Zadovoljite svojo željo po potepanju v Dubrovniku

Dubrovnik, Hrvaška

Veličasten je verjetno najboljša beseda za opis obmorskega mesta Dubrovnik. Njegovo zgodovinsko veličastnost in dih jemajočo fizično lepoto morate videti na lastne oči, da jo boste lahko bolje ocenili. 

Dubrovnik, ki ga pogosto imenujejo “biser Jadrana”, resnično upravičuje svoje ime. Ustanovljen je bil že v 7. stoletju in je eno najboljše ohranjenih in najlepših evropskih starih mest s spektakularno obalo ter številnimi renesančnimi, baročnimi in gotskimi zgodovinskimi znamenitostmi, ki si jih lahko ogledate med sprehodom po čudovitih tlakovanih ulicah.

Mesto se nahaja na ozkem južnem koncu Hrvaške, le streljaj od meje s Črno goro. To je običajno izhodiščna točka za večino obiskovalcev, ki potujejo na Hrvaško, ali pa končna postaja pred odhodom iz države. 

Zaradi širokega izbora čudovitih znamenitosti je morda nekoliko težje sestaviti seznam najboljših krajev. Vendar pa so v nadaljevanju navedene tiste, ki jih ne bi smeli zamuditi, če bi se kdaj potepali po tem čudovitem mestu:

Staro mestno obzidje in vrata 

Zgodovinsko središče je ograjeno z mestnim obzidjem, visokim in debelim 6 metrov in dolgim več kot kilometer. To obzidje varuje mesto pred napadalci že od 10. stoletja . Danes je obzidje dobra točka za sprehod, saj ponuja čudovite razglede v vse smeri, na poti pa si lahko ogledate tudi dve utrdbi in dva stolpa.

Sprehod po starem mestnem jedru in obzidju v Dubrovniku, Hrvaška

Dostop do zidov je mogoč skozi vrata Pile, ki so namenjena izključno pešcem. Na steni v notranjosti je objavljen tudi uporaben orientacijski zemljevid. Vrata Pile so skozi stoletja služila kot glavni vhod v staro mesto. Ploče so še ena vrata s čudovito obliko, ki se nahajajo v bližini Asimovega stolpa. 

Stradun 

Glavna ulica starega mestnega jedra, Stradun, je dolga 300 metrov, tlakovana z belim apnenčastim tlakovanjem, na njej pa so dejavne trgovine in kavarne. V juliju in avgustu, zlasti ko sonce zaide in se kraj nekoliko ohladi, se ulica napolni z gostinci in ljudmi, ki iščejo nočno življenje. 

Stradun
Stradun predstavlja glavno ulico v mestu Dubrovnik

Tradnjava sv. Janeza

Prvotna obrambna utrdba na vzhodnem obrobju starega mesta je masivna zgradba, v kateri se danes nahaja več zanimivih znamenitosti, kot sta Pomorski muzej in Dubrovniški akvarij z izjemno zbirko morskih konjičkov. 

Dubrovniška katedrala

Dubrovniška katedrala v baročnem slogu se ponaša s čudovito notranjostjo. Med obiskom si oglejte zakladnico, v kateri so razstavljene številne zlate in srebrne relikvije iz preteklih stoletij, ki imajo pomembno vlogo v zgodovini kraja. 

Katedrala Dubrovnik
Dubrovniška katedrala je eden izmed mnogih verskih objektov v mestu Dubrovnik

Vožnja z žičnico z veličastnim razgledom

Če vas od hoje začnejo boleti noge, jim ne pozabite privoščiti prepotrebnega počitka in si ga popestrite z vožnjo z žičnico, ki vas bo popeljala na hrib Srd. Na vrhu boste našli bar z razgledom in vojni muzej. Če ste pripravljeni na nekaj gibanja, se lahko namesto tega odpravite na hrib in se pri povratku navzdol zapeljete z žičnico. 

Utrdba Lovrijenac

Trdnjava Lovrijenac, ki stoji na visokem skalnatem nasipu tik ob vzhodnem mestnem obzidju, je trdnjava, ki se dviga 37 metrov nad gladino in ima 12 metrov debele stene. Ta dubrovniški Gibraltar služi kot izjemna turistična znamenitost in kot slikovito prizorišče poletnega festivala mesta, ki poteka vsako leto. 

Obiščite muzeje z dubrovniško kartico

Dubrovnik ima vrhunske muzeje, med katerimi lahko izbirate. Če je vaš cilj, da se odpravite po muzejih, je najbolje, da si priskrbite dubrovniško kartico, ki velja za 1 dan, 3 dni ali 7 dni. Ta kartica omogoča brezplačen vstop v več muzejev, mestno obzidje in galerije po mestu ter še en muzej v Cavtatu, očarljivem bližnjem mestu. 

Kartica služi tudi kot avtobusna kartica, ki omogoča brezplačne vožnje z javnim mestnim prevozom in kuponi. Kartica je opremljena tudi z brezplačnim vodnikom, zato boste denar, ki ste ga porabili zanjo, zagotovo dobro unovčili. Rektorska palača, Muzej moderne in sodobne umetnosti, Pomorski muzej, Etnografski muzej in Muzej domovinske vojne so med najboljšimi možnostmi, kamor se lahko odpravite, če želite raziskati zanimivo zgodovino tega območja. 

Preizkusite vožnjo s kajakom 

Med najbolj zanimivimi dejavnostmi, ki jih lahko preizkusite v Dubrovniku, je pridružitev majhni skupini za potapljanje in vožnjo s kajakom. Z izkušenim vodnikom boste veslali tik pod starim mestnim obzidjem in raziskali jamsko plažo, kjer boste lahko snorklali v bleščeče čisti vodi. 

Številni osnovni ogledi trajajo približno 3 ure in so cenovno različni, zato se najprej oglasite pri različnih ponudnikih, da boste našli najboljšo ponudbo. Na voljo so tudi izleti na otok Lokrum, ki je med domačini znano kopališče. Ne skrbite, če še niste poskusili kajakaštva, saj celotna izkušnja poteka v sproščenem tempu. 

Daljši in dražji izleti s kajakom vključujejo izlete na otoke, ki so bolj oddaljeni. Lahko se odločite za izlet s kajakom z gurmansko hrano, ki traja od 4 do 5 ur. V ceno teh izletov sta običajno vključena tudi prevoz iz vašega hotela.

Dubrovnik ima za svoje obiskovalce nedvomno veliko zanimivosti. Ne glede na to, ali želite preživeti dan poln pustolovščin, ali pa so vaše počitnice bolj sproščene in preproste, ste lahko prepričani, da boste v tem mestu dobili prav to. 

Ko se boste naslednjič želeli umakniti od stresnega življenja, obiščite Dubrovnik in se napolnite z dobro energijo.

Podobne teme: