelj in prevajalec

Lev Detela, se je rodil 2. aprila 1939 v Mariboru in od leta 1960 živi v Avstriji, ko je kot študent slavistike na ljubljanski univerzi iz političnih razlogov zapustil tedanjo Jugoslavijo. Po študiju slovanske filologije in umetnostne zgodovine na Dunaju sodeluje kot samostojni pisatelj, kulturni publicist in prevajalec v številnih slovenskih, avstrijskih in mednarodnih literarnih revijah, časopisih in radijskih ustanovah. Je avtor več kot 30 slovenskih pesniških, proznih, dramskih, esejističnih in spominskih knjig ter številnih leposlovnih publikacij v nemškem jeziku.

 

 

V prevodih so njegova dela izšla v knjižni obliki tudi v hrvaščini, romunščini in angleščini, v revijah in antologijah pa še v številnih drugih jezikih. Na Dunaju od leta 1978 izdaja in sourejuje nemško literarno revijo za mednarodno literaturo LOG. Predvsem v Avstriji in Zvezni republiki Nemčiji je za svoje literarno delo prejel več nagrad in priznanj. V Trstu so mu leta 1969 izročili nagrado Vstajenje za slovensko literarno ustvarjanje, v Celovcu pa leta 1987 nagrado Mohorjeve založbe za slovenski zgodovinski roman Stiska in sijaj slovenskega kneza.

 

Besedilo: SSK

Hajni Blagne, pevec in glasbenik

Oglejte si pogovor s pevcem in glasbenikom iz Avstralije, Hajnom Blagnetom. Posnetek je nastal v Produkciji Slovenia Australia channel.

 

 

Klemen Košir, igralec, komik in direktor gledališča

Oglejte si video intervju s Klemnom Koširjem iz Avstralije. Intervju je bil narejen v produkciji Slovenia Australia channel.

 

 

 

 

Rok Terkaj pravi »Vse je ok!«

»Pleš!« Dobro znan velelnik vsem, ki radi poslušajo rap in enega najuspešnejših raperjev v Sloveniji Trkaja.

'Aperio', latinski glagol, ki pomeni odpirati se, in res je - odprla so se vrata v mesec maj in pomlad je le prišla. S pomladjo pa tudi veliko novosti. Trkaj je izdal novo ploščo s pronicljivim naslovom 'Vse je ok', kjer se nam kaže v povsem novi, divji luči. Album je kreativno delo, ki ga kot mozaik v celoto sestavljajo neposredna besedila, surovi beati, pridih punka v vzorcih tradicionalnega hip hopa, močne rime ter odlični gostje vseh strani neba, ki napovedujejo, da bo poletje na kreativnem podiju še kako vroče!

Mi smo Trkaja poiskali in ga povprašali o njegovem ustvarjanju v Sloveniji ter seveda najbolj aktulanem novem albumu. Intervju je bil zelo zanimiv in pester. Trkaj ima namreč veliko kreativno ekipo. In ko prideš v njihovo pisarno, je kot da bi prišel na mravljišče ali čebeljak, kjer vsak pridno dela in ustvarja.

 

Več si preberite v reviji Moja Slovenija 7-2013

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Marko Delbello Ocepek

 

INTERVJU: Štefka Drolc, igralka

»Naša Štefka«

»Kako naj to rečem, imeli so nas za svoje. Sploh niso razmišljali, da sem jaz igralka ali pa moji kolegi, jaz sem Štefka, jaz sem naša Štefka,« o svojem tržaškem obdobju navdušeno pripoveduje Štefka Drolc, letošnja dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo. Štefka Drolc sodi med deset najboljših igralk, odkar obstaja slovensko gledališče. V svoji bogati igralski karieri je upodobila vrsto likov, od nežnih in vedrih mladenk do izrazito karakternih vlog iz klasičnega in sodobnega dramskega repertoarja ter tudi iz komedij in grotesk. Čeprav je lanskega decembra dopolnila že 85 let, na odru nastopa še vedno. Videti jo je mogoče v predstavi Ella, ki gostuje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Z gospo Drolc, ki vedno znova navduši s svojo toplino, preprostostjo in modrostjo, sva se pogovarjali v njeni garderobi v ljubljanski Drami, kjer jo, čeprav je že upokojena članica gledališkega ansambla, še vedno z veseljem sprejmejo.

Štefka Drolc

Preberi več

INTERVJU: Evgen Bavčar

»Živim na križpotjih dneva in noči«
 
Humor v besedah Evgena Bavčarja je prešerno vesel, a na trenutke tudi trpek. Vsekakor pa njegova vztrajnost, inteligentnost in znanje kažejo na dejstvo, da slepota ni vedno slepa. Leta 1946 v Lokavcu pri Ajdovščini rojeni fotograf, filozof, esejist, publicist in gostujoči profesor na mnogih univerzah po Evropi in Ameriki je že pred svojim dvanajstim letom v dveh zaporednih nesrečah popolnoma izgubil vid. Nesreča ga je za zmeraj spremenila, a ga tudi izoblikovala v človeka, ki mu je vedno vredno prisluhniti.

Evgen Bavčar 
  Več o avtorju na internetni strani: http://zonezero.com/EXPOSICIONES/fotografos/bavcar/

Preberi več

Boris Pahor: »Gonilna moč v življenju je bilo odkritje slovenske identitete.«

Boris Pahor ne potrebuje posebnih predstavitev. »Korenina slovenskega naroda«, kot ga je nekdo poimenoval, je za nas enostavno Prvi Slovenec, eminenten pisatelj in kulturnik, zavzet narodni borec, ki je preko svojih knjig dosegel toliko, kolikor ni uspelo še nobenemu. Njegove knjige so obšle svet, kar sedemkrat pa je bil tudi kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, med drugim je tudi v letošnjem izboru nagrajencev. Pred nedavnim ga je Evropski parlament imenoval tudi za Državljana Evrope. Ob 100. jubileju, ki ga Boris Pahor praznuje danes 26. avgusta, smo želeli počastiti z zelo osebnim intervjujem.

Preberi več

Intervju: Boris Pahor, pisatelj

»Mlad je, kdor gleda na prihodnost v imenu ustvarjalnosti »

Na osmem vseslovenskem srečanju v Državnem zboru se je tržaška Slovenka Tatjana Rojc, ki poučuje slovenščino v Milanu, zavzela za vseslovensko podporo pisatelju Borisu Pahorju, kot kandidatu za Nobelovo nagrado za književnost ter požela bučen aplavz. Z odobravanjem je predlog sprejela Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter ob koncu srečanja podala sklep, da se znotraj Komisije oblikuje pismo podpore in se ga pošlje na pristojne inštitucije. Predlog toplo pozdravljamo tudi v uredništvu Moje Slovenije ter nagovarjamo še vas, bralce, da prispevate svoj glas podpore.

Boris Pahor
Foto: Filozofska fakulteta

 

Preberi več

Dodaj med priljubljene

Sledi nam na:

Powered by CoalaWeb

Iskanje

Revija

Facebook

Twitter

Iz zamejskih medijev