15 Nov, 2018
02:40:52

»Moje delo bo temeljilo na ukinjanju ideoloških razlik«

Spoštovana gospa ministrica Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komelj, predlagam, da začneva pogovor z vašo osebno predstavitvijo. V slovenski politiki predstavljate nov obraz, zato ne bo odveč, če poveste kaj o sebi.
Obiskovala sem italijanske šole v Kopru, saj moje korenine segajo na obe strani meje. Odraščanje na dvojezičnem območju mi je omogočilo izbiro in vse od vrtca sem se vzporedno učila italijansko. Sprva sem študirala v Trstu, ko pa mi je 22-letni umrl oče, sem ga za nekaj časa opustila in pozneje nadaljevala na Višji poslovni šoli v Kopru. Kot študentka sem delala v Casinoju, v tem času sem opravila tudi izpit za krupjejko, pozneje na zdravstveni zavarovalnici Vzajemna, nato v Raiffeisen banki, kjer sme bila specializirana za mala in srednja podjetja. Nato pa so me družinski prijatelji vprašali, če bi sprejela kandidaturo na Listi Zorana Jankovića.

 

Tina Komelj, ministrica za Slovence po svetu
 

In ste se odločili.
Ja, zelo na hitro (smeh). Dali so mi eno uro časa za premislek in ker političnih izkušenj nisem imela, sem se težko odločila. Res da sem bila podpredsednica ene od italijanskih skupnosti na Obali, kar mi sedaj pride zelo prav, pa vendar … Obrnila sem se po nasvet na družino. Čeprav sva z mamo po očetovi smrti ostali sami, pripadam tipični mediteranski družini, v kateri se odločitve sprejemajo skupaj. Sedaj že pokojna nona mi je dejala, da gre za izziv, ki bi ga bilo dobro sprejeti. V zmago Liste nisem dvomila, da bi pa lahko bila izvoljena jaz, ne, na to nisem računala in me je bilo odgovorne naloge poslanke sprva pošteno strah. A strah je pozitiven sopotnik, je pokazatelj odgovornosti.
Po drugi strani mi zelo pomaga, da sem komunikativna, da znam hitro vzpostaviti odnose in da nimam težav z nikomer ne glede na njegov politični predznak. Moja politična neobremenjenost je zame velik plus.


Kako pa ste postali ministrica?
Zelo podobno kot poslanka. Nisem pričakovala, da bi kdo pomislil name, čeprav sem bila podpredsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. A takoj ko so mi ponudili položaj, je moje ime že zaokrožilo po medijih in rekla sem si, da gre za življenjsko priložnost. Sedaj ko sem ministrica mi moja multikulturnost zelo pomaga do boljšega razumevanja položaja manjšin.
Takoj ko sva z mojo predhodnico gospo Novakovo opravili primopredajo, sem zavihala rokave in šla spoznati ljudi.

Tina Komelj, ministrica za Slovence po svetu
 

In kako ste doživeli prvi stik z Uradom Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu?

Prej Urada nisem poznala tako dobro, zato sem tudi razumela zaposlene, da je za njih neprijetno, da se tako rekoč vsako leto zamenja nadrejeni. Njim in sebi sem pustila deset dni, da smo se dodobra spoznali, nato pa je delo steklo. Najprej sem na sestanke povabila krovne organizacije manjšin v zamejstvu in skupaj smo se odločili, da težave, ki so še odprte, zapišemo v posebno preglednico, zraven pa zapišemo možne načine reševanja. Tako bodo lahko rešitve dopolnjevali vsi vpleteni, saj se mi zdi pomembno, da se problemov lotimo skupaj na demokratičen način.

Kateri ključni projekti poleg že potekajo?
Odločbe za razpise za sofinanciranje sem že podpisala, sedaj pripravljamo dogodek Dobrodošli doma. Tudi tukaj bomo dali dejavnejšo vlogo mlajšim generacijam. Moja predhodnika gospod Žekš in gospa Novak sta srečanje z rojaki zelo dobro zastavila, projektu bom tako dodala le še osebno noto. Dogodek se bo odvijal 6. julija.
Nasploh mi vsakodnevna vožnja iz Kopra v Ljubljano in nazaj samo koristi, saj že med potjo razmislim mnogo reči in včasih že iz avta pokličem sodelavce na Uradu, da predebatiramo kakšno misel.


Besedilo: Karolina Vrtačnik
Foto: E.V.

Več v reviji Moja Slovenija 5/2013

INTERVJU: DR. BOŠTJAN ŽEKŠ

»Slovenija bo prvič dobila svetovalni odbor, ki ga bodo sestavljali vrhunski izseljeniški znanstveniki«

 Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je pripravil akcijski načrt sodelovanja s slovenskimi znanstveniki in drugimi vrhunskimi strokovnjaki v tujini. Naj spomnimo, da je ob nastopu mandata predsednik vlade Borut Pahor tudi v pogovoru za Mojo Slovenijo posebej izpostavil načrt sodelovanja s slovenskimi vrhunskimi strokovnjaki po svetu kot eno od prioritet vlade. O izvedbi načrta, ki sta ga oblikovala dr. Boštjan Žekš, minister, in dr. Breda Mulec, smo se pogovarjali z ministrom za Slovence po svetu, dr. Boštjanom Žekšem.

Boštjan Žekš

Preberi več

INTERVJU: Branko Zupanc

Zdomci se vračajo v Slovenijo

Gospod Branko Zupanc, začasni odpravnik poslov na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Bernu, že skoraj 30 let deluje v diplomaciji in zato razmere v zdomskem okolju zelo dobro pozna. »V Švici in kneževini Liechtenstein živi okrog pet tisoč Slovencev. Opažamo, da se prvemu valu zdomcev izteka delovna doba, in veliko tistih, ki so že v pokoju, se vrača domov, v Slovenijo, medtem ko njihovi otroci v večini primerov ostajajo tukaj,« je med drugim povedal gospod Zupanc, s katerim smo se pogovarjali v prostorih Veleposlaništva, ki se nahaja v centru te prelepe švicarske prestolnice.Branko Zupanc

 

Preberi več

NTERVJU: Dr. Boris Jesih

»Za nas so vsi naši!«

Dr. Boris Jesih, državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, velja za zelo dobrega poznavalca manjšinske problematike, posebej med Slovenci na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Po diplomi iz politologije na FSPN v Ljubljani (sedaj Fakulteta za družbene vede - FDV) se je leta 1980 zaposlil na Inštitutu za narodnostna vprašanja (INV), kjer je višji znanstveni sodelavec ter član upravnega odbora. Leta 1992 je magistriral na FDV-ju z nalogo Avstrijske politične stranke in manjšinsko vprašanje, 2003. pa prav tam doktoriral z disertacijo Politična participacija narodnih manjšin: primer koroških Slovencev. Na mesto državnega sekretarja, kjer pri delu pomaga ministru, pristojnemu za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjanu Žekšu, je bil imenovan 22. novembra 2008.

 Boris Jesih


 

Preberi več

INTERVJU: Dr. Boštjan Žekš, novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

»Obljubljam, da bo država še bolj mislila na vas«

Novi minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, Boštjan Žekš je doktor fizikalnih znanosti. Po doktorskem izpopolnjevanju je kot profesor sodeloval na univerzah v Nemčiji, Angliji, Franciji ter nekaj let deloval kot redni profesor na Univerzi Recifu v Braziliji. Od leta 1987 je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), med letoma 2002 in 2008 pa je bil tudi njen predsednik. Je vrhunski raziskovalec na področju fizike z obsežno in v svetu odmevno bibliografijo. O njegovih pogledih na problematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu, načrtih in aktualnem dogajanju ob imenovanju za ministra smo z njim spregovorili v prostorih Akademije.

Boštjan Žekš 


 

Preberi več

INTERVJU: Miro Petek, predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

»V Sloveniji bi morali bolj 'špeglat' po zamejcih«

Miro Petek - novi predsednik parlamentarne Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, je v politiko stopil leta 2004, ko je bil na listi SDS izvoljen za poslanca v Državni zbor. Pred tem je več kot 20 let uspešno opravljal novinarski poklic, najdlje za dnevnik Večer, kjer je bil sprva dopisnik s Koroške, nazadnje pa novinar in urednik v sobotni prilogi. Posvečal se je preiskovalnemu novinarstvu in veliko pisal o nepravilnostih med tranzicijo in privatizacijo. Leta 2001 sta ga pred domačo hišo v Mežici napadla dva neznanca in ga brutalno pretepla. Naročniki in izvajalci tega napada, ki širše gledano velja za napad na svobodno in neodvisno novinarsko besedo, niso bili nikoli kaznovani.

INTERVJU: Borut Pahor

»Osebno se bom zavzel za procese sprave med Slovenci po svetu«

Borut Pahor, predsednik Socialnih demokratov in kot sam poudarja, morebitni mandatar nove vlade, se je za bralce Moje Slovenije pogovarjal že 7. oktobra, torej le dva tedna po parlamentarnih volitvah in na dan, ko so bodoči koalicijski partnerji dobili v roke šele prvi osnutek pogodbe. Pravi, da je želel tudi s to potezo pokazati, da so Slovenci v zamejstvu in po svetu zanj nadvse pomembni.

Borut Pahor
 
»Dostikrat je želja po kompromisu razumljena kot odsotnost trdnih stališč. A v resnici je obratno; šele ko so stališča trdna, je človek zrel za sklepanje kompromisov.«

Preberi več

INTERVJU: Dr. Zvone Žigon

»Skušam delovati povezovalno«

Generalnega konzula v Clevelandu dr. Zvoneta Žigona odlikujejo delavnost, zavzetost, entuziazem in dobro poznavanje situacije Slovencev po svetu. To dokazujejo tako njegova poklicna kariera kot tudi številni uspešno izpeljani projekti. Z njim smo se pogovarjali v njegovi pisarni v središču Clevelanda, tik pred odprtjem Centra za slovenske študije ter Slovenskega muzeja in arhiva.

Zvone Žigon 

 

Preberi več

INTERVJU: Dragoljuba Benčina, veleposlanica RS v Berlinu

Od 180 veleposlanikov v Berlinu le 14 žensk

Gospo Dragoljubo Benčina, veleposlanico RS v Zvezni republiki Nemčiji, je poklicna pot vodila skozi različne dežele. Med drugim je službovala v Rimu, Kairu in Stockholmu. Sedaj že štiri leta deluje v Berlinu, kjer je ena redkih žensk v relativno moškem svetu veleposlanikov (od 180-ih le štirinajst žensk), kar pa je lahko tudi prednost, saj pripomore k večji prepoznavnosti in pozornosti.

 Dragoljuba Benčina


 

Preberi več

INTERVJU: Dragutin Mate - minister za notranje zadeve

Dragutin Mate, ki je na čelo ministrstva za notranje zadeve stopil 3. decembra 2004, si je prve delovne izkušnje nabiral s poučevanjem na gimnaziji Poljane v Ljubljani. Svojo poklicno pot je nadaljeval na ministrstvu za obrambo, kjer se je spoznal s pestro paleto različnih nalog, tako vojaških kot civilnih. O njegovem življenju, delu, dosežkih, vstopu Slovenije v schengensko območje, ažuriranju volilnih imenikov in še čem smo z njim spregovorili na sedežu ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani.

Dragutin Mate 


Preberi več

Dodaj med priljubljene

Sledi nam na:

Powered by CoalaWeb

Iskanje

Revija

Facebook

Twitter

Iz zamejskih medijev