Potep po prestolnici: IGRAJMO SE TURISTE!

Je že dolgo tega, kar ste si nazadnje brez naglice in vsakodnevnih opravkov ogledali Ljubljano? Se tako kot turisti prav počasi sprehodili skozi ulice in se z občudovanjem zazrli v pročelja stavb? Mogoče potrebujete nekaj prijaznih namigov kam bi se bilo z vašo družino najbolj zanimivo odpraviti? Če je vaš odgovor vsaj na eno vprašanje pritrdilen, je naslednji sestavek kot nalašč za vas.

Sendvič v nahrbtnik in pot pod noge …
Iz katerega koli dela mesta se lahko z mestnim avtobusom pripeljete prav do centra mesta. Avtobusi vas odložijo pred knjigarno Konzorcij. Nato prečkate Slovensko cesto ter se sprehodite skozi park Zvezda oziroma Kongresni trg, občudujete stavbo Univerze, ki stoji na mestu nekdanjega deželnega dvorca podrtega ob potresu leta 1895 ter se ustavite pred zgradbo Slovenske Filharmonije, ki spada med najstarejše filharmonije na svetu. Od tu je le še skok do reke Ljubljanice in njenih barvitih nabrežij. V kolikor se boste napotili proti Šuštarskemu mostu, boste lahko priča namakanju goljufivega peka, ki predstavlja stari običaj, ko so goljufive peke kaznovali tako, da so jih s Čevljarskega mostu namakali v Ljubljanici.

Ljubljana

Lahkega koraka se nato podate na prostrani Prešernov trg. Ob vsaki polni uri od tu vozi majhen bel vlakec, ki vas po 15. minutni vožnji odloži na Ljubljanskem gradu. Še preden se zavihtite nanj, ne pozabite vašim malčkom obnoviti zgodbo o velikem pesniku Francetu Prešernu, pod katerega kipom stojite, ter o njegovi ljubezni Primičevi Juliju, ki na pesnika zre iz pročelja ene izmed stavb na Wolfovi ulici. Mogoče se bo ravno v tem času mimo vas na starinskem triciklu zapeljal prikupen mlad poštar, zelo podoben tistim, kakršne je imela Ljubljana okrog leta 1860, v času Avstrijske monarhije. Poštar, ki ga v starem mestnem jedru lahko srečate med 9.00 in 12.00 ter med 15.00 in 20.00, deli brezplačne izvode časopisa v angleškem jeziku Slovenia Times ter turistične prospekte Zavoda za turizem Ljubljana.

Zvonček na vlakcu naznani odhod in že se peljete mimo stavb Kresija in Filipov dvorec, se z roko skoraj dotaknete vode, ki prši iz Robbovega vodnjaka in pred Mestno hišo presenečeno zagledate živi kip slavnega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojimi stvaritvami najbolj zaznamoval podobo Ljubljane.

Na gradu (odprt med 9.00 in 22.00) vam ponudijo ogled virtualnega muzeja in razglednega stolpa, iz katerega se odpira čudovit razgled na prestolnico. Pod vodstvom izkušenih vodnikov si je mogoče grad tudi podrobneje ogledati ter se tako seznaniti s pestro zgodovino trdnjave, njenimi zgodbami in legendami (vsak dan od 1. junija do 15. septembra ob 10.00 in 16.00).

Iz gradu se lahko v staro mesto jedro vrnemo peš ali pa za spust izberemo novejšo mestno atrakcijo – tirno vzpenjačo, ki bo navdušila predvsem vaše otroke in vas odložila tik ob Šentjakobskem gledališču.

Mami, oči, laaačenn!
Le s kje bi bilo najbolje napolniti vaše lačne želodčke? V bližini Gospodarskega razstavišča in železniške postaje se lahko okrepčate v gostilni Guliver (Vilharjeva 43). Poleg morskih jedi, rižot in testenin vas bodo navdušile tudi mesne jedi, saj nudijo več kot 30 različnih vrst biftekov. Restavracija vas bo očarala tudi s prostornim in svežim ambientom. Še posebno ugodni in zdravi dnevni meniji ter jedi po naročilu vas bodo pričakali v restavraciji Via Bona (Tibilisijska 59), kjer vam tudi parkiranje avtomobila ne bo povzročalo težav, saj vam je pred gostinskim obratom na voljo veliko parkirišče.

Želodčki so polni, kam pa sedaj?
So vas mogoče otroci že kdaj spraševali kakšna je videti Ljubljana iznad rečne gladine ali mogoče celo iz zraka in jim niste znali prav točno povedati? Sedaj se lahko prepričate na lastne oči, saj po Ljubljanici plujejo številne ladjice. Ko se boste odločali na katero od njih skočiti, vam lahko namignemo, da je še posebno privlačna vodena vožnja, saj vam vodnik o mestu nad zeleno gladino pove številne zanimive informacije (Pristan Ribji trg – od junija do septembra: vsak dan ob 18.30; ob sobotah, nedeljah in praznikih tudi ob 10.30 in 18.30).

Mesto iz ptičje perspektive lahko doživite v družbi izkušenih balonarjev, ki vas izpred Slovenskega turističnega centra na Krekovem trgu 10 odpeljejo do vzletne točke. Polet na višinah med 50 in 1000 metri traja približno od 60 do 90 minut, nato vas balonarji zopet pripeljejo nazaj v center mesta. Polet z balonom ne sodi med klasične oglede mesta, saj poteka brez turističnega vodnika in ga je potrebno vnaprej najaviti, več informacij pa lahko pridobite v turističnih informacijskih centrih. Bi radi ostali na varnih trnih tleh in raje uživali na zelenih površinah v skoraj centru mesta? Potem se odpravite v park Tivoli, kjer bo vaše malčke razveselilo predvsem veliko otroško igrišče s številnimi igrali in slasten sladoled iz bližnje Čolnarne.

Pa prijeten potep!

Napisala: Erika Marolt
Uredila: PV
Članek je bil objavljen v prilogi Dan z otrokom.

Podobne teme: