Znani obrazi

Umrl je Pavle Merku

Včeraj nas je dosegla vest, da je v 88. letu starosti umrl tržaški slovenec Pavle Merku, letošnji Prešernov nagrajenec. Od nas je odšel skladatelj, etnomuzikolog in slovenist.

Njegov prispevek k ohranjanju in preučevanju ljudskega izročila je neprecenljiv; preučeval je ljudsko kulturo v Beneški Sloveniji in izdal zbirko Ljudske pesmi slovencev v Italiji. Bil je tudi pomemben skladatelj, za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

 

Besedilo: MS

Foto: Slomedia.it

 

 

 

 

Prof. Vinko Lipovec, stoletnik in dolgoletni urednik

Prof. Lipovec se je rodil 22. januarja leta 1915 v Spodnjih Jaršah pri Domžalah. Po osnovnem šolanju v domači fari je obiskoval klasično gimnazijo v Ljubljani, po maturi pa se je vpisal na študij zgodovine in geografije na filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je uspešno diplomiral leta 1939.

 

V Goraždu je postal rezervni oficir kraljeve vojske, septembra 1940 pa je že začel poučevati na 1. državni realni gimnaziji v Ljubljani. Med vojno se je prof. Lipovec pridružil narodnemu odporu v okviru Slovenske legije; vodil je njeno vojaško organizacijo in obveščevalno službo v središču Ljubljane, ki se je nahajala prav …

Lev Detela, pisatelj in prevajalec

Lev Detela, se je rodil 2. aprila 1939 v Mariboru in od leta 1960 živi v Avstriji, ko je kot študent slavistike na ljubljanski univerzi iz političnih razlogov zapustil tedanjo Jugoslavijo. Po študiju slovanske filologije in umetnostne zgodovine na Dunaju sodeluje kot samostojni pisatelj, kulturni publicist in prevajalec v številnih slovenskih, avstrijskih in mednarodnih literarnih revijah, časopisih in radijskih ustanovah. Je avtor več kot 30 slovenskih pesniških, proznih, dramskih, esejističnih in spominskih knjig ter številnih leposlovnih publikacij v nemškem jeziku.

 

 

V prevodih so njegova dela izšla v knjižni obliki tudi v hrvaščini, romunščini in angleščini, v revijah in …

Hajni Blagne, pevec in glasbenik

Oglejte si pogovor s pevcem in glasbenikom iz Avstralije, Hajnom Blagnetom. Posnetek je nastal v Produkciji Slovenia Australia channel.

 

{youtube}aAeif8AyFF0&list{/youtube}

 …

Matej Mohorič po zaključku dirke v Avstraliji

Na Slovenia Australia channel so objavili zanimiv intervju s slovenskim profesionalnim kolesarjem Matejem Mohoričem, ki je zaključil dirko Tour Down Under 2014.
 
 
 
 
Kolesarska dirka je potekala v Adelaide v Avstraliji. Matej se ponaša s svojstvenim slogom vožnje, ko sedi na okvirju kolesa. Je  pa tudi vodilni v kategoriji U23 – kategorija v starosti pod 23 let.
 
{youtube}uD7GhDFA5bQ{/youtube}
 
 
 
Pripravil: MS

Avguštin Malle, eden najpomembnejših koroških Slovencev

Če se zgodovinarji ne bi zanašali na listinska gradiva in druge vire, ki pravijo, da se je Avguštin Malle rodil 5.1.1944 v Brodeh (Loibltal) pod ljubeljskim prelazom, bi našemu kolegu, vodji Slovenskega znanstvenega instituta v Celovcu, težko prisodili šest križev na grbi. Ker pa smo omenjeni biografski podatek že večkrat preverjali, npr. ob uvrstitvi sedanjega jubilanta v Enciklopedijo Slovenije in v izbor sedemdesetih najpomembnejših koroških Slovencev 20. stoletja, je prav in pravično, da rečemo »Za trenutek naj postoji naš dragi Gustl!«, da mu z voščili nazdravimo ter da si vsaj na kratko prikličemo pred oči njegovo dosedanjo življenjsko pot in

Slikarka Sonja Snoj iz Argentine

Sonja Snoj se je rodila 30. avgusta 1965 v Argentini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v predmestju Buenos Airesa. Študirala je v Asociación Biblioteca de Mujeres v Buenos Airesu, kjer je zelo uspešno diplomirala kot arhitektka za notranjo opremo.

 

 

Med študijem se je seznanila z veliko paleto tehnik risanja, z namenom, da bi svoje ideje in načrte pokazala na papirju. Od takrat so čopiči, akvarele, tempere, akrilne barve, tuš, laki in papir postali njeni zvesti spremljevalci.

Svoj poklic je razvila v biroju arhitektke Ane Azzano pri opremah stanovanj strank visokega sloja mesta Buenos Aires. Soustvarjala je tudi …

Maša Brinar – Slovenka na Tajvanu

Maša Brinar doma iz Koroške, se je nekaj mesecev nazaj odločila, da bo sledila svoji ljubezni do kitajskega jezika. Maša je poliglot, govori angleški, nemški in italijanski jezik, kitajščina pa zanjo predstavlja še posebno strast. Tako se je odločila za študij kitajskega jezika na Tajvanu. Zdaj tam pridno študira in se uči novih pismenk ter besed. Kot je za Kitajsko značilno pije veliko čaja, njen najljubši je mlečni čaj z biseri. Pogovarjali sva se o življenju na Tajvanu, o domovini in načrtih za prihodnost.

 

 

Kako je potekala pot od odločitve pa do dejanskega odhoda na Tajvan?

Reči moram, …