Kraljica podzemnega sveta: Postojnska jama

Postojnska jama

V osrčju zelenega bisera Evrope, Republike Slovenije, se nahaja fascinanten podzemni raj Postojnska jama. Dih jemajoč sistem Postojnske jame je niz jam, dvoran in rovov, ki so dolgi približno 24 km. Jamo je pred približno dvema milijonoma let izdolbla reka Pivka.

Postojnska jama je edini kraj na zemeljski obli, kjer si lahko ogledate najbolj osupljive jamske formacije, srečate mladega zmaja – človeško ribico, vidite visoke gore, šumeče reke in ogromne podzemne dvorane. Je prava in neprimerljiva pustolovščina za raziskovalce in je zibelka speleobiologije.

Jamo so za obiskovalce odprli pred 200 leti, leta 1818, in od takrat jo je obiskalo več kot 40 milijonov obiskovalcev z vsega sveta. Obstaja Zlata knjiga obiskovalcev, v kateri so zapisana mnenja in izkušnje najodličnejših obiskovalcev.

Stvari, ki jih ne smete zamuditi v Postojnski jami

Tura skozi Postojnsko jamo z vlakcem

To je polurna tura, ki vključuje vožnjo z vlakom in sprehod po gladki pešpoti. Nepozabna vožnja skozi najbolj očarljivo jamo s čudovitimi jamskimi oblikami in raznolikim živalskim svetom se začne v Veliki gorski jami. Vodnik vas spremlja skozi predore, dvorane in galerije. Galerije krasi osupljiva paleta stalaktitov in ogromnih ledenodobnih oblik. Tu so tudi stalagmiti, ki jih imenujemo nebotičniki Postojnske jame. Iz jame Velika Gora pridemo do Ruskega mostu, ki so ga leta 1916 zgradili ruski ujetniki iz prve svetovne vojne. 

Koncertna dvorana v Postojnski jami
Koncertna dvorana je največji del Postojnske jame

Nato spet pridemo do 500 m dolge jame. Tu so ogromni stalagtiti in stalagmiti, ki so nastajali dva milijona let. Za nastanek 1 mm velikega stalaktita je potrebnih 30 let. Iz dvoran čudovitih jam se vlak nadaljuje proti jugu skozi zimsko dvorano. Tu si ogledate 5m, snežno bele stalagmite – briljante in mogočni baročni steber, ki se je pojavil in uveljavil kot simbol Postojnske jame.

Nato pridemo do največjega dela Postojnske jame: Koncertna dvorana. Znana je po glasbenih nastopih ob božiču, saj lahko sprejme okoli 10.000 ljudi. Obiskovalci se iz Koncertne dvorane vrnejo na vlak in pridejo do vhoda.

Zmajev mladiček

V Postojnski jami naj bi živel zmaj, človeške ribice pa so njegovi potomci. To je superjunak živalskega sveta, ki živi v večni temi jame. Človeška ribica je edini evropski podzemni vretenčar in največji plenilec, ki živi približno 100 let in lahko brez hrane preživi več kot 8 let. Je popolnoma slepa in prilagojena temnemu jamskemu življenju.

Človeške ribice v Postojnski jami

Postojnska jama je biološko najbolj raznolika jama na svetu. V njej živi več kot 150 živalskih vrst. V enem od njenih hodnikov je vivarij, ki ga obiščite, da boste spoznali živali. Najbolj zgodovinska zgodba se je zgodila leta 2016, ko so ljudje prvič videli »zmajeve mladiče«, ki so se izvalili iz jajčec človeške ribice.

Dih jemajoča Briljant in Nebotičnik

V Postojnski jami se nahajajo vse vrste neverjetnih kraških oblik. Stalagmiti in stalaktiti so izjemno številni in raznoliki po velikosti, obliki in naravi. Veličasten pet metrov visok svetel, bel stalagmit, imenovan Briljant, je simbol slovenskega Krasa in Postojnske jame. Kaplje, ki padajo z Briljanta, so oblikovale in ob njem postavile bogat steber. Tega osupljivega pogleda ni mogoče spregledati. Nebotičnik je še ena mogočna stalagmitna tvorba, ki je visoka 16 metrov.

Park Postojnska jama

Park Postojnska jama poleg Postojnske jame vključuje še več jam, razstav, stari mlin, dva gradu, reko, več restavracij in hotel.

Park Postojnska jama

Vivarij

Vivarij se nahaja ob Postojnski jami. Ima dva dela: prvi je raziskovalni laboratorij, drugi pa speleološka razstavna enota. V razstavni enoti so predstavljene vrste Postojnske jame. Med 150 prebivalci jame je najznamenitejša človeška ribica. Je endemit evropskih podzemnih voda. V Vivariju so na voljo informacije o vsem biološkem življenju v jami.

Največji jamski grad na svetu

Iz čarobne globine jame vodi hodnik v pravljični svet vitezov: Predjamski grad. Grad spada med deset najbolj fascinantnih gradov na svetu. Že 800 let stoji na sredini skalnatega klifa.

Predjamski grad
Predjamski grad stoji na sredini skalnatega klifa

Expo Postojnska jama Kras

Gre za stalno razstavo, ki je postavljena v posebni stavbi v Parku Postojnska jama. Razstava se je začela leta 2014 in je največja razstava o jamah in nastanku krasa na svetu. Je interaktivna in vodena. Za Expo se bolj zanimajo ljudje z željo po poglobljenem vpogledu v pojave in podzemni svet.

Skrivnost zadnjega režima

V času prejšnjega režima je slavni hotel Jama živel dvojno življenje. Skupaj z ljudmi je živelo neznano bitje, ki je povzročalo nenavadne dejavnosti, ki še danes povzročajo razburjenje. Obiščite skrivne prostore hotela Jama in odkrijte to skrivnost.

Modrijanova domačija

Modrijanova domačija leži ob reki Pivki v Parku Postojnska jama. V njej so mlin, stanovanjska stavba in restavracija. Mlin deluje že 500 let.

Jama Otok, jama Pivka in Črna jama

Te tri jame so ob reki Pivki povezane z mogočno Postojnsko jamo. Vsaka jama je edinstvena in ima v sebi čaroben svet. Ogled traja približno 2 uri. Obiskovalci Postojnske jame si jo morajo ogledati.

Na voljo sta običajna in doživljajska tura. Pustolovska tura je seveda zahtevnejša. Zato je priporočljiva za ljudi z dobro fizično kondicijo in izkušene ljubitelje jam. Običajna tura je prav tako razburljiva. Če torej načrtujete počitnice, naj bo Postojnska jama prednostna naloga, da bodo vaše počitnice za vedno najbolj vznemirljive in nepozabne.

Podobne teme: