Slovenija: njene lepote in glavne značilnosti

Slovenija - Bled

Bled, Slovenija

Slovenija je po površini ozemlja ena izmed najmanjših držav v Evropi, saj obsega površino 20.273 kvadratnih kilometrov in ima le dva milijona prebivalcev. Njena geografska lega je del južne Srednje Evrope, pri čemer se država nahaja na stičišču evropskih kulturnih in trgovskih poti. Na zahodu meji na Italijo, na severu z Avstrijo, na severozahodu z Madžarko ter na jugu in jugovzhodu pa meji na Hrvaško. 

Glavno in hkrati največje mesto je Ljubljana, ki je tudi najbolj naseljeno območje. Po naseljenosti prebivalstva ji sledijo Maribor, Kranj, Celje, Novo mesto in Koper. Uradni jezik v državi je slovenščina, ki je edinstvena tudi zaradi uporabe dvojine. Državna himna je Zdravljica, ki jo je napisal France Prešeren, eden izmed največjih pesnikov slovenske zgodovine. Grb Republike Slovenije vključuje lik Triglava, najvišje gore v Sloveniji, ki predstavlja simbol slovenstva.

Podnebje in teren v Sloveniji

Večji del države ima celinsko podnebje, razen v slovenskem primorju z submediteranskim podnebjem in na severozahodnem goratem območju, kjer prevladuje gorsko oziroma alpsko podnebje. 

Slovenija - Bled
Bled, Slovenija

Posebnost Slovenije je v tem, da se na zelo majhnem območju prepletajo različni tereni, kot je Panonska nižina na vzhodu, gorovja in Alpe na severozahodu, hribovja in doline v notranjosti in na jugu ter skoraj 50 kilometrov dolga morska obala na jugozahodu. Prav zato je država privlačna tudi za tuje obiskovalce, ki lahko v času dopusta opravijo veliko izletov po Sloveniji. 

Slovenija in njena kratka zgodovina

Slovenska dežela je bila do leta 1918 del Avstro-Ogrske monarhije, nato pa se je pridružila Srbom, Hrvatom in drugim narodom na Balkanu pri oblikovanju nove države, ki se je leta 1929 poimenovala v Jugoslavijo.

Leta 1991 pa so se Slovenci želeli osamosvojiti, kar jim je uspelo po desetdnevni vojni. Zgodovinske, gospodarske in politične vezi z Zahodno Evropo so nato državo preoblikovale, pri čemer je Slovenija leta 2004 pristopila k NATO in leta 2007 postala članica držav Evropske Unije. 

Najbolj priljubljeni športi v Sloveniji 

Slovenija je raj za različne aktivnosti na prostem, saj ima veliko naravnih danosti, ki privabljajo navdušence nad športom in nad neokrnjenimi lepotami Slovenije . Med bolj priljubljene športe spadajo: 

  • Rafting: predvsem na kristalno čisti smaragdni lepotici reki Soči, zgornjem toku reke Save in na reki Kolpi na Dolenjskem. 
  • Kajakaštvo na brzicah številnih slovenskih rek 
  • Soteskanje ali kanjoning
  • Pohodništvo in alpinizem 
  • Smučanje: večja smučarska središča, kot je Kanin, Kranjska Gora, Krvavec, Mariborsko Pohorje 
  • Gorsko kolesarjenje: odlična infrastruktura kolesarskih parkov v čudoviti gorski pokrajini 
  • Golf: mednarodno združenje za golf je Slovenijo uradno priznalo kot najbolj obetavno golf destinacijo na svetu 
  • Ribolov in muharjenje 
  • Poletni adrenalinski in pustolovski parki 

Slovenska kulinarika s tradicionalnimi jedmi

Slovenska gastronomska ponudba postaja vedno bolj priznana, saj so jo v svet ponesle vrhunske restavracije v Sloveniji ter ponudba kakovostnih domačih izdelkov. Svojo veljavo imajo tudi tradicionalne jedi, ki izvirajo iz različnih koncev države. Tako na Primorskem slovi jota, v Idriji idrijski žlikrofi, v Prekmurju bujta repa, v osrednji Sloveniji potica, na Gorenjskem kranjska klobasa in na Bledu blejska kremšnita. To so vse značilne jedi, ki plemenitijo gastronomsko izkušnjo.

Slovenija pa je prav tako vinorodna dežela, saj proizvaja vrhunska vina, pri čemer imajo nekatera izmed njih tudi zaščiteno geografsko poreklo. Goriška Brda in Jeruzalemske gorice so najbolj znana vinorodna območja v državi. 

Razcvet slovenskega turizma 

V zadnjih letih je v Sloveniji opaziti veliko rast obiskanosti države, pri čemer so v letu 2018 zabeležili več kot 5,6 milijona prihodov turistov in več kot 15,2 milijona turističnih nočitev. To je bilo najbolj rekordno leto v turistični obiskanosti.

Tako so se tudi prihodki od turizma povečali za približno 12 odstotkov. Slovenija je tako postala svetovno znana turistična destinacija, tako iz vidika naravnih lepot, obiska mest, gastronomije in športa. V tujih medijih so prepoznali lepote Slovenije in zato državo opisujejo kot destinacijo, ki jo je vredno obiskati. 

Lepote Slovenije in turistične atrakcije

Lepote Slovenije niso omejene le na eno regijo, vendar so razkropljene po celi državi. Največje turistične atrakcije so tiste, ki jih obišče največje število domačih in tujih obiskovalcev. Mednje spadajo predvsem: 

Ljubljana

Plečnikova Ljubljana navdušuje s svojo arhitekturo v centru starega dela mesta. Vredno si je ogledati Tromostovje, Zmajski most, Ljubljanski grad, Prešernov trg in obrežje ob reki Ljubljanici.

Slovenija - Ljubljana
Glavno mesto Slovenije Ljubljana

Ptuj 

Ptuj je eno izmed najstarejših mest v Sloveniji, v katerem so na voljo za ogled številni arheološki ostanki nekdanjih prebivalcev. Na Ptuju se nahaja najstarejši minoritski samostan in dominikanski samostan. Posebej zanimiv je Ptujski Grad, ki iz vrha daje čudovite poglede na veliko Ptujsko jezero. 

Postojnska jama 

Postojnska jama je najbolj obiskana turistična znamenitost v Sloveniji. Te lepote Slovenije dajejo obiskovalcu vpogled v notranjost veličastne jame s številnimi jamskimi formacijami in znamenito človeško ribico. Posebej zanimiva pa je tudi vožnja z električnim jamskim vlakom. 

Postojnska jama, Slovenija
Postojnska jama (Slovenija) – koncertna dvorana

Predjamski grad 

Predjamski grad, ki se nahaja le nekaj kilometrov od Postojnske jame, je največji in edini ohranjeni jamski grad na svetu. Grad stoji na 123 metrov visokem klifu in je vklesan v skalo, pod njim pa je Jama pod Predjamskim gradom. V gradu je na voljo za ogled zbirka različnih predmetov iz srednjega veka. Najbolj znan prebivalec gradu pa je bil vitez Erazem Predjamski. 

Piran 

Majhno obmorsko mesto na slovenski obali je kot nekakšen muzej na prostem, saj združuje beneško arhitekturo in bogato kulturno dediščino. V Piranu je veliko cerkva, samostanov, beneških palač in trgov. Čudovite razglede nudi Cerkev svetega Jurija, ki stoji na hribu, ter obzidje nad mestom. 

Kobilarna Lipica 

Posestvo Kobilarne Lipica na Krasu predstavlja središče vzreje avtohtonih belih lipicancev. Lipica ima svojo posebno tradicijo, saj je to ena izmed najstarejših kobilarn na svetu. 

Dolina reke Soče 

Alpska dolina reke Soče z mesteci Kobarid, Bovec in Tolmin, je najbolj znana prav po kraljici slovenskih rek, reki Soči. Reka Soča obiskovalce očara s svojo značilno smaragdno zeleno barvo. Reka pa je izdolbla svojo pot skozi pokrajino in tako ustvarila znamenita Velika in Mala korita Soče. 

Bohinjsko jezero 

Bohinjsko jezero je zelo priljubljena destinacija za vse ljubitelje neokrnjene alpske narave, ki se v tem delu bohoti v naravnih znamenitostih Triglavskega narodnega parka, ob vznožju Julijskih Alp. Ob največjem stalnem jezeru v Sloveniji se nahaja tudi znameniti slap Savica. 

Bled 

Idilično mestece Bled z jezerom je pravi turistični biser Slovenije. Poseben čar mu daje Blejsko jezero z otočkom in cerkvijo, vožnja po jezeru s tradicionalnimi pletnami, mogočni Blejski grad na vzpetini ter okusne Blejske kremšnite oziroma rezine. 

Podobne teme: