Otvoritev optičnega omrežja v Porabju

Minister Gorazd Žmavc se je na obisku v Porabju, 8. decembra, udeležil otvoritve optičnega omrežja,ki je potekala v Kulturnem domu na Verici v Porabju. Otvoritev optičnega omrežja spada v sklopu projekta „Kulturno in medijsko sodelovanje obmejnega prostora med Rabo in Muro II, ki se izvaja v okviru operativnega programa Slovenija-Madžarska 2007-2013. Na slovenski strani sta v projekt vključena HI-Fi Videostudio d.o.o. (Televizija AS) kot vodilni partner projekta in Javni zavod Krajinski park Goričko, na madžarski strani pa TV Monošter in Zveza Slovencev na Madžarskem. Skupna vrednost projekta je 721.848,48 €.

 

Otvoritve sta se, ob ostalih pomembnih gostih, udeležila, dr. Imre Deák, državni podsekretar za narodnostne in civilne odnose na Ministrstvu za človeške vire, László Majthényi, predsednik Skupščine Železne županije.
V nagovoru je minister izpostavil pomen, ki jo ima nova pridobitev za ohranitev in nadaljnji razvoj slovenske skupnosti na tem območju, ob tem je omenil mlajšo generacijo, za katero  bo ta pridobitev predstavljala dodaten motiv, da jih bo čim več ostalo in delovalo v Porabju,
Po otvoritvi se je minister Žmavc sestal z dr. Imre Deákom.Na srečanju sta se sogovornika dotaknila sofinanciranja slovenske skupnosti v Porabju v prihodnjem in nadaljnjih letih in se dogovorila o pripravi nadaljnjih srečanj na ministrski ravni.
V nadaljevanju obiska v Porabju, je minister opravil pogovore z zagovornico slovenske narodnosti v parlamentu Madžarske Eriko Köles Kiss, predsednikom Zveze Slovencev na Madžarskem Jožetom Hirnökom, predsednikom Državne slovenske samouprave Martinom Ropošom, direktorico Razvojne agencije Slovenska Krajina Andreo Kovacs in predsednico novoustanovljenega Društva Porabske mladine Martino Zakoncs. V pogovorih so se sogovorniki pogovarjali o trenutnih razmerah v Porabju in nadaljnjih aktivnostih v prihodnjem letu.
Ob zaključku obiska si je minister ogledal tudi vzorčno kmetijo na Gornjem Seniku.

 

Besedilo: Urad

 

Podobne teme: