Izseljeniške organizacije

Slavnostna akademija literarne sekcije Slovenska beseda

Ob Prešernovem prazniku, 3. decembra 2014, je Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) skupaj s svojo literarno sekcijo Slovenska beseda pripravila Slavnostno akademijo in podelitev posebnih nagrad. Zbralo se je precejšnje število obiskovalcev – nekaj več kot 70.

 

Akademijo smo pričeli z glasbenim uvodom Tanje Zajc Zupan in pevke Teje Saksida. Sledil je slavnostni nagovori predsednika SSK dr. Borisa Pleskoviča v katerem je poudaril kako pomembno je vzpodbujati mlade in njihovo nadarjenost, da se izražajo v slovenskem jeziku. Na kratko je prisotne pozdravil tudi predsednik Slovenske konference SSK Franci Feltrin. Dr. Boris Pleskovič je nato podelil zlatnike za posebne …

»Slovensko obrobje«

V okviru projekta »Slovensko obrobje«, ki je namenjen obmejnenu sodelovanju slovenskih društev, smo se v petek, 17. novembra 2014 s člani Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa in člani literarne sekcije »Slovenska beseda« podali na študijsko pot in delovni obisk v Univerzitetno mesto Gradec. Izvedli smo jo v soorganizaciji slovenskega društva Člen 7 na avstrijskem Štajerskem. V okviru projekta smo obiskali Štajersko deželno knjižnico in si ogledali tudi slovensko čitalnico.

 

Ko smo prispeli v drugo največje avstrijsko mesto, nas je sprejela predsednica društva Člen 7, gospa Susanne Weitlaner. Z vodičko Ančico Katzianer smo odšli na krajši ogled čudovitega mesta, ogledali …

Slovenski tolar kot zahvala prof. Vinku Lipovcu

17. septembra 2014 smo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa pripravili Večer izza kongresa na katerem smo gostili prof. Vinka Lipovca, dolgoletnega urednika slovenskega časopisa Ameriška domovina, ki je v ZDA izhajal vse od leta 1919 do avgusta 2008. Z urednikom ter profesorjem zgodovine in zemljepisa se je pogovarjal Marjan Šrimpf, upokojeni dolgoletni urednik informativnega programa Televizija Slovenija, TV studio Maribor.

 

 

V znak hvaležnosti in spoštovanja sta mu predsednik Svetovnega slovenskega kongresa (SSK), dr. Boris Pleskovič in predsednik Slovenske konference SSK, Franci Feltrin za njegovo dolgoletnodelo in za zasluge, ki jih ima pri ohranjanju slovenskega jezika v zdomstvu ter …

I. Konferenca slovenskega turizma

Svetovni slovenski kongres vljudno vabi na I. KONFERENCO SLOVENSKEGA TURIZMA IN GOSTINSTVA DOMA IN PO SVETU, ki bo potekala 2. oktobra 2014 v prostorih Postojnske jame v Postojni (Jamski dvorec, Jamska cesta 30).

 

Častni pokrovitelj

Miro Cerar, predsednik Vlade RS

 

Osrednje programske točke

Stanje slovenskega turizma in vloga managementa

Predstavitev dobrih praks

Vizija za slovenski turizem

 

Ob začetku konference bomo izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na konferenci in kasneje v pisarni Svetovnega slovenskega kongresa.

Veselimo se Vašega obiska!

 

 

Vljudno vas vabimo, da se prijavite preko prijavnice

ali preko

Ustanovljena literarna sekcija “Slovenska beseda”

Novoustanovljena sekcija Slovenske konference SSK vabi medse nove člane – ljubitelje slovenske besede. Na pobudo pesnika Andreja Ranta, člana Sveta SK SSK, je bil 5. februarja 2013 kot prispevek k obstoju in razvoju slovenstva in za ohranjanje slovenske besede, na seji sveta Slovenske konference sprejet njegov predlog, da se ustanovi Literarna sekcija »Slovenska beseda«. Sledilo je vabilo slovenskim literarnim ustvarjalcem in ustanovni sestanek sekcije, ki je bil 5. aprila 2013.

 

Slika: Andrej Rant

 

Na sestanku so za predsednika izvolili Andreja Ranta, izvolili pa so tudi tajnika in člane Izvršilnega odbora sekcije. Hkrati so sestavili program dela za tekoče …

Zadovoljstvo nad potrditvijo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu

Podpisani člani Sveta za Slovence v zamejstvu pri vladi Republike Slovenije z veseljem in zadovoljstvom sprejemamo potrditev, da bo tudi v 12. vladi Republike Slovenije prisoten minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. V petek, 29. avgusta je namreč urad za odnose z javnostjo Stranke Mira Cerarja na pismo omenjenih članov Sveta pritrdilno odgovoril in pri tem zapisal, da je bil »dr. Miro Cerar seznanjen z dopisom in se zanj lepo zahvaljuje«. Pri tem je podčrtano, da »bo nova slovenska vlada imela ministra/ministrico za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med

Pesniški natečaj SSK

Literarna sekcija »Slovenska beseda« pri Svetovnem slovenskem kongresu je razpisala literarni natečaj za najboljšo pesem mladih pesnikov iz zamejstva in sveta v letu 2014.

 

 

Prijava na natečaj bo potekala do 10. Oktobra 2014. Vsi pesniki, ki želijo sodelovati na natečaju, naj si natečajna pravila pogledajo na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

 

Besedilo: MS

 …

18. Tabor slovenskih otrok na Jesenicah

Svetovni slovenski kongres(Slovenska konferenca SSK) letos že osemnajstič organizira vsakoletni Tabor slovenskih otrok po svetu. Tokrat bo potekal od 26. julija do 2. avgusta 2014 v domu CŠOD, Domu Trilobit, v bližini Jesenic. Prijavljenih je 54 otrok, med njimi 20 fantov in 34 deklet. Ker so vsa mesta zapolnjena, prijave niso več mogoče.

 

 

Tabor je namenjen druženju mladih slovenskih rojakov, ki živite izven Slovenije, starih od 10 do 15 let. Počitniško življenje je organizirano po skupinah, v katerih je do 6 otrok, ki prihajajo iz različnih držav, vsaka skupina pa ima svojega vodjo – animatorja. Na taboru boste …

Zakaj jim je bilo v Škofji Loki bolj všeč

Osrednja izseljeniška prireditve Dobrodošli doma 2014 se je letos odvila v Škofji Loki. Kaj meni o prireditvi predstavnica Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja na Hrvaškem, pa si poglejte v kratkem spotu.

Produkcija: Moja Slovenija

 

{youtube}xXtrMmshVUQ{/youtube}

 

 

 

Video posnetek dogajanja v Škofji Loki

Kaj pravijo o dogodku Dobrodošli doma 2014

Rafaelova družba na Dobrodošli doma 2014

Zaključila se je že 5. prireditev “Dobrodošli doma 2014”

Alenka Bratušek med izseljenci na Dobrodošli doma 2014

 …

Nagradni pesniški natečaj

 

 

PESNIŠKI NATEČAJ LITERARNE SEKCIJE »SLOVENSKA BESEDA«

 

ZA NAJBOLJŠO PESEM MLADIH SLOVENSKIH PESNIKOV

IZ ZAMEJSTVA IN SVETA V LETU 2014

 

V želji, da se slovenski pesniki in pesnice v domovini in po svetu povežemo in spoznamo , je Slovenska beseda, literarna sekcija Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa s pomočjo Urada za Slovence po svetu, pripravila nagradni natečaj za mlade pesnike za najboljšo domoljubno pesem. Želimo si sodelovanja!

 

Andrej Rant,  dr. dent.med.

Predsednik “Slovenske besede” …