Glavni razlogi zakaj morate enkrat v življenju obiskati Ljubljano

Ljubljana

Ko obiščete Ljubljano, glavno mesto Slovenije, boste sami odkrili, zakaj je to mesto označeno za enega najbolj dragocenih skritih zakladov v Evropi. Bogata in privlačna zgodovina tega mestnega dragulja, zelena okolica, prijazni domačini in osupljiva arhitektura so le nekateri od številnih razlogov, zaradi katerih se v Ljubljano vsako leto zgrinja vse več obiskovalcev. 

Ljubljanske ulice so posejane z restavracijami, kavarnami in bari, v katerih lahko okusite kulinariko te države in od blizu spoznate domačine. Čeprav obstaja še veliko drugih razlogov za obisk Ljubljane, so v nadaljevanju navedeni najpomembnejši razlogi, da mesto raziščete vsaj enkrat v življenju.

Lokacija

Ljubljana je zaradi svoje osrednje lege idealno izhodišče za vaš slovenski izlet. Iz mesta je s kratko vožnjo z avtomobilom dostopna večina, če ne celo vse slovenske turistične znamenitosti. Če želite uživati v kopanju v Jadranskem morju, boste do tja potrebovali le uro in pol vožnje.

Ljubljana, Slovenija

Pozimi je Ljubljana le dve uri vožnje oddaljena od smučarskega središča Kranjska Gora, kjer se lahko prepustite smučanju na čudovitih smučiščih. Če želite priti do vzhodnega dela države, na primer do Murske Sobote, vam vožnja z avtomobilom ne bo vzela več kot dve uri. Bled, ki je med najbolj prepoznavnimi turističnimi znamenitostmi v Sloveniji, je od Ljubljane oddaljen le 30 minut vožnje. 

Zgodovina 

Če boste obiskali Ljubljano, boste imeli priložnost spoznati njeno izjemno zgodovino. Ljudje, ki so živeli v koliščarskih bivališčih, so Ljubljansko barje prvič naselili 2000 let pred našim štetjem. Kmalu zatem je bila Ljubljana, takrat imenovana Emona, med najpomembnejšimi mesti rimskega imperija.

Emona Ljubljana
Emona je bila rimska naselbina v središču današnje Ljubljane

Še danes si lahko ogledate artefakte iz obdobja, ko so ji še vedno vladali Rimljani. Arhitektura v starejšem delu mestnega središča in ozke ulice prikazujejo delčke srednjeveških časov. Ko obiščete Ljubljano, se vam bo zdelo, da lahko vidite zgodovinske sledi, ne glede na to, kam boste pogledali. 

Galerije in muzeji 

Galerije in muzeji v Ljubljani so eden najboljših načinov za odkrivanje zgodovine, tradicije in kulture Slovenije. Narodna galerija je dom najboljše umetnosti države od 13. stoletja do prve polovice 20. stoletja. Tu lahko obiskovalci občudujejo imenitna dela nekaterih najvidnejših slikarjev, kot so Ivana Kobilica, Rihard Jakopič in Ivan Grohar.

Univerza Ljubljana
Univerza v Ljubljani je največja univerza v Sloveniji

Galerija moderne umetnosti ima dve različni lokaciji za svoje razstave. Mala galerija Kapelica gosti globalno sodobno raziskovalno umetnost v obliki umetniških dogodkov v živo, teoretično-refleksivnih predavanj in prostorskih postavitev. Prirodoslovni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije se nahajata v eni stavbi v bližini parka Tivoli. Mestni gostje si lahko med obiskom ogledajo več kot 80 galerij in muzejev. 

Parki

Parki v Ljubljani veljajo za zelene oaze mesta. Najbolj priljubljen in največji park v mestu se imenuje park Tivoli. Študentje, ki se želijo družiti s prijatelji, izberejo park Zvezda, ki se nahaja v središču mesta. Obstajajo tudi drugi manjši parki, med njimi Spominski park Navje in Park Tabor kjer se lahko obiskovalci in domačini za trenutek ustavijo in posedijo na eni od klopi. Lahko si vzamejo tudi nekaj minut za sprostitev. V ljubljanskem botaničnem vrtu je na tisoče različnih botaničnih podvrst in vrst. Ustanovljen je bil leta 1810, zato je sprehod po tem parku obvezen za vse ljubitelje narave.

Kavarne in restavracije

Hrana v Ljubljani je znana kot raznolika in okusna. Če se ustavite v eni od restavracij v mestu, boste lahko spoznali jedi, kot so kremna rezina, jelenov golaž, soška postrv in kranjska klobasa. Čeprav večina restavracij na jedilniku ponuja nekaj vegetarijanskih jedi, so v mestu tudi restavracije, ki so specializirane za ponudbo veganske in vegetarijanske hrane. Izbira restavracij, ki ponujajo okusno hrano z različnih koncev sveta, je zdaj bolj raznolika. V Ljubljani ponujajo tudi številne mehiške, brazilske, indijske, japonske in bližnjevzhodne jedi.

Slovenci radi pijemo kavo in nič drugače ni v Ljubljani. V čudovitem mestu je polno kavarn, kjer se domačini srečujejo s prijatelji in ob klepetu uživajo v kavi. V Sloveniji je to priznan način, da se s prijatelji srečate in se z njimi družite več ur. Veliko kavarn v mestu se nahaja na obrežju reke Ljubljanice. Odličen prostor za posedanje je zunanji prostor za sedenje.

Glasba in arhitektura

Ljubljana je tudi mesto glasbe. V vsakem letnem času ali dnevu v tednu je v mestu vedno kakšen glasbeni dogodek. Kino Šiška gosti sodobne glasbenike različnih žanrov in velja za središče urbane kulture.

Arhitektura v Ljubljani je mešanica različnih slogov. Čeprav so stavbe videti različne, se med seboj dopolnjujejo in dobro delujejo kot celota. Ulice in stavbe v starem delu središča Ljubljane še vedno kažejo nekaj znakov srednjeveške arhitekture. V preostalem delu mesta prevladujeta arhitekturna sloga dunajska secesija in barok. Veliko bistvenih objektov in stavb v Ljubljani je zasnoval Jožef Plečnik, najbolj priljubljen arhitekt v Sloveniji.

Nakupovanje 

Ljubljana je polna trgovin mednarodnih in lokalnih blagovnih znamk. Modni navdušenci lahko najdejo modna oblačila v Galeriji Emporium, luksuzni veleblagovnici. Obstajajo tudi butiki, ki so v lasti nekaterih lokalnih modnih oblikovalcev. Urejene izložbe majhnih trgovin v Ljubljani vabijo in ponujajo nekaj za vsakogar. Nekatere dobrine, ki vas lahko očarajo v ljubljanskih trgovinah, so naravni kozmetični izdelki, edinstvena darila, umetnine, nakit, slovenske dobrote in ročno izdelani spominki.

Podobne teme: