Kulturniki

Boris Pahor: »Gonilna moč v življenju je bilo odkritje slovenske identitete.«

Boris Pahor ne potrebuje posebnih predstavitev. »Korenina slovenskega naroda«, kot ga je nekdo poimenoval, je za nas enostavno Prvi Slovenec, eminenten pisatelj in kulturnik, zavzet narodni borec, ki je preko svojih knjig dosegel toliko, kolikor ni uspelo še nobenemu. Njegove knjige so obšle svet, kar sedemkrat pa je bil tudi kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, med drugim je tudi v letošnjem izboru nagrajencev. Pred nedavnim ga je Evropski parlament imenoval tudi za Državljana Evrope. Ob 100. jubileju, ki ga Boris Pahor praznuje danes 26. avgusta, smo želeli počastiti z zelo osebnim intervjujem.

Intervju: Boris Pahor, pisatelj

»Mlad je, kdor gleda na prihodnost v imenu ustvarjalnosti »

Na osmem vseslovenskem srečanju v Državnem zboru se je tržaška Slovenka Tatjana Rojc, ki poučuje slovenščino v Milanu, zavzela za vseslovensko podporo pisatelju Borisu Pahorju, kot kandidatu za Nobelovo nagrado za književnost ter požela bučen aplavz. Z odobravanjem je predlog sprejela Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter ob koncu srečanja podala sklep, da se znotraj Komisije oblikuje pismo podpore in se ga pošlje na pristojne inštitucije. Predlog toplo pozdravljamo tudi v uredništvu Moje Slovenije ter nagovarjamo še vas, bralce, da prispevate svoj glas podpore.

Foto: Filozofska fakulteta

 

INTERVJU: Evgen Bavčar

»Živim na križpotjih dneva in noči«
 
Humor v besedah Evgena Bavčarja je prešerno vesel, a na trenutke tudi trpek. Vsekakor pa njegova vztrajnost, inteligentnost in znanje kažejo na dejstvo, da slepota ni vedno slepa. Leta 1946 v Lokavcu pri Ajdovščini rojeni fotograf, filozof, esejist, publicist in gostujoči profesor na mnogih univerzah po Evropi in Ameriki je že pred svojim dvanajstim letom v dveh zaporednih nesrečah popolnoma izgubil vid. Nesreča ga je za zmeraj spremenila, a ga tudi izoblikovala v človeka, ki mu je vedno vredno prisluhniti.

 
  Več o avtorju na internetni strani: http://zonezero.com/EXPOSICIONES/fotografos/bavcar/

INTERVJU: Štefka Drolc, igralka

»Naša Štefka«

»Kako naj to rečem, imeli so nas za svoje. Sploh niso razmišljali, da sem jaz igralka ali pa moji kolegi, jaz sem Štefka, jaz sem naša Štefka,« o svojem tržaškem obdobju navdušeno pripoveduje Štefka Drolc, letošnja dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo. Štefka Drolc sodi med deset najboljših igralk, odkar obstaja slovensko gledališče. V svoji bogati igralski karieri je upodobila vrsto likov, od nežnih in vedrih mladenk do izrazito karakternih vlog iz klasičnega in sodobnega dramskega repertoarja ter tudi iz komedij in grotesk. Čeprav je lanskega decembra dopolnila že 85 let, na odru nastopa še vedno. Videti jo je mogoče v predstavi Ella, ki gostuje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Z gospo Drolc, ki vedno znova navduši s svojo toplino, preprostostjo in modrostjo, sva se pogovarjali v njeni garderobi v ljubljanski Drami, kjer jo, čeprav je že upokojena članica gledališkega ansambla, še vedno z veseljem sprejmejo.