Urad

Napoved Urada: 22. do 28. 12. 2014

TOREK, 23. DECEMBER 2014
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu,se bo ob 19. uri udeležil slavnostne seje Državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti (Velika dvorana, Državni zbor RS, Šubičeva 4, Ljubljana).

Istega dne, ob 20. uri, se bo minister Gorazd Žmavc udeležil državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti (Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Prešernova 10, Ljubljana).

 

Besedilo: Urad…

Obisk v Goriški pokrajini

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se bo danes,18. 12. 2014, mudil na delovnem obisku pri avtohtoni slovenski manjšini v Goriški pokrajini AD Furlanije julijske krajine. Minister se bo srečal s pokrajinskimi  predstavniki Sveta slovenskih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ter s predstavniki organizacij, ki delujejo na kulturnem, verskem, šolskem, založniškem, kmetijskem in gospodarskem področju. 

Namen obiska je utrjevanje in širjenje sodelovanja z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in slovenskimi strukturami v tej pokrajini.

 

Besedilo: Urad…

V videmski pokrajini petro med Slovenci

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v torek in sredo obiskal Slovence, ki živijo v Videmski pokrajini dežele Furlanije julijske krajine. V Špetru se je srečal s pokrajinsko predsednico Slovenske kulturno gospodarske zveze Luigio Negro in pokrajinskim predsednikom Sveta slovenskih organizacij  Giorgiem Banchigem. Prav v tej pokrajini prihaja do izraza odlično delo in sodelovanje obeh predsednikov, za kar se jima je minister še posebej zahvalil.

 

Inšitut za slovensko kulturo v Špetru, ki predstavlja enega najpomembnejših kulturnih centrov Nediških dolin, je gostil predstavnike vseh slovenskih društev in ustanov tega področja. Inštitutu in pokrajinski Zvezi slovenskih …

Napoved Urada: 15. do 21. 12. 2014

PONEDELJEK,  15. DECEMBER 2014

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu,se bo na povabilo veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji dr. Doka Zavgajeva ob 19.00 uri udeležil koncerta Državno pevsko-plesnega ansambla Republike Tatarstan (Unionska dvorana, Grand hotel Union, Miklošičeva 1, Ljubljana).

ČETRTEK, 18. DECEMBER 2014

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se bo mudil na delovnem obisku pri avtohtoni slovenski manjšini v Goriški pokrajini AD Furlanije julijske krajine. Minister se bo srečal s pokrajinskimi  predstavniki  Sveta slovenskih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ter s predstavniki organizacij, ki delujejo na kulturnem, verskem, šolskem, …

Obisk v Videmski pokrajini

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc je včeraj, 9. decembra 2014, pričel delovni obisk pri avtohtoni slovenski manjšini v Videmski pokrajini AD Furlanije julijske krajine.

Minister Žmavc je svoj obisk začel v Špetru Slovenov z ogledom dvojezične šole. Ob tej priložnosti je posebno pozornost  namenil eni od ustanoviteljic šole, dolgoletni ravnateljici Živi Gruden in se ji zahvalil za njen trud, ki ga je vložila v to za Beneške Slovence prepotrebno ustanovo. Zato bo gospa Gruden prejela priznanje Urada na posebni slovesnosti.
Danes, 10. decembra je minister Žmavc med drugim obiskal Bardo v Terski dolini in tamkajšnji …

Otvoritev optičnega omrežja v Porabju

Minister Gorazd Žmavc se je na obisku v Porabju, 8. decembra, udeležil otvoritve optičnega omrežja,ki je potekala v Kulturnem domu na Verici v Porabju. Otvoritev optičnega omrežja spada v sklopu projekta „Kulturno in medijsko sodelovanje obmejnega prostora med Rabo in Muro II, ki se izvaja v okviru operativnega programa Slovenija-Madžarska 2007-2013. Na slovenski strani sta v projekt vključena HI-Fi Videostudio d.o.o. (Televizija AS) kot vodilni partner projekta in Javni zavod Krajinski park Goričko, na madžarski strani pa TV Monošter in Zveza Slovencev na Madžarskem. Skupna vrednost projekta je 721.848,48 €.

 

Otvoritve sta se, ob ostalih pomembnih gostih, udeležila, dr. …

Napoved Urada: 8. do 14. 11. 2014

PONEDELJEK,  8. DECEMBER 2014
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetuse bo, ob 11. uri, udeležil slovesnosti ob otvoritvi optičnega omrežja na Verici, v okviru projekta Kulturno in medijsko sodelovanje na obmejnem območju med Muro in Rabo II (Vas Verica, Porabje).

TOREK,  9. DECEMBER in SREDA, 10. DECEMBER 2014
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetuse bo mudil na delovnem obisku pri avtohtoni slovenski manjšini v Videmski pokrajini AD Furlanije julijske krajine. Minister se bo srečal z deželnimi in pokrajinskimi  predstavniki  Sveta slovenskih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ter s predstavniki organizacij, ki …

Napoved Urada: 24. do 30. 11. 2014

PONEDELJEK,  24. NOVEMBER 2014
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo, ob 15.30 udeležil  kosila, ki ga v čast astronavtu, Major Generalu, vojaškemu pilotu in fiziku ter človeku z izjemnimi dosežki in slovenskih korenin, dr. Ronaldu M. Šegi prireja AmCham Slovenija ob njihovi 15. letnici delovanja.
(Restavracija Valvasor, Stari trg 7, Ljubljana).

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetuse bo zvečer, ob 19. uri, udeležil slovesnosti podelitve Rizzijeve nagrade Petru Turriniju. Glavna organizatorja dogodka sta Slovenska prosvetna zveza in Zveza slovenskih organizacij (Casineum v Vrbi).
 
SREDA, 26. NOVEMBER 2014

Minister Gorazd Žmavc z otroci na Tradicionalnem slovenskem zajtrku

Minister za Slovence zunaj Republike Slovenije, gospod Gorazd Žmavc, je danes, ob dnevu slovenske hrane, obiskal Vrtec Ptuj, kjer so ga sprejeli ravnateljica Vrtca Božena Bratuž, njeni sodelavci in otroci vrtca.
Minister Žmavc se je  otrokom iz enote Marjetica  pridružil na Tradicionalnem slovenskem zajtrku.
V Vrtcu Ptuj že stremijo k oblikovanju zdravega načina prehranjevanja in življenja otrok, saj vedo, kot je minister Žmavc poudaril, da so bogate prehranske izkušnje pridobljene v zgodnjem otroštvu, dragocena popotnica zdravemu načinu življenja.

Glavni cilj projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena prehranske varnosti, zdravega načina …

Napoved Urada: 17. do 23. 11. 2014

SREDA,  19. NOVEMBER 2014
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo, ob 9. 30, udeležil  6. poslovne konference na temo »Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva«, katere pobudnik in soorganizator je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer bo vse navzoče nagovoril. (Poslovna šola IEDC, Prešernova cesta 33, Bled).
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo zvečer, ob 18. uri, udeležil slovesnosti ob 60. letnici tovarne aluminija Talum Kidričevo (Dvorana restavracije Pan, Kidričevo).

ČETRTEK, 20. NOVEMBER 2014
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo, …