Grčija – začetek zahodne civilizacije

Grčija je ena najstarejših znanih držav, katere bogato zgodovino zapisujejo že od približno 1400 pr. n. št. Nahaja se v jugovzhodnem delu Evrope, na severu meji na Bolgarijo, Makedonijo in Albanijo, na vzhodu pa na evropski del Turčije.

Njena lega je v stičišču Evrope, Azije in Afrike. Grčija je že od antičnih časov znana kot Hellas in je danes izjemno priljubljena turistična destinacija, seveda zaradi svoje bogate zgodovine, arheološke dediščine in čudovite narave. Zaradi svoje zgodovine se Grčija obravnava kot začetek zahodne civilizacije.

Dediščina starodavne grške civilizacije

Kot že omenjeno, se Grčija nahaja na multikulturnem križišču, ki je vplivalo na arhitekturo, umetnost, kulinariko in še na mnoge druge reči, vse to pa ima  velik vpliv še danes. Na celinskem delu države in njenih okoliških otokih je mogoče obiskati številne Unescove znamenitosti. Grčija si lasti več kot 2000 otokov, verjetno najbolj znana in obiskana pa sta Kreta in Rodos.

Partenon v Atenah
Sloviti Partenon v Atenah v Grčiji

Grčija in njeni otoki

Grško državo, poleg njenega celinskega dela, sestavljajo številni večji in manjši otoki. Kot smo že omenili, je otokov okoli 2000, domnevno pa se je na mnogih izmed njih odvijalo nešteto zanimivih mitoloških dogodivščin.

Čudovita grška arhitektura vabi na ogled

Z najdaljšo obalo v Sredozemskem morju, ki meri približno 16.000 kilometrov, ponuja Grčija neskončne možnosti za zanimive izlete, oglede zgodovinskih znamenitosti ali obisk neštetih različnih plaž, kjer se lahko izpostavite toplim sončnim žarkom in se skopate v kristalno čistih vodah.

Čista voda in neskončno možnosti za kopanje

Zaradi pomanjkanja industrije, je kvaliteta kopalnih voda na tako visoki ravni, da so mnoge plaže deležne nagrade modre zastave, ki jo dodelijo le najčistejšim kopališčem. Na svojih pohajkovanjih si lahko ogledate veliko zanimivih obalnih jam in zalivov ali pa se s čolničkom ali jadrnico zasidrate ob kateri od visokih čeri in se iz njih zaženete v morske globine.

Grški festivali prinašajo dobro zabavo

Santorini v Grčiji je ena njihovih najbolj znanih destinacij

V poletnem času se v Grčiji odvija ogromno različnih festivalov. Gre seveda za čas vrhunca njihove  turistične sezone, tako da so ti dogodki zares dobro obiskani. Če vas še vedno nismo navdušili, si poglejte tudi video posnetke na temo grških festivalov.

Grčija je kraj za tiste klasične počitnice v Sredozemlju, kjer je za videti in doživeti veliko različnih dogodivščin. Pobegnite na čarobni Peloponez in doživite nekaj mitske zgodovine, po kateri je Grčija tako znana.

Podobne teme: