Kulturniki

Lev Detela, pisatelj in prevajalec

Lev Detela, se je rodil 2. aprila 1939 v Mariboru in od leta 1960 živi v Avstriji, ko je kot študent slavistike na ljubljanski univerzi iz političnih razlogov zapustil tedanjo Jugoslavijo. Po študiju slovanske filologije in umetnostne zgodovine na Dunaju sodeluje kot samostojni pisatelj, kulturni publicist in prevajalec v številnih slovenskih, avstrijskih in mednarodnih literarnih revijah, časopisih in radijskih ustanovah. Je avtor več kot 30 slovenskih pesniških, proznih, dramskih, esejističnih in spominskih knjig ter številnih leposlovnih publikacij v nemškem jeziku.

 

 

V prevodih so njegova dela izšla v knjižni obliki tudi v hrvaščini, romunščini in angleščini, v revijah in …

Hajni Blagne, pevec in glasbenik

Oglejte si pogovor s pevcem in glasbenikom iz Avstralije, Hajnom Blagnetom. Posnetek je nastal v Produkciji Slovenia Australia channel.

 

{youtube}aAeif8AyFF0&list{/youtube}

 …

Boris Pahor: »Gonilna moč v življenju je bilo odkritje slovenske identitete.«

Profesor Pahor, naglo se približujete 100. rojstnemu dnevu, s kakšnimi občutki pa?

Občutki niso takšni, kot si ljudje mislijo, da jaz zelo nestrpno oz. z velikim zanimanjem pričakujem ta dan, 26. avgust. Še ko je bila žena živa nismo proslavljali ne okroglih obletnic skupnega življenja ne drugih jubilejev. Čisto preprosto je meni kupila knjigo, jaz pa sem njej kupil trajnico. Tako bi jaz tudi za ta 26. avgust želel, da bi bilo nekaj preprostega. Vem, da marsikaj pripravljajo, ne morem reči, da sem proti, ker bi bilo čudaško, ampak bi raje videl, da bi to bilo nekaj preprostega.

Kar se …

Rok Terkaj pravi »Vse je ok!«

»Pleš!« Dobro znan velelnik vsem, ki radi poslušajo rap in enega najuspešnejših raperjev v Sloveniji Trkaja.

‘Aperio’, latinski glagol, ki pomeni odpirati se, in res je – odprla so se vrata v mesec maj in pomlad je le prišla. S pomladjo pa tudi veliko novosti. Trkaj je izdal novo ploščo s pronicljivim naslovom ‘Vse je ok’, kjer se nam kaže v povsem novi, divji luči. Album je kreativno delo, ki ga kot mozaik v celoto sestavljajo neposredna besedila, surovi beati, pridih punka v vzorcih tradicionalnega hip hopa, močne rime ter odlični gostje vseh strani neba, ki napovedujejo, da bo poletje …

Intervju: Boris Pahor, pisatelj

Znani slovenski pisatelj, esejist, publicist, urednik znamenite zamejske literarne revije Zaliv, Boris Pahor bo konec letošnjega avgusta dopolnil visoki jubilej – 95 let. Pahorju, ki je bil rojen v Trstu, 28. avgusta 1913, življenje ni prizanašalo. Doživel je fašistično preganjanje, videl požig Narodnega doma v Trstu, preživel nacistično taborišče. Tudi povojne oblasti mu niso bile naklonjene – zaradi intervjuja z Edvardom Kocbekom (Edvard Kocbek, Pričevalec našega časa, Trst, 1975), v katerem je le-ta spregovoril o povojnih pobojih domobrancev, je bil Pahor kaznovan z večletno prepovedjo vstopanja v Slovenijo.

Njegov literarni opus, ki nosi globoko etično sporočilo, dosega visok ugled, …

INTERVJU: Evgen Bavčar

 

Že od leta 1972 živite v Parizu, vendar se v Slovenijo in vašo domačo vas Lokavec pogosto vračate. Kaj vam predstavlja to močno vez med tujino in domovino?

Slovenije nisem nikoli zapustil in tam živim tudi, ko je moje telo v Parizu. To je nenavadno življenje spominov na barve, obraze, pokrajino, na oblike, na katerih so utemeljene podobe sveta, ki ga spoznavam. V svojem življenju potujem med deželo, ki sem jo videl, in tisto, ki je ne moram zaznavati z lastnimi očmi, tako potujem med Lokavcem in Parizom in se pač vračam na sončno stran sveta, da bolje razumem …

INTERVJU: Štefka Drolc, igralka

Najprej iskrene čestitke ob Prešernovi nagradi za življenjsko delo. Sedaj vam gotovo mediji in javnost namenjajo še prav posebno pozornost. Ste tega veseli ali se vam zdi utrudljivo?
Zadnje obdobje je bilo ves čas res zelo naporno. Kar naprej so zvonili telefoni. Pa veliko pogovorov za revije in časopise. Tudi veliko čestitk. Ampak vse to spada k tako lepemu doživetju, tudi to bo sčasoma minilo.

Do sedaj sem za svoje delo dobila razmeroma veliko priznanj, od Borštnikovega prstana dalje. Vsako zase je bilo vredno velikega veselja, ki sem ga ob tem občutila. Ta nagrada pa je prišla s področja, ki …