15 Nov, 2018
03:06:45

Slavnostna akademija literarne sekcije Slovenska beseda

Ob Prešernovem prazniku, 3. decembra 2014, je Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) skupaj s svojo literarno sekcijo Slovenska beseda pripravila Slavnostno akademijo in podelitev posebnih nagrad. Zbralo se je precejšnje število obiskovalcev – nekaj več kot 70.

 

Akademijo smo pričeli z glasbenim uvodom Tanje Zajc Zupan in pevke Teje Saksida. Sledil je slavnostni nagovori predsednika SSK dr. Borisa Pleskoviča v katerem je poudaril kako pomembno je vzpodbujati mlade in njihovo nadarjenost, da se izražajo v slovenskem jeziku. Na kratko je prisotne pozdravil tudi predsednik Slovenske konference SSK Franci Feltrin. Dr. Boris Pleskovič je nato podelil zlatnike za posebne zasluge pri delu in projektih SSK. Zlatnike so prejeli: Sabina Cvilak in Nejc Lavrenčič za pomoč pri izvedbi I. konference slovenskega turizma in gostinstva doma in po svetu, Jana Čop za dolgoletno delo in vodenje Upravne pisarne SSK ter Franci Feltrin za večkratno predsedovanje Slovenski konferenci SSK, za vodenje in izpeljavo projektov, za pomoč pri pridobivanju državljanstev, nostrifikacij diplom ali zaposlitvi naših rojakov, ki so se vrnili v Slovenijo in vseživljenjsko delo na področju povezovanja Slovencev doma in po svetu. Sledil je glasbeni vložek citrarke Tanje Zajc Zupan in pevke Teje Saksida, nato pa je besedo prevzel Andrej Rant, predsednik literarne sekcije Slovenska beseda. Na kratko je predstavil nastanek sekcije in njen namen, da vzpodbujaliterarno ustvarjanje v slovenskem jeziku, pomaga pri uveljavljanje slovenske literature ter se zavzema za zaščito slovenščine v javni rabi. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri natečaju Slovenske besede in predstavil kriterije na osnovi katerih je tričlanski odbor ocenjeval prispele pesmi. Sledila je podelitev nagrad najboljšim trem; tretjo nagrado je prejela Ilaria Ciccone iz Italije, drugo nagrado (sicer v odsotnosti, saj se prireditve n mogla udeležiti) je prejela Verena Gotthardt iz Avstrije, prvo pa Jelena Malnar iz Hrvaške. Ob vsaki je predsednik literarne sekcije prebral tudi obrazložitev komisije, nagrajenci pa so navzočim prebrali nagrajene pesmi. Po predaji nagrad so se s predstavitvijo svojih del predstavili tudi nekateri člani literarne sekcije, slovesnost pa smo zaključili ob skromni družabni pogostitvi.

 

Besedilo: SSK

 

»Slovensko obrobje«

V okviru projekta »Slovensko obrobje«, ki je namenjen obmejnenu sodelovanju slovenskih društev, smo se v petek, 17. novembra 2014 s člani Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa in člani literarne sekcije »Slovenska beseda« podali na študijsko pot in delovni obisk v Univerzitetno mesto Gradec. Izvedli smo jo v soorganizaciji slovenskega društva Člen 7 na avstrijskem Štajerskem. V okviru projekta smo obiskali Štajersko deželno knjižnico in si ogledali tudi slovensko čitalnico.

 

Ko smo prispeli v drugo največje avstrijsko mesto, nas je sprejela predsednica društva Člen 7, gospa Susanne Weitlaner. Z vodičko Ančico Katzianer smo odšli na krajši ogled čudovitega mesta, ogledali smo si Katedralo sv. Egidija, ki navzven s svojo gotsko arhitekturo ni nič posebnega, v notranjosti pa preseneti z bogato baročno notranjostjo. Videli smo tudi zaščitni znak Gradca – stolp z uro, Uhrturm, poleg njega pa stoji še Glockenturm (zvonik), ki zjutraj ob sedmih zbuja, opoldne kliče h kosilu, ob sedmih zvečer pa opozarja, da je čas za spanje, vedno s 101 udarcem. Ogledali smo si tudi Hauptplatz (glavni trg), mestno hišo (delo dveh dunajskih arhitektov), Glockenspielplatz (trg zvončkov), kjer figurice ob pritrkovalni spremljavi svoj ples izvedejo trikrat dnevno. Prav tako smo videli večnamenski Otok na Muri (Murinsel), ki je danes prizorišče kulturnih dogodkov in hkrati kavarna, iz ptičje perspektive daje občutek kot, da gledamo na pol odprto školjko. Desni breg Mure krasi »Hiša umetnosti« oziroma Kunsthaus, ki je izvrstno vpeta v bolj klasično okolje. Za konec smo ogledali še Rathaus (mestna hiša).

 

 

Susanne Weitlaner, Foto Slomedia

 

Po ogledu mesta in okrepčilnemu kosilu smo se odpravili v prostore slovenske čitalnice. Uvodoma je delo društva predstavila gostiteljice, Susanne Weitlaner. K pozdravni besedi in krajši predstavitvi Svetovnega slovenskega kongresa je nato povabila predsednika Slovenske konference SSK, Francija Feltrina. Simultano je na srečanju prevajala gospodična Elisabeth Auer. Borut Korun, podpredsednik Slovenske konference SSK je navzoče pozdravil v imenu Andreja Ranta, predsednika literarne sekcije »Slovenska beseda«, ki prireditvi ni mogel prisostvovati zaradi zdravstvenih težav. Prebral je nekaj njegovih pesmi, ki so bile v ta namen prevedene tudi v nemški jezik. Med drugim: pesem Bog – Gott, Babici – Für oma, Pot – Der Weg in več drugih. Pesmi literatov iz Avstrije, pa so bile obratno prevedene v slovenščino.

Sodelovanje med društvoma smo okrepili z obljubo, da v prihodnjih letih izvedemo čim več skupnih projektov in delovnih srečanj.

 

Besedilo: Zdenka Volarič

Slovenski tolar kot zahvala prof. Vinku Lipovcu

17. septembra 2014 smo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa pripravili Večer izza kongresa na katerem smo gostili prof. Vinka Lipovca, dolgoletnega urednika slovenskega časopisa Ameriška domovina, ki je v ZDA izhajal vse od leta 1919 do avgusta 2008. Z urednikom ter profesorjem zgodovine in zemljepisa se je pogovarjal Marjan Šrimpf, upokojeni dolgoletni urednik informativnega programa Televizija Slovenija, TV studio Maribor.

 

 

V znak hvaležnosti in spoštovanja sta mu predsednik Svetovnega slovenskega kongresa (SSK), dr. Boris Pleskovič in predsednik Slovenske konference SSK, Franci Feltrin za njegovo dolgoletnodelo in za zasluge, ki jih ima pri ohranjanju slovenskega jezika v zdomstvu ter za pomoč pri priznanju samostojne Slovenije predala priznanje in zlatnik SSK »Slovenski tolar«.

 

Besedilo: Luka Klopčič

Foto: fotoarhiv SSK

 

Prof. Vinko Lipovec, stoletnik in dolgoletni urednik

I. Konferenca slovenskega turizma

Svetovni slovenski kongres vljudno vabi na I. KONFERENCO SLOVENSKEGA TURIZMA IN GOSTINSTVA DOMA IN PO SVETU, ki bo potekala 2. oktobra 2014 v prostorih Postojnske jame v Postojni (Jamski dvorec, Jamska cesta 30).

 

Častni pokrovitelj

Miro Cerar, predsednik Vlade RS

 

Osrednje programske točke

Stanje slovenskega turizma in vloga managementa

Predstavitev dobrih praks

Vizija za slovenski turizem

 

Ob začetku konference bomo izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na konferenci in kasneje v pisarni Svetovnega slovenskega kongresa.

Veselimo se Vašega obiska!

 

 

Vljudno vas vabimo, da se prijavite preko prijavnice

ali preko spletne strani www.slokongres.com

 

Kotizacije ni.

Za dodatne informacije smo vam na voljo potelefonu +386 1 24 28 550 ali po elektronski pošti  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Soorganizatorji

Direktorat za turizem in internacionalizacijo

FIJET Slovenija

HIT Alpinea, d.d.

Istrabenz Turizem d.d.

Kempinski Palace Portorož

Postojnska jama, d.d.


 

PRELIMINARNI PROGRAM

ČETRTEK, 2. oktober 2014

08.00-9.00 Prihod in registracija udeležencev 
09.00-9.45 Uvodna slovesnost, pozdravni nagovori gostitelja in gostov
 
 • Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa
 • Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije
 • Gorazd Žmavc, minister za Slovence po svetu
09.45-10.30 Uvodni predavanji
 
 • Marjan Batagelj, Postojnska jama d.d, Slovenija: Ogledalce, ogledalce na steni povej...
10.30-11.00 Odmor
11.00-13.00 Stanje slovenskega turizma in vloga managementa
  Predsedujoči: Uroš Slak, Klub slovenskih podjetnikov – GIZ Ljubljana, Slovenija

Sodelujoči:
 • Marjan Hribar, Direktorat za turizem in internacionalizacijo, Slovenija: Stanje slovenskega turizma
 • Maja Konečnik Ruzzier, Ekonomska fakulteta v Ljubljani, Slovenija: Zgolj naravne danosti ne zagotavljajo samoumevnega uspeha turističnih ponudnikov
 • Vlado Tance, Kompas d.d., Atlas d.d., Slovenija, Hrvaška: Ostale države
 • Mateja Forštnarič, RSA Group, Nemčija: Turizem v iskanju talentov
 • Nina Kuharič, Glamping Lushna, Slovenija: Kako hospitality / tourism poučujejo v Švici?
 • Ervin Schellenberg, EquityGate Advisors GmbH, Nemčija: Vlaganje tujega kapitala v slovenski turizem
 • Aleksander Valentin, Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Slovenija:
13.00-14.45 Odmor za kosilo
14.45-16.30 Predstavitev dobrih praks
  Predsedujoči: Peter Frankl, Časnik Finance, Slovenija

Sodelujoči:
 • Marina Cernetig, Inštitut za slovensko kulturo, Italija in Sandro Quaglia, Kulturno društvo Muzej rezijanskih ljudi, Italija: Mi SMO tu, tukaj, izdë, tle, kle 
 • Helena Dejak, Nonni Travel, Islandija: Most do Slovenije
 • Maja Dimnik, Garden Village Bled, Slovenija: Garden Village – butična zgodba o uspehu
 • Suzana Fajmut Štrucl, Podzemlje Pece, Slovenija: Geo-turizem v čezmejnem geoparku Karavanke/Karavanken
 • Joško Sirk, La Subida, Italija: Joško Sirk, pri Subidi ne samo gostinec
 • Petra Stušek, Turizem Ljubljana, Slovenija: Od glavnega mesta do prestolnice – Ljubljana
 •  Primož Škerjanec, Nenasyta, Češka
16.30-16.45 Odmor
16.45-18.00 Vizija za slovenski turizem
 

Predsedujoča: Olivier Gaberšek, Axone Invest, Francija

Sodelujoči:

 • Bogdan Lipovšek, Slovenija
 • Janez Pergar, Turistica Fakulteta za turistične študije, Slovenija: Turizem včeraj, danes, jutri
 • Marko Podkubovšek, Vinum USA Inc., ZDA: Kako Amerika vidi slovenski turizem - nekaj sugestij
 • Metka Zorc, MC Medicor, Matjaž Trontelj, Vzajemna d.v.z. in Katja Pečlin, Vzajemna d.v.z., Slovenija: Zdravstveni turizem in vloga zavarovalnic v slovenskem prostoru - dosedanje delo, izkušnje in vizija prihodnosti
18.00-18.15 Sklepi konference
 

Marjan Batagelj in Boris Pleskovič

18.30 Slavnostna pogostitev

 

Ustanovljena literarna sekcija "Slovenska beseda"

Novoustanovljena sekcija Slovenske konference SSK vabi medse nove člane – ljubitelje slovenske besede. Na pobudo pesnika Andreja Ranta, člana Sveta SK SSK, je bil 5. februarja 2013 kot prispevek k obstoju in razvoju slovenstva in za ohranjanje slovenske besede, na seji sveta Slovenske konference sprejet njegov predlog, da se ustanovi Literarna sekcija »Slovenska beseda«. Sledilo je vabilo slovenskim literarnim ustvarjalcem in ustanovni sestanek sekcije, ki je bil 5. aprila 2013.

 

Slika: Andrej Rant

 

Na sestanku so za predsednika izvolili Andreja Ranta, izvolili pa so tudi tajnika in člane Izvršilnega odbora sekcije. Hkrati so sestavili program dela za tekoče leto in pravilnik sekcije. Njeno delovanje je omejeno na literaturo s poudarkom na literarno ustvarjanje v slovenskem jeziku, na uveljavljanje slovenske literature ter na zaščito slovenščine v javni rabi.

Medse vabijo literate in ljubitelje slovenske besede, da se jim pridružijo, da skupaj obogatijo našo slovensko literaturo in jezik. Ostale informacije ali morebitna vprašanja v povezavi s sekcijo preko e-pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

 

Besedilo: Luka Klopčič

 

Zadovoljstvo nad potrditvijo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu

Podpisani člani Sveta za Slovence v zamejstvu pri vladi Republike Slovenije z veseljem in zadovoljstvom sprejemamo potrditev, da bo tudi v 12. vladi Republike Slovenije prisoten minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. V petek, 29. avgusta je namreč urad za odnose z javnostjo Stranke Mira Cerarja na pismo omenjenih članov Sveta pritrdilno odgovoril in pri tem zapisal, da je bil »dr. Miro Cerar seznanjen z dopisom in se zanj lepo zahvaljuje«. Pri tem je podčrtano, da »bo nova slovenska vlada imela ministra/ministrico za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu.«

 

Slika: Valentin Inzko – Narodni svet koroških Slovencev

 

Podpisani člani Sveta za Slovence v zamejstvu pri vladi Republike Slovenije izražajo tudi zadovoljstvo nad obljubo, da se bodo v stranki SMC zavzemali za krepitev odnosov in boljše sodelovanje med Slovenijo ter našimi narodnimi manjšinami, prav tako se bomo zavzemali za dobre odnose Slovenije z vsemi Slovenci po svetu.«

Podpisani člani Sveta za Slovence v zamejstvu pri vladi Republike Slovenije želijo še enkrat podčrtati pomen prisotnosti pristojnega ministra za zgoraj navedeno področje. Slovenci v zamejstvu in po svetu smo za Republiko Slovenijo velik vsestranski potencial in pomembna stvarnost na ravni bilateralnih odnosov ter zunanje politike, ki zahteva obravnavanje na najvišji ravni, tako kot je zapisano v Zakonu o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Opustitev prisotnosti ministra v vladi Republike Slovenije pa bi bilo dejanje, ki bi šlo v nasprotni smeri in zaradi tega želimo še enkrat pozdraviti odločitev o njegovi prisotnosti v 12. slovenski vladi.

 

Valentin Inzko – Narodni svet koroških Slovencev

Drago Štoka – Svet slovenskih organizacij

Vladimir Smrtnik – Enotna lista

Damijan Terpin – Slovenska skupnost

Michele Coren – predstavnik Slovencev v Benečiji

 

Celovec – Trst, 1. september 2014

 

 

Pesniški natečaj SSK

Literarna sekcija »Slovenska beseda« pri Svetovnem slovenskem kongresu je razpisala literarni natečaj za najboljšo pesem mladih pesnikov iz zamejstva in sveta v letu 2014.

 

 

Prijava na natečaj bo potekala do 10. Oktobra 2014. Vsi pesniki, ki želijo sodelovati na natečaju, naj si natečajna pravila pogledajo na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

 

Besedilo: MS

 


 

 

1.      Na natečaju lahko sodelujejo mladi pesniki in pesnice do 40. leta starosti iz zamejstva in sveta, ki pišejo v slovenskem jeziku.

2.      Tema pesmi natečaja je »Veš poet svoj dolg«, pesmi z domoljubno, povezovalno in človekoljubno vsebino, ki odraža ljubezen do jezika in spoštovanje moralnih vrednot.

3.      Sodelujoči na natečaju naj do 10. oktober 2014 pošljejo eno svojo še neobjavljeno pesem v treh izvodih, kjer je vsak izvod označen s šifro avtorja, anonimno v zaprti kuverti in priporočeno na naslov: Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva 1/IV, 1000 Ljubljana, z oznako PESNIŠKI NATEČAJ – PESEM. Posebej naj istočasno na ta isti naslov pošljejo priporočeno v zaprti kuverti, še ime in priimek, letnico rojstva, svoj naslov, e-naslov, telefon in šifro (ta naj bo enaka šifri avtorja, ki je na izvodih pesmi!) z oznako PESNIŠKI NATEČAJ – ŠIFRA.

4.      Ocenjevalni odbor »Slovenske besede« bo na podlagi strokovnih kriterijev izbral pet nominirancev in izmed njih podelil nagrade za najboljše tri pesmi.

5.      Prva nagrada – za najboljšo pesem  znaša 300 €, druga nagrada 200 €, tretja nagrada 100 €, vsi nominiranci dobijo knjižne nagrade.

6.      24. novembra 2014 bo ocenjevalni odbor razglasil zmagovalno pesem, nominirance in nagrajence.

7.      Predstavitev nagrajencev, nominirancev in njihovih pesmi bo na slavnostni podelitvi nagrad 1. decembra 2014 v prostorih SK SSK v Ljubljani.

8.      Poslanih pesmi ne vračamo, vsi sodelujoči na natečaju pristajajo na nehonorirano objavo njihovih poslanih pesmi.

18. Tabor slovenskih otrok na Jesenicah

Svetovni slovenski kongres(Slovenska konferenca SSK) letos že osemnajstič organizira vsakoletni Tabor slovenskih otrok po svetu. Tokrat bo potekal od 26. julija do 2. avgusta 2014 v domu CŠOD, Domu Trilobit, v bližini Jesenic. Prijavljenih je 54 otrok, med njimi 20 fantov in 34 deklet. Ker so vsa mesta zapolnjena, prijave niso več mogoče.

 

 

Tabor je namenjen druženju mladih slovenskih rojakov, ki živite izven Slovenije, starih od 10 do 15 let. Počitniško življenje je organizirano po skupinah, v katerih je do 6 otrok, ki prihajajo iz različnih držav, vsaka skupina pa ima svojega vodjo – animatorja. Na taboru boste v medsebojnem druženju spoznavali kulturno in naravno dediščino Slovenije ter vsako dopoldne utrjevali znanje slovenskega jezika. Pogovorni jezik na taboru je slovenski, organizatorji pa spodbujamo udeležence, da ga tudi v medsebojnih pogovorih kar čim bolj uporabljajo. Na taboru so toplo dobrodošli tudi tisti, ki (še) ne govorijo ali ne razumejo slovensko.

 

Besedilo: Luka Klopčič, SSK

 


Programske vsebine na 18. Taboru slovenskih otrok:

 

• šola slovenskega jezika in kulture (v skupinah glede na predznanje slovenščine)

• spoznavanje okolice in ogled Jesenic (vodeni ogled)

• ustvarjalne delavnice (likovna, delavnica plezanja, lokostrelstvo, odkrivanje fosilov)

• srečanja s sodobnimi rokodelci in domačo obrtjo danes

• pogovori o aktualnih temah med mladimi

• družabne in športne igre, trilobitlon, šotorjenje (1 noč, ni obvezno)

Zakaj jim je bilo v Škofji Loki bolj všeč

Osrednja izseljeniška prireditve Dobrodošli doma 2014 se je letos odvila v Škofji Loki. Kaj meni o prireditvi predstavnica Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja na Hrvaškem, pa si poglejte v kratkem spotu.

Produkcija: Moja Slovenija

 

 

 

 

Video posnetek dogajanja v Škofji Loki

Kaj pravijo o dogodku Dobrodošli doma 2014

Rafaelova družba na Dobrodošli doma 2014

Zaključila se je že 5. prireditev "Dobrodošli doma 2014"

Alenka Bratušek med izseljenci na Dobrodošli doma 2014

 

Nagradni pesniški natečaj

 

 

PESNIŠKI NATEČAJ LITERARNE SEKCIJE »SLOVENSKA BESEDA«

 

ZA NAJBOLJŠO PESEM MLADIH SLOVENSKIH PESNIKOV

IZ ZAMEJSTVA IN SVETA V LETU 2014

 

V želji, da se slovenski pesniki in pesnice v domovini in po svetu povežemo in spoznamo , je Slovenska beseda, literarna sekcija Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa s pomočjo Urada za Slovence po svetu, pripravila nagradni natečaj za mlade pesnike za najboljšo domoljubno pesem. Želimo si sodelovanja!

 

Andrej Rant,  dr. dent.med.

Predsednik "Slovenske besede" 


Pogoji nagradnega natečaja:

 

1.       Na natečaju lahko sodelujejo mladi pesniki in pesnice do 40. leta starosti iz zamejstva in sveta, ki pišejo v slovenskem jeziku.

2.       Tema pesmi natečaja je »Veš poet svoj dolg«, pesmi z domoljubno, povezovalno in človekoljubno vsebino, ki odraža ljubezen do jezika in spoštovanje moralnih vrednot.

3.       Sodelujoči na natečaju naj do 10. oktober 2014 pošljejo eno svojo še neobjavljeno pesem v treh izvodih, kjer je vsak izvod označen s šifro avtorja, anonimno v zaprti kuverti in priporočeno na naslov: Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva 1/IV, 1000 Ljubljana, z oznako PESNIŠKI NATEČAJ – PESEM. Posebej naj istočasno na ta isti naslov pošljejo priporočeno v zaprti kuverti, še ime in priimek, letnico rojstva, svoj naslov, e-naslov, telefon in šifro (ta naj bo enaka šifri avtorja, ki je na izvodih pesmi!) z oznako PESNIŠKI NATEČAJ – ŠIFRA.

4.       Ocenjevalni odbor »Slovenske besede« bo na podlagi strokovnih kriterijev izbral pet nominirancev in izmed njih podelil nagrade za najboljše tri pesmi.

5.       Prva nagrada – za najboljšo pesem znaša 300 €, druga nagrada 200 €, tretja nagrada 100 €, vsi nominiranci dobijo knjižne nagrade.

6.       24. novembra 2014 bo ocenjevalni odbor razglasil zmagovalno pesem, nominirance in nagrajence.

7.       Predstavitev nagrajencev, nominirancev in njihovih pesmi bo na slavnostni podelitvi nagrad 1. decembra 2014 v prostorih SK SSK v Ljubljani.

8.       Poslanih pesmi ne vračamo, vsi sodelujoči na natečaju pristajajo na nehonorirano objavo njihovih poslanih pesmi.

 

B E S E D A

 

Beseda starodavna,  kdo ve kdaj spočeta

v temini brezna, v noči brez svečave,

iz ust šamana od Boga si vzeta,

šumiš kot gozd, kot trave in kot reka sveta.

 

Ljudem kot kruh si darovana,

na veke, od pradavnine, govorica sveta,

od vseh rodov  v molitve vpeta,

od že ugaslih ognjev si podedovana. . .

 

Ponovno vstajaš v otroški govorici sina,

živa kot voda, kot gibki hod dekleta,

v naših srcih poješ - domovina!

 

Tvoj glas odmeva spet iz ust poeta,

v novo pesem  vtkana in zapeta;

z močjo zasij v  svetost spomina!

 

Avtor: Andrej Rant

Dodaj med priljubljene

Sledi nam na:

Powered by CoalaWeb

Iskanje

Facebook

Twitter

Iz zamejskih medijev