Slikarka Sonja Snoj iz Argentine

Sonja Snoj se je rodila 30. avgusta 1965 v Argentini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v predmestju Buenos Airesa. Študirala je v Asociación Biblioteca de Mujeres v Buenos Airesu, kjer je zelo uspešno diplomirala kot arhitektka za notranjo opremo.

 

 

Med študijem se je seznanila z veliko paleto tehnik risanja, z namenom, da bi svoje ideje in načrte pokazala na papirju. Od takrat so čopiči, akvarele, tempere, akrilne barve, tuš, laki in papir postali njeni zvesti spremljevalci.

Svoj poklic je razvila v biroju arhitektke Ane Azzano pri opremah stanovanj strank visokega sloja mesta Buenos Aires. Soustvarjala je tudi na številnih razstavah Casa FOA.

Svoje znanje je delila v ustvarjalnih delavnicah tako z mlajšimi kot z odraslimi. Sodelovala je tudi v slovenskih ustanovah v Buenos Airesu pri poučevanju in pripravah scen raznih otroških gledaliških predstav.

Sčasoma je razvila svoj minimalistični stil in, pred dobrim desetletjem, začela risati unikatne voščilnice v mešani tehniki, tuš z akvarelnimi barvicami. Najprej je razvila duhovne vsebine na kar se je širila in pristala na mini slikicah ptic. V vsem delu je bila prisotna komunikacija, klic po stiku. Opaziti je bilo skrito sporočilo.

Dragoceni so ji medosebni odnosi. Pozorno spremlja kar se dogaja v družbi in opaža, da si premalo časa vzamemo, da bi si duševno obogatili življenje. Trudi se širiti dobro voljo, posveča več časa ljudem, prizadeva si jim popestriti vsak dan.

Voščilnice so večplastne. Papir izreže, največkrat v obliki rok, ki darujejo, istočasno pa imajo prostor, da lahko sprejemajo. Prepletene krivulje ponazarjajo brstenje, rast, svobodno gibanje. Od posameznika je odvisno kaj prepozna. Nekateri vidijo darovanje, preprostost, prijateljstvo, drugi poslušnost, dialog, intimnost, tretji veselje, ljubezen in življenje …

Pred dobrim letom je njeno pozornost pritegnil svet kril in se je osredotočila na realistično risanje ptic. Riše s tušem in jih pobarva z akvarelnimi barvicami. Izbrala je ptice, ki bivajo na Slovenskem, z željo, da bi ozaveščala ljudi o neprecenljivem zakladu, ki ga nam podarja naša domovina. Ob tem je po naročilu ustvarila zbirko ptic, ki bivajo v Avstraliji in izdeluje zbirko ptic, ki bivajo v Argentini.

Leta 2002 se je s svojo družino preselila v Slovenijo, kjer razvija svoj ustvarjalni talent.

 

Besedilo: Luka Klopčič

Podobne teme: