Novice

Cene zlata nezadržno postavljajo rekorde


Vrednost zlata se je zanesljivo zavihtela nad mejo 2000 dolarjev za unčo. Foto: Reuters
Vrednost zlata se je zanesljivo zavihtela nad mejo 2000 dolarjev za unčo. Foto: Reuters

Tiskanje denarja centralnih bank, kot ga zgodovina ne pomni, je podžgala rast trga plemenitih kovin, v zadnjih tednih je svoje dodal še šibkejši dolar, ki je padel na dveletno dno. Za evro je bilo treba danes plačati tudi več kot 1,19 dolarja.

Zlata mrzlica sporoča, da je svet v težavah

Zlato se je letos podražilo za 30 odstotkov, srebro samo v zadnjem mesecu dni za skoraj 50 odstotkov, tako da je cena danes presegla 28 dolarjev in je vse bližje

Vir novice

Število brezposelnih se je julija povečalo za 20 ljudi


Foto: BoBo
Foto: BoBo

V prvih sedmih mesecih je bilo v povprečju 84.717 brezposelnih, kar je 12,2 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Ob koncu julija je bilo v Sloveniji prijavljenih 89.397 brezposelnih, kar je 20 oseb več kot junija in 17.547 oseb oziroma 24,4 odstotka več kot julija lani. Rast v medletni primerjavi utemeljujejo z rastjo v prejšnjih mesecih, zlasti v aprilu in maju.

Prejšnji mesec se je na zavodu za zaposlovanje prijavilo 8222 brezposelnih. S tem se je število novih prijav v mesečni primerjavi povečalo za 8,8 odstotka, v medletni primerjavi pa za 32,4 odstotka.

Med na novo prijavljenimi …

Virgin Atlantic v ZDA razglasil stečaj


Foto: Reuters
Foto: Reuters

V skladu z ameriško zakonodajo glede stečaja (15. poglavje) je podjetje, ki ima sicer sedež v Združenem kraljestvu, vložilo prošnjo za zaščito zavarovanja premoženja tujega zadolženega podjetja, poroča BBC. Virgin Atlantic je v 51-odstotni lasti Virgin Group in 49-odstotni lasti ameriške Delte.

V prijavi stečaja so v podjetju Virgin Atlantic zapisali, da so se z drugimi delničarji dogovorili za sporazumno dokapitalizacijo, ki bo podjetju omogočila izhod iz rdečih številk in začrtala dolgoročno trajnostno rast.

Podjetje se je za razglasitev stečaja odločila manj kot mesec dni po tem, ko je podjetje sklenilo dogovor o reševanju podjetja v vrednosti 1,6 …

Virgin Atlantic v ZDA razglasil bankrot


Foto: Reuters
Foto: Reuters

V skladu z ameriško zakonodajo glede bankrota (15. poglavje) je podjetje, ki ima sicer sedež v Združenem kraljestvu, vložilo prošnjo za zaščito zavarovanja premoženja tujega zadolženega podjetja, poroča BBC. Virgin Atlantic je v 51-odstotni lasti Virgin Group in 49-odstotni lasti ameriške Delte.

V prijavi bankrota so v podjetju Virgin Atlantic zapisali, da so se z drugimi delničarji dogovorili za sporazumno dokapitalizacijo, ki bo podjetju omogočila izhod iz rdečih številk in začrtala dolgoročno trajnostno rast.

Podjetje se je za razglasitev bankrota odločila manj kot mesec dni po tem, ko je podjetje sklenilo dogovor o reševanju podjetja v višini 1,6 …

Huawei vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

Podpis skupne izjave Slovenije in ZDA glede uvajanja 5G v Sloveniji ne bo pripomogel k večji kibernetski varnosti države,” je poudaril regijski podpredsednik Huawei Technologies Radoslaw Kedzia. Označevanje posameznih podjetij kot visoko tvegane dobavitelje pri uvajanju 5G brez kakršnih koli dokazov pa po navedbah družbe predstavlja še eno nerazumljivo potezo ZDA.

ZDA do danes niso predložile nobenih dokazov, s katerimi bi podprli svoje obtožbe na račun našega podjetja. Na podlagi številnih raziskav strokovnjakov za

Microsoft nadaljuje pogajanja za prevzem ameriškega dela TikToka

A kot so sporočili iz Microsofta, sta se izvršni direktor Satya Nadella in Trump pogovorila o namerah tehnološkega velikana. V Microsoftu so, kot kaže, dobili zeleno luč predsednika, saj so pripravljeni na nadaljevanje pogovorov o možnosti nakupa ameriških operacij TikToka. Se pa zavedajo “pomena obravnave zaskrbljenost predsednika” glede nacionalne varnosti.

Aplikacija TikTok, ki je namenjena izmenjavi kratkih videov, ima po vsem svetu približno milijardo uporabnikov. Posebej je priljubljena med mladimi. Foto: EPA
Aplikacija TikTok, ki je namenjena izmenjavi kratkih videov, ima po vsem svetu približno milijardo uporabnikov. Posebej je priljubljena med mladimi. Foto: EPA

Cilj je končati pogajanja do 15. septembra
Microsoft bo tako nadaljeval pogajanja s

Vir novice

Delodajalci zaprosili za državne subvencije za več kot 400.000 zaposlenih


Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zavod za zaposlovanje je vloge za povračila nadomestila plač delodajalcem najprej sprejemal na podlagi zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, prvega protikoronskega zakona za blaženje posledic epidemije covida-19 in njegove novele, ki so bili v veljavi od 29. marca, 11. in 30. aprila.

Za skrajšani delovni čas jih zdaj sprejema na podlagi tretjega protikoronskega zakona, ki je začel veljati 31. maja, za čakanje na delo in karanteno pa na podlagi četrtega protikoronskega zakona, ki je na voljo od 11. julija, oziroma sklepa, s katerim je vlada julija shemo čakanja na delo podaljšala do …

Turistični vodniki med najbolj prizadetimi zaradi pandemije covida-19


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi pandemije so vse velike turistične agencije za leto 2020 odpovedale vse turistične ture po Sloveniji, kar je hud udarec za turistične vodnike, pojasni vodnica Mojca Pačnik, članica Združenja turističnih vodnikov Slovenije.

Sama pozna veliko turističnih vodnikov, ki razmišljajo, da bi se kljub odličnemu opravljanju svojega dela preusmerili v drug poklic ali dejavnost, iščejo namreč druge možne rešitve.

Večina nas je ostala popolnoma brez kakršnega koli dela. Nekatere ture so celo prestavili na leto 2022. Situacija je kritična, veliko kolegov je porabilo svoje prihranke iz prejšnje poletne sezone,” pojasnjuje Pačnikova.

Gregor Zupan, prav tako …

Manj ponudnikov Airbnb storitev, nižje tudi cene najemnin

Airbnb oklestila pandemija

Zaradi velikega upada turistov se tudi pri nas povečuje število najemniških stanovanj. Obseg Airbnb ponudnikov se je v Ljubljani precej zmanjšal, prav tako so se znižale cene nastanitev.

Airbnb apartma v strogem centru Ljubljane se lahko pohvali z odličnimi ocenami. Cena je znižana na 35 evrov na noč. Med obvezno opremo so po novem tudi maske in razkužila.

V tem obdobju lani je bilo to stanovanje popolnoma zasedeno. Letos na prve goste še čakajo. Stanovanje pa je bilo v času epidemije oddano zastonj v uporabo medicinskim delavkam. Lastnica nepremičnine je pomislila tudi na dolgoročno oddajanje.

Nihče

Sloveniji je spodletelo pri doseganju energetske zaveze glede četrtine obnovljivih virov


Foto: EPA
Foto: EPA

Na povečanje deleža obnovljivih virov energije v končni porabi energije vplivajo spremembe v izkoriščanju teh virov in končni porabi energije. V letu 2018 je delež v končni porabi energije v Sloveniji znašal 21,15 odstotka, kar je bilo 3,85 odstotka manj, kot znaša ciljni delež za leto 2020, ocena za leto 2019 pa kaže na 3,15-odstotni zaostanek za ciljnim deležem, ki ga v letu 2020 ne bo mogoče nadomestiti.

Dejanska proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov je precej odvisna od vremenskih dejavnikov, predvsem od hidroloških razmer pri proizvodnji električne energije v hidroelektrarnah in osončenosti, ki vpliva na proizvodnjo v …