Odkrijte skrite dragulje Tokia

Tokio, Japonska

Mesto Tokio ponuja veliko zanimivosti za vsakogar, nekatere priljubljene znamenitosti pa nikoli ne prenehajo privabljati velikih skupin turistov. Toda poleg teh znanih destinacij v mestu obstaja tudi veliko manj znanih krajev, ki si prav tako zaslužijo vaš čas in pozornost. Tudi ti skriti dragulji so vredni prepoznavanja, zato preberite ta kratek seznam najbolje varovanih skrivnosti Tokia, ki morda kmalu ne bodo več skrivnosti:

Še en kipec Hachiko 

Kip najbolj priljubljenega psa v Tokiu na Japonskem je že od nekdaj idealno zbirališče v mestu Shibuya. Toda zaradi izjemne ljubezni mesta do Hachika se zdi, da samo en kip ni dovolj. V spomin na njegovo 80. obletnico smrti so s pomočjo donacij postavili še en kip v kampusu Univerze v Tokiu, tik ob parku Ueno. 

Kipec Hachiko (Tokio)
Kipec Hachiko v Tokiu

Hidesaburo Ueno, lastnik Hachika, je bil nekoč profesor na univerzi in se je vsak dan vračal domov na postajo Shibuya, kjer ga je vsak večer čakal njegov ljubljeni kosmatinec. Ko je Ueno leta 1925 umrl, ga je po legendi zvesti pes čakal še naslednjih deset let, vse do njegovih zadnjih trenutkov leta 1935. Še dobro, da se je zgodba srečno končala, saj novi kip odraža ponovno srečanje med gospodarjem in njegovim zvestim psom. Je lahko še kaj boljšega od tega? 

Tempelj Kaneiji v mestu Ueno Daibutsu 

V templju Kaneiji, ki se nahaja v parku Ueno, se nahaja Veliki hrib Bude ali Daibutsu Yama in impresiven Budov kip. Kip Ueno Daibutsu izvira že iz leta 1631, ogromen obraz Bude pa mirno sedi v parku. Prvotna glava kipa se je prevrnila leta 1923 med velikim potresom Kanto, njegovo telo  pa so med drugo svetovno vojno stalili za kovino, zaradi česar je ostal le obraz. Izkoristite priložnost, da se mu približate in si ogledate podrobnosti in linije njegovih ust. 

Tempelj Kaneiji

Destiny Lofts Mitaka 

Stanovanjska stavba, ki sta jo leta 2005 ustvarila umetnika in arhitekta Madeline Gins in Shusaku Arakawa, je bila zgrajena z namenom pomagati ljudem pri doseganju dolgoživosti. Pisatelj Setouchi Jakuchou jo je poimenoval ultrakromatična hiša neumrljivosti. V stavbi je 9 enot in 14 različnih barv. Navdih zanjo je bila Helen Keller, zato vključuje funkcije, namenjene ljudem z določenimi fizičnimi sposobnostmi. Obstajajo na primer prostori, ki so bolj primerni za otroke kot za odrasle. Na voljo so ogledi in enote za dolgoročno in kratkoročno bivanje. 

Gotokuji 

Iz mačjega templja naj bi izviral maneki neko, priljubljena japonska mačka, ki vabi k sebi in je simbol sreče. Na prvi pogled v Gotokuji morda ne boste opazili nič posebnega, dokler ne boste videli velike vojske mačjih figuric, ki stojijo v kotu tik ob templju. Te figurice so naprodaj v upravni stavbi in se po tradiciji vrnejo na polico, ko so želje izpolnjene. Bodite pozorni tudi na druge skrite mačje motive, ki so raztreseni po celotnem kraju. 

Gotokuji
Gotokuji se nahaja v mirnem predelu Setagaya v Tokiu

Postaja Hamamatsucho 

Da bi si lahko ogledali bronasti kip malega pišočega dečka Manneken Pis, ni treba odii v Bruselj, saj ga lahko brez težav vidite na postaji Hamamatsucho. Kip se nahaja na peronu 3 in 4 in zaradi nenehnega menjavanja oblačil že skoraj tri desetletja zabava potnike. Oblikovala ga je lokalna skupina prostovoljcev Ajisai, oblačila pa so navdihnili različni letni časi in tematski dogodki. 

Center za turško kulturo Camil v Tokiu 

Tokijska mošeja Camil je največja mošeja na Japonskem, ki je v svojem eksotičnem sijaju postavljena na ulici Inokašira-dori. Leta 1938 so jo zgradili turški priseljenci iz Rusije. V molitveno dvorano lahko vstopi približno 1.200 ljudi in vsi, ki želijo občudovati čudovito arhitekturo, kupolo z izvrstnim vzorcem in islamske vitraže, so tu zelo dobrodošli. Če želite, se lahko udeležite tudi dnevnih molitev, ki potekajo petkrat na dan. Obiščite njihovo spletno stran in se seznanite z ustreznimi pravili oblačenja v tem kraju. 

Stolp Nakagin 

Nakagin Capsule Towel je redek ostanek metabolizma, povojnega arhitekturnega gibanja na Japonskem, ki je sanjalo o mestih s strukturami, ki še naprej rastejo in se razvijajo podobno kot živi organizmi. Leta 1972 dokončana stolpnica v Ginzi ima 140 stanovanj po 10 kvadratnih metrov, čeprav jih je danes v uporabi le še polovica, večinoma kot skladiščni ali pisarniški prostori. Če bi si radi ogledali notranjost, ne skrbite, saj lahko eno kapsulo na Airbnb-ju najamete za prenočitev. Poskrbite, da ne boste izgubljali časa, saj se načrtuje rušenje stavbe.

Izu Oshima 

Vas zanima, kako je Godzilla živela v zaporu v 80. letih prejšnjega stoletja? Izu Ošima je v dobesednem prevodu velik otok, ki je del skupine vulkanskih otokov s skupnim imenom otoki Izu in je tehnično gledano del mesta Tokio (https://www.travel-rs.com/discover-the-hidden-gems-of-tokyo/). To je odličen kraj za vikend izlet z vročimi vrelci in eksotičnim pohodništvom, saj lahko do njega pridete z dvournim hitrim reaktivnim trajektom ali osemurnim nočnim trajektom. Izkoristite priložnost in se odpravite na mirujoči vulkan MIhara ter si oglejte slikovit razgled na morje. 

Park Daiba 

Umetni otok Odaiba je danes znan med turisti, vendar morda ne veste, da se ime Daiba, eno od okrožij otoka, nanaša na 6 topovskih baterij, ki so bile na otoku postavljene med gradnjo v 50. letih 19. stoletja za obrambne namene. Ohranili sta se le dve, baterija št. 3 in baterija št. 6, prva pa je bila leta 1928 odprta za javnost kot park Daiba. Kaj pravite na piknik v stari trdnjavi? 

Izognite se bolj obiskanim območjem in si raje oglejte te skrite dragulje Tokia.

Podobne teme: