Znani Slovenci

Umrl je Pavle Merku

Včeraj nas je dosegla vest, da je v 88. letu starosti umrl tržaški slovenec Pavle Merku, letošnji Prešernov nagrajenec. Od nas je odšel skladatelj, etnomuzikolog in slovenist.

Njegov prispevek k ohranjanju in preučevanju ljudskega izročila je neprecenljiv; preučeval je ljudsko kulturo v Beneški Sloveniji in izdal zbirko Ljudske pesmi slovencev v Italiji. Bil je tudi pomemben skladatelj, za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

 

Besedilo: MS

Foto: Slomedia.it

 

 

 

 

Matej Mohorič po zaključku dirke v Avstraliji

Na Slovenia Australia channel so objavili zanimiv intervju s slovenskim profesionalnim kolesarjem Matejem Mohoričem, ki je zaključil dirko Tour Down Under 2014.
 
 
 
 
Kolesarska dirka je potekala v Adelaide v Avstraliji. Matej se ponaša s svojstvenim slogom vožnje, ko sedi na okvirju kolesa. Je  pa tudi vodilni v kategoriji U23 – kategorija v starosti pod 23 let.
 
{youtube}uD7GhDFA5bQ{/youtube}
 
 
 
Pripravil: MS

Avguštin Malle, eden najpomembnejših koroških Slovencev

Če se zgodovinarji ne bi zanašali na listinska gradiva in druge vire, ki pravijo, da se je Avguštin Malle rodil 5.1.1944 v Brodeh (Loibltal) pod ljubeljskim prelazom, bi našemu kolegu, vodji Slovenskega znanstvenega instituta v Celovcu, težko prisodili šest križev na grbi. Ker pa smo omenjeni biografski podatek že večkrat preverjali, npr. ob uvrstitvi sedanjega jubilanta v Enciklopedijo Slovenije in v izbor sedemdesetih najpomembnejših koroških Slovencev 20. stoletja, je prav in pravično, da rečemo »Za trenutek naj postoji naš dragi Gustl!«, da mu z voščili nazdravimo ter da si vsaj na kratko prikličemo pred oči njegovo dosedanjo življenjsko pot in

Slikarka Sonja Snoj iz Argentine

Sonja Snoj se je rodila 30. avgusta 1965 v Argentini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v predmestju Buenos Airesa. Študirala je v Asociación Biblioteca de Mujeres v Buenos Airesu, kjer je zelo uspešno diplomirala kot arhitektka za notranjo opremo.

 

 

Med študijem se je seznanila z veliko paleto tehnik risanja, z namenom, da bi svoje ideje in načrte pokazala na papirju. Od takrat so čopiči, akvarele, tempere, akrilne barve, tuš, laki in papir postali njeni zvesti spremljevalci.

Svoj poklic je razvila v biroju arhitektke Ane Azzano pri opremah stanovanj strank visokega sloja mesta Buenos Aires. Soustvarjala je tudi …

Maša Brinar – Slovenka na Tajvanu

Maša Brinar doma iz Koroške, se je nekaj mesecev nazaj odločila, da bo sledila svoji ljubezni do kitajskega jezika. Maša je poliglot, govori angleški, nemški in italijanski jezik, kitajščina pa zanjo predstavlja še posebno strast. Tako se je odločila za študij kitajskega jezika na Tajvanu. Zdaj tam pridno študira in se uči novih pismenk ter besed. Kot je za Kitajsko značilno pije veliko čaja, njen najljubši je mlečni čaj z biseri. Pogovarjali sva se o življenju na Tajvanu, o domovini in načrtih za prihodnost.

 

 

Kako je potekala pot od odločitve pa do dejanskega odhoda na Tajvan?

Reči moram, …

Umrl likovni umetnik Bogdan Grom

V ponedeljek, 18. novembra, je na svojem domu v Englewoodu v New Jerseyju nekaj pred polnočjo mirno zaspal vsestranski likovni umetnik Bogdan Grom.

 

 

Bogdan Grom se je rodil leta 1918 v Devinščini pri Trstu. Njegov oče je kot ravnatelj Hranilnice Dravske banovine v Ljubljani podpiral umetnike in ga vozil na razstave. Mati je prav tako znala v njem vzbujati smisel za lepoto in ljubezen do domače zemlje ter kulture, na kateri je ostal navezan. Študiral je na akademijah za likovno umetnost v Perugii, Rimu in Benetkah, kjer je diplomiral leta 1944 s slikarjema Guidom Cadorinom in Carlom della …

Ivo Boscarol mladim podjetnikom svetuje akcijo v dveh korakih

Kakšen je kolektiv vašega podjetja Pipistrel?

Odličen! Moram res pohvaliti svoje zaposlene! Imam veliko srečo, da imam ekipo, ki diha z mano. Večini je služba hobi in hobi služba – saj veste, sanje vsakega dečka so da bi postal pilot ali izdeloval letala.

Bistvena naloga je seveda na meni, da ustvarim delovne pogoje, v katerih zaposleni uživajo. Šole, ki bi te naučila izdelovati letala, na tem svetu ni. Zato iščem ljudi s širokim spektrom tehničnega znanja – strojnike, mehanike itd. Delavce v proizvodnji iščemo v svojem lokalnem okolju, veliko pomeni priporočilo že obstoječih delavcev. Z novo-zaposlenim se »tipamo« 6 mesecev, …

Dušan Olaj pravi, “Imej cilj in vztrajaj na poti”

Njegova formula za uspeh je:  »Imej cilj in vztrajaj na poti.« Ta moto je Dušana Olaja pripeljal med najuspešnejše slovenske podjetnike in do laskavega naslova Podjetnik leta 2013.

 

 

Imeli so balon za pokrivanje športnih površin, ki pa ni bil primeren za rusko zimo. A jih to ni ustavilo. Izbrali so močnejši material, dodali še eno membrano in izboljšali izolacijske sposobnosti ter tako dobili produkt, ki je bil konkurenčen fiksnim objektom, hkrati pa nekajkrat cenejši. In imeli so še eno prednost – ko ga naročnik ni več potreboval, ga je brez težav zložil in prenesel na drugo lokacijo. Tako …

Prof. dr. Vladimir Kos, pesnik slovenske emigracije

Prof. dr. Vladimirja Kosa nekateri kritiki ocenjujejo za največjega še živečega pesnika slovenske emigracije. Je najvidnejši predstavnik izseljeniške religiozne poezije, najbolj poznan po tem, da je izdal edino do sedaj natisnjeno slovensko knjigo na Japonskem »Dober večer Tokio« leta 1961.

 

Prof. dr. Vladimir Kos iz Japonske

 

Večina njegovih pesniških zbirk je izšla pri Slovenski kulturni akciji v Argentini, v domovini pa je do sedaj izšlo trinajst pesniških zbirk, med njimi: »Cvet, ki je rekel Nagasaki«, »O voda, zrak, svetloba«, »Med novim nebesom in staro zemljo«, »Češnje, kamelije, bori«, »Temnogozdni akordi«, »Tebi sirota Slovenija tisoč in verz«. V Sloveniji