Preden obiščete Nemčijo, se najprej pozanimajte o teh stvareh

Frankfurt, Nemčija

Vedno, ko načrtujete potovanje, je priporočljivo, da se nekaj naučite o lokalnih navadah. če sanjarite, da bi kmalu obiskali Nemčijo, morate vedeti nekaj pomembnih stvari, da bo vaše potovanje zabavno in brez stresa. 

Vedno spoštujte lokalne predpise 

Da boste vedeli, Nemci radi igrajo po pravilih, in če ste na njihovem ozemlju, pričakujejo, da jih boste spoštovali tudi vi. Za začetek se prepričajte, da ne prečkate ceste, če na semaforju še ni zelene luči.

Nemška policija
V Nemčiji spoštujte lokalne predpise

Nemci hoje čez cesto ob rdeči luči ne odobravajo, zato bodite dovolj disciplinirani in upoštevajte njihov kodeks obnašanja. Če želite voziti kolo, kot je priporočeno v državi, morate imeti zaradi varnosti sprednjo in zadnjo luč, drugače vas to lahko privede do dragih kazni. 

Spoznajte svoje prometno območje 

Pomembno je, da imate pravilno vozovnico za določeno območje, ki je odvisno od tega, kje potujete po mestu. Na splošno boste prešli v drugo cono, če ste se oddaljili od glavnega mestnega središča. Če niste prepričani, vedno preverite conske zemljevide na postaji.

Video letališča Köln – Bonn

Na primer, potovanje na letališče Köln – Bonn in z njega je popolnoma drugačna cona kot samo potovanje znotraj mesta, zato je potrebna drugačna vozovnica z drugačno ceno. Ne pričakujte, da bodo kontrolorji vozovnic pokazali razumevanje, če se tega ne zavedate.

Ne spreglejte: Zadovoljite svojo željo po potepanju v Dubrovniku

Plačajte vozovnice za vlak in jih potrdite

Številni obiskovalci Nemčije so pogosto presenečeni in celo osupli, ko ob vstopu na železniške postaje ne vidijo varnostnih vrat ali osebja, ki bi preverjalo vozovnice. Vendar ne mislite, da vam to omogoča brezplačno vožnjo s podzemno železnico, saj se s podzemno železnico vozijo tudi kontrolorji vozovnic v civilnih oblačilih in se vam lahko kadar koli približajo, kar vas bo stalo ne le zadrege, ampak hkrati tudi globe.

Vlak v Nemčiji
Z kontrolorji vlakov v Nemčiji ni šale

Veliko je tudi zgodb o ljudeh, ki so dovolj vestno kupili vozovnice za vlak, vendar so jih pozabili potrditi.  Nikar ne skočite na vlak, če vaša vozovnica še ni potrjena. Tudi v tem primeru kontrolorji vozovnic ne bodo sočustvovali z vami, poleg tega pa vas bo doletela še globa. 

Upoštevajte točnost 

Del nemškega bontona je pravočasna udeležba na poslovnih in družabnih srečanjih. Ne verjamejo v modno zamujanje. Ob obisku Nemčije boste spoznali, kako pomemben je čas in to navado boste lahko ohranili tudi po vrnitvi v domovino. 

Gotovina je vedno najpomembnejša 

Večina malih trgovcev, restavracij in barov v Nemčiji nima avtomatov za kartice, tisti, ki jih imajo, pa sprejemajo le nemške kartice. Poskrbite, da boste imeli vedno pri roki gotovino, ali pa se seznanite z bankomati na območju, ki za vsak dvig zaračunavajo najmanjše obresti. Ne pozabite, da imate denar vedno pri sebi, ne glede na to, kam greste, da se izognete težavam. 

Recikliranje v praksi

V Nemčiji se izvaja recikliranje steklenic iz stekla in plastike, pri čemer se vam ob vsakem recikliranju vrne majhen znesek depozita, ki ste ga prvotno plačali za to plastenko. Na etiketi na steklenici preverite, ali jo je mogoče reciklirati. To je običajno označeno s puščico. Vsi večji supermarketi v državi imajo avtomate za recikliranje, kamor lahko oddaš plastenke in tako dobiš nekaj žepnine. Za plastične steklenice lahko dobite tudi 25 centov, za steklene pa je povračilo manjše. 

Vendar boste presenečeni, kako hitro se lahko ti majhni zneski povečajo. Nekateri ljudje, ki živijo v bližini ulic, se preživljajo na ta način. Če ne želite reciklirati, ne mečite plastenk v javne smetnjake. Postavite jih poleg ali na vrh koša za smeti. V nekaj minutah bo po njih prišel nekdo, ki bo z veseljem zahteval njihovo vrednost. 

Kajenje je dovoljeno 

V nasprotju s številnimi evropskimi državami in drugimi državami po svetu je v Nemčiji kajenje v restavracijah in barih na splošno dovoljeno. Zato ne bodite presenečeni, če si moški poleg vas prižge cigareto in onesnažuje zrak, za katerega menite, da je čist. Kadilcem se lahko zdi vsiljivo, če jim rečete, naj nehajo kaditi. 

Kako je jesti zunaj 

Ni pomembno, kje v državi se nahajate, saj se zagotovo najde ulica, kjer lahko kaj pojeste. Upoštevajte, da je v manjših mestih na jedilniku lahko samo meso in klobase, medtem ko večja mesta, kot je Berlin, uspevajo na področju veganske in vegetarijanske kulture. Če želite jesti z majhnim proračunom, poiščite “Imbiss”. Te poceni trgovine s prigrizki lahko najdete na skoraj vseh prometnih ulicah, trgih, železniških postajah in parkiriščih. 

Okusite nemško pivo 

Ker je Nemčija država, ki ljubi pivo, je uživanje v pivu tudi v javnosti povsem kul. Pravzaprav je povsem normalno, da ga spijete med odmorom v pisarni. Ker je na voljo veliko različnih vrst piva, bo morda trajalo nekaj časa, preden boste izbrali tisto, ki vam najbolj ustreza. Dobro pivo je na voljo na Bavarskem, saj ga lahko najdete tudi v mednarodno priznanih pivovarnah Löwenbräu in Paulaner. Berlin je srce revolucije kraft piva, medtem ko manjše pivovarne na severu v Bambergu, Erfurtu, Görlitzu in Alpirsbachu ustvarjajo »zlato« v kozarcih.

Zaloge pred nedeljami 

Lekarne, supermarketi in trgovine so ob nedeljah zaprte povsod v Nemčiji. Poskrbite, da boste vse, kar boste potrebovali, nakupili že pred tem dnem. Restavracije in kavarne so običajno odprte ves konec tedna. 

To so le nekatere od številnih stvari, ki jih morate vedeti, preden obiščete Nemčijo, da si zagotovite edinstveno doživetje v življenju.

Podobne teme: