Romantične kot Pariz, lepe kot Firence

Benetke

Na svetu ni kraja, kot so Benetke. In če potujete po Italiji ali Evropi, si ne morete kaj, da jih ne bi vključili med postanke, ki jih morate obiskati. Benetke so resnično edinstvene. In prav zato vsako leto na tisoče obiskovalcev napolni njene mostove in uživa v prijetnih urah med laguno in njenimi otoki. Odkrijmo jih skupaj.

Benetke in njihovi kanali

Benetke so mesto, zgrajeno na vodah Jadranskega morja, s prefinjeno arhitekturo, palačami, polnimi umetnin, otipljivo zgodovino, ki sega več kot 1000 let nazaj, in seveda mrežo slikovitih kanalov.

Benetke
Kanali so duša Benetk. Pridružite se čarobni vožnji po mestu na vodi.

Mesto sestavlja ozka skupina otokov okoli Velikega kanala, znamenite vodne poti, po kateri plujejo gondole, vodne kabine in rečni čolni. In ker v mestu ni avtomobilov (ali celo cest, če smo iskreni), morate hoditi peš ali se z ladjico popeljati na ogled številnih znamenitosti. Vendar je raziskovanje prijetno doživetje, zanimivosti in znamenitosti pa zagotovo ne manjka, vključno z umetnostnimi muzeji, ogledi otokov in izleti po lagunah. Obstaja pa tudi cela vrsta dejavnosti, ki jih morate nujno opraviti, če obiščete Benetke.

Osnovne vsebine za obisk v Benetkah

V Benetkah je več krajev in doživetij, ki jih ne moremo prezreti.

Če smo v Benetkah, ne smemo zamuditi Trga svetega Marka

To je največji trg v mestu. Piazza San Marco (ali Piazza di San Marco) je glavno zbirališče v mestu. Poln kavarn, trgovin in številnih muzejev se nahaja ob ustju kanala Grande in ga ne smete zamuditi. Nad njim stoji katedrala svetega Marka, ki se ponaša z zapleteno in prefinjeno zasnovo ter razorožujoče lepo notranjostjo s freskami.

Trg svetega Marka, Benetke
Trg svetega Marka je srce Benetk. Je kraj kjer se zgodovina in kultura prepletata v edinstvenem okolju.

Tipično beneško doživetje je tudi obisk Doževe palače

Med tisočletno vladavino Beneške republike je bila rezidenca njenega vodje, beneškega vojvode (ali doža), doževa palača, ki je danes muzej. In to ne le kakšen muzej, temveč eden največjih in najbolj spektakularnih v Evropi. Malo ljudi ve, da lahko rezervirate ogled skrivnih poti, ki vključuje dostop do mučilnic, zaporov in mostu vzdihljajev (z vidika obsojencev). 

Najpomembnejše stvari, ki si jih lahko ogledate v Doževi palači v Benetkah (Italija)

Most Rialto

Gre za okrasni kamniti most čez kanal Grande, ki je eden najbolj znanih beneških mostov (in ikona mesta). Prvi most, zgrajen v mestu, most Rialto, vodi do znamenite tržnice Rialto, kjer prodajalci prodajajo sveže pridelke, sveže ulovljene ribe, začimbe in še veliko več. Sprehod po mostu vam omogoča vstop v utripajoče srce Benetk, tako zaradi raznolike turistične ponudbe kot zaradi lokalnega vsakdanjega življenja.

Zbirka Peggy Guggenheim

Ljubitelji sodobne umetnosti bodo cenili zbirko Peggy Guggenheim, enega prvih italijanskih muzejev sodobne umetnosti. V muzeju so shranjena neprecenljiva dela vodilnih slikarjev 20. stoletja, kot so Pollock, Klee, Mondrian in de Chirico. Muzej se nahaja v palači Palazzo Venier Dei Leoni – nedokončani palači iz 18. stoletja -, ki je bila nekoč razkošna rezidenca Peggy Guggenheim. Najpomembnejši dogodek v najbolj boemskem delu Benetk.

Vožnja z gondolo

Za mnoge obiskovalce Benetk je vožnja z gondolo norost: pravzaprav gre za drago dejavnost. Vendar je to tudi romantičen in zagotovo nepozaben trenutek, če izberete pot, ki vas oddalji od vrveža na Velikem kanalu in raziskuje mrežo ozkih vodnih poti v mestu. 

Karneval

To je najbolj znan festival v Benetkah. Kljub temu je izključno sezonski, saj se odvija februarja in le ob določenih dnevih, čeprav vključuje več tednov praznovanj. Benečani se oblečejo v starinske kostume in zapletene maske ter sodelujejo na domiselnih plesih v maskah. Festival sestavljajo vodna parada, uprizoritev “leta angela” in, kot narekuje dobra italijanska tradicija, veliko hrane in sladic. 

To je le nekaj razlogov, zakaj bi morali obiskati Benetke, vendar jih je še veliko več. Sončni zahod nad laguno je nekaj, kar moramo doživeti vsaj enkrat v življenju, poleg tega pa vemo, da se boste v temmestu lahko zaljubili na veliko različnih načinov.

Podobne teme: