Zaljubite se v glasbeno mesto Salzburg

Salzburg, Avstrija

Mesto Salzburg je znano kot eno izmed najlepših mest v Avstriji. Obstaja pa še en dober razlog, zakaj si ga veliko ljudi z navdušenjem ogleda. To mesto je tudi glasbeno nadarjeno, tako da se boste ob raziskovanju mesta zagotovo zabavali, tudi če nimate glasbenega nagnjenja. 

Če imate prirojeno ljubezen do glasbe, vas ob prihodu v ta avstrijski dragulj čaka veliko stvari.

Doživite turnejo The Sound of Music Tour

Nekaj je v Hollywoodu, zaradi česar uniči podobo nekega mesta, še posebej tistega, ki je postalo priljubljeno zaradi najdlje trajajočega glasbenega filma, ki vsako leto privabi več kot 300.000 turistov. A čeprav je nekatere prizore iz filma iz leta 1965 mogoče najti v samem središču mesta, jih večina ostaja zunaj njega, do katerih lahko dostopate le s skrbnim načrtovanjem in tudi s posebnim dovoljenjem. Seveda se lahko odločite tudi za panoramske oglede filma The Sound of Music z avtobusom.

Originalna turneja Sound of music – Salzburg, Avstrija

Če ste nekdo, ki raje poskakuje in raziskuje na lastno pest, se vam avtobusna tura morda ne zdi najboljša izbira. Vendar pa lahko pričakujete, da boste v trenutku, ko se boste odpeljali, doživeli eno najbolj zabavnih doživetij, kar ste jih kdaj imeli. Avtobusni izlet se pogosto napolni z navdušenimi oboževalci filma The Sound of Music, ki prepevajo pesmi How Do You Solve a Problem Like Maria, My Favorite Things, Do Re Me in vse znane melodije iz filma, medtem ko skozi okno občudujejo zelene razglede Salzburga. Družba Panorama Tours je pripravila tudi urnik petja z več postanki, ki poteka vsak dan skozi vse leto, predvsem zato, ker je po njem veliko povpraševanje. 

Ogled se ustavi pri več znamenitostih, kot so drugi del ribnika gradu Leopoldskron, beli gazebo, ki je priljubljen v filmu Šestnajst gre na sedemnajst. Upoštevajte, da je dostopen le, če boste bivali na posestvu. Ta poteka mimo obrobja vile Trapp, nato se odpravi do tiste cerkve, v kateri sta kapitan Von Trapp in Marija zavezala vozel, nato pa se konča pri osupljivem gradu Schloss Mirabell v mestu. Na Pegazovem vodnjaku lahko tudi zaplešete in posnamete čudovito fotografijo s priljubljenimi stopnicami v vrtovih Mirabell v ozadju. 

Ta tura vam omogoča tudi raziskovanje okoliške zelene narave mesta Salzburg in pogled na Untersberg ali panorame, ki so bile uporabljene v uvodnih prizorih filma Sound of Music. Čeprav je mesto polno kolesarskih poti in vrtov, ga objemajo osupljive gorske verige Festungberg, Kapuzinerberg in Mönchsberg, reka Salzach pa ločuje moderne in stare predele. 

Z avtobusom Panorama Tours se lahko prepletate tudi med goratimi dolinami, mimo pol ducata jezer, ki vam bodo predstavila deželo Salzburgerland in njeno osupljivo raznolikost. 

Ljubitelji filma The Sound of Music ne smejo zamuditi priložnosti, da se z avtobusom Panorama Tours zapeljejo po glavnih lokacijah filma in do bližnjih jezer. Salzburško gledališče marionet in Salzburško državno gledališče predvajata muzikal.

Počastite Mozarta med obiskom 

Mozart je nedvomno najbolj priljubljen sin Salzburga, ki se je rodil in odraščal v mestu in je za vedno ostal del njegove zapuščine. 

Mozart se je rodil leta 1756 na ulici Getreidegasse 9, danes pa se njegovi oboževalci in tudi ne oboževalci zgrinjajo samo zato, da bi se fotografirali pred živo pobarvanim rumenim pročeljem stavbe, v kateri je zdaj stalna razstava o njegovi karieri in življenju.

Spomenik Mozart
Mozartov trg se nahaja v središču starega mestnega jedra Salzburga

Ko boste končali s fotografiranjem, si privoščite grižljaj ali dva čokolade Mozartkugel, katere modro-srebrna embalaža je znak, da gre za originalno salzburško čokolado Mozartkugel. Ta čokolada je prava, za razliko od zlato-rdeče ovitih spominkov Mozartkugel, ki jih lahko najdete na drugih območjih v Avstriji. Prav tako so tukaj zelo ponosni na Mozartkugel, okusno kombinacijo zelenega marcipana, obloženega s temno čokolado in nougatom, ki ga lahko kupite pri Furstu na Brodgasse.

Leta 1890 je Paul Furst, slaščičarski mojster, izumil to poslastico in jo poimenoval po mestnem skladatelju, ki takrat še ni bil tako priljubljen. Še danes se ta poslastica izdeluje ročno po originalnem receptu. V primerjavi s tistimi, ki se izdelujejo v masovni proizvodnji, je celo veliko boljšega okusa. 

Odkrijte izvor pesmi Tiha noč

Zima v Salzburgu ni le eden najbolj romantičnih krajev za vse, kar je povezano z božičem in adventom. Če tega še ne veste, iz tega mesta izvira tudi priljubljena pesem Tiha noč. Mesto, ki velja za najbolj priljubljeno med vsemi božičnimi pesmimi, je s sedmimi lokacijami, ki so povezane z njo, ključno za nastanek te pesmi.

Joseph Mohr
Avtor nemškega izvirnega besedila Tihe noči je pastor Joseph Mohr

Pisec besedila pesmi Tiha noč Joseph Mohr je bil rojen v mestu in je živel na Steingasse 31. Približno pol ure iz mesta, v širši deželi SalzburgerLand, se lahko ustavite tudi v vasi Arnsdorf. Tu je učitelj Franz Xaver prvič zložil Tiho noč, preden se je preselil v bližnjo vas Oberndorf, kjer se nahaja kapela Tiha noč. 

200 let Tihe noči

Kot vidite, vas v Salzburgu čaka veliko zanimivih stvari, ne glede na to, ali se ukvarjate z glasbo ali ne. Poskrbite, da boste počastili legende v trenutku, ko prispete v mesto, in se podajte na glasbena potovanja. In ko boste končali z glasbenimi potovanji, lahko začnete raziskovati zgodbe, ki se skrivajo za njegovo umetnostjo, arhitekturo, modnimi soseskami in starimi uličicami, ki so še en razlog več, da mesto obiščete.

Tokio, Japonska

Odkrijte skrite dragulje Tokia

Mesto Tokio ponuja veliko zanimivosti za vsakogar, nekatere priljubljene znamenitosti pa nikoli ne prenehajo privabljati velikih skupin turistov. Toda poleg teh znanih destinacij v mestu obstaja tudi veliko manj znanih krajev, ki si prav tako zaslužijo vaš čas in pozornost. Tudi ti skriti dragulji so vredni prepoznavanja, zato preberite ta kratek seznam najbolje varovanih skrivnosti Tokia, ki morda kmalu ne bodo več skrivnosti.

Podobne teme: