Aktualne novice

Kdo je Petr Kellner, ki kupuje družbo Pro Plus?


Petr Kellner je v središču čeških medijev zadnji dve leti. Foto: BoBo
Petr Kellner je v središču čeških medijev zadnji dve leti. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo njegovo vlogo še proučujejo. Kdo je človek, ki vstopa v slovenski medijski prostor, in kako je povezan s še enim češkim bogatašem, ki želi dokapitalizirati Slovenske železnice? Pogovarjali smo se s češkim novinarjem Albinom Sybero.

Kellner je v središču čeških medijev zadnji dve leti. Sybera najprej izpostavi konservativno agendo: “Kellner trdi, da se v evropskih državah tradicionalne in družinske vrednote krhajo. Zaradi tega je zelo zaskrbljen.”

S predsednikom Milošem Zemanom sta tesno povezana. Zeman velja za prokitajsko usmerjenega in Kellner je pod njegovim …

Informativa: kakšne so možnosti izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja?


Kam po osnovni, srednji šoli ali fakulteti? Foto: BoBo
Kam po osnovni, srednji šoli ali fakulteti? Foto: BoBo

Letošnja Informativa poteka točno tri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi, ki jih bodo februarja izvedli po vsej Sloveniji. Predstavljajo izobraževanja od srednješolskih do dodiplomskih in podiplomskih programov ter številne poklice in štipendije. Na sejmu učenci, dijaki in študentje pridobivajo informacije o različnih programih, da se bodo lažje odločili, katere izmed njih obiskati na informativnih dneh.

Poleg tega so za obiskovalce na voljo druge pomembne informacije, in sicer o napakah pri izbiri študija, kateri poklici obetajo, kako urediti bivanje v času šolanja, katera podjetja nudijo prakse, katera (prve) zaposlitve, nasveti za študij …

Kitajski poslovnež vztraja pri naložbi v Hranilnico Lon


Kitajski poslovnež Kai Dai vztraja pri prevzemu kranjske Hranilnice Lon. Foto: BoBo
Kitajski poslovnež Kai Dai vztraja pri prevzemu kranjske Hranilnice Lon. Foto: BoBo

Kylin Prime Group, ki ima v lasti skoraj 55 odstotkov delnic Hranilnice Lon, na današnji skupščini ni imel glasovalnih pravic. Prav tako tudi ne povezani delničarji, s katerimi, kot je povedal Kai Dai, Kylin obvladuje okoli 65 odstotkov lastniškega deleža v Lonu, saj jim je Banka Slovenije maja lani zamrznila glasovalne pravice, ker so brez njenega

Vir novice

ZPS: Lani banke podražile 32 storitev, kar je več kot leto prej


Banke in hranilnice so lani podražile 32 storitev, kar je več kot leto prej, ugotavlja ZPS. Foto: MMC RTV SLO
Banke in hranilnice so lani podražile 32 storitev, kar je več kot leto prej, ugotavlja ZPS. Foto: MMC RTV SLO

Banke in hranilnice so lani podražile 32 storitev, kar je nekoliko več kot leto poprej. “Najvišje oz. več kot 30-odstotne podražitve smo zaznali pri Deželni banki Slovenije (trajni nalog in direktna obremenitev), Novi KBM (uporaba spletne banke) in pri banki Sparkasse (letna članarina za kartico Mastercard),” so navedli v ZPS-ju.

Sodobni potrošnik – ki mesečno plača šest položnic prek spletne banke,

Vir novice

Izet Rastoder kupil letalska dovoljenja Adrie Airways


Poslovna zgradba Adrie Airways je vredna več milijonov evrov. Foto: BoBo
Poslovna zgradba Adrie Airways je vredna več milijonov evrov. Foto: BoBo

Bili so trije dražitelji, izklicna cena je bila sprejeta in draženja ni bilo,” je dražbo opisal stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik. Predmet današnje prodaje je bila poslovna celota s spričevalom in dokumenti. “To je bilo treba čim prej prodati, da lahko kupec odpravi vsa neskladja, dokumenti pa mu bodo nato omogočili nadaljevanje letalskih operacij,” je pojasnil.

Javna agencija za nadzor civilnega letalstva je rok za odpravo neskladij podaljšala do konca septembra.

Če bo kupec želel izkoristiti članstva, ki jih je imela Adria Airways …

V Gorenju začeli postopke reorganizacije proizvodnje


Skupina Gorenje naj bi po decembrskih napovedih lansko leto končala z ocenjeno izgubo v znesku 40 milijonov evrov, cilj za letos pa je 30 milijonov evrov dobička. Foto: BoBo
Skupina Gorenje naj bi po decembrskih napovedih lansko leto končala z ocenjeno izgubo v znesku 40 milijonov evrov, cilj za letos pa je 30 milijonov evrov dobička. Foto: BoBo

Načrte reorganizacij proizvodnje in optimizacije režijskih podpornih služb je Gorenje predstavilo sindikatu in svetu delavcev.

“Zaradi slabih poslovnih rezultatov je nujno, da v Gorenju letos svoje proizvodne, razvojne in korporativne podporne procese optimiziramo ter jih tudi prilagodimo standardom lastnika,” so sporočili iz

Vir novice

Telekom za tretjino Planet TV-ja pričakuje vsaj pet milijonov evrov

Če ponudnikov tudi za to ceno ne bo, pa je popolnoma mogoče, da bo Planet moral v stečaj.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Planet TV je zaživel leta 2012, vse od ustanovitve pa se otepa rdečih številk. Pregled zadnjih petih let kaže, da je imela družba ves čas izgubo in negativni kapital. Pred stečajem ga je do lani reševal lastnik državni Telekom, a nadzorniki so temu naredili konec. Zato današnji sklep, najprej prodaja tretjinskega, nato večinskega deleža Planeta.

“Velika verjetnost je, da bo med kupci nekdo, ki bo imel v lasti kabelski sistem, in bi tudi s pomočjo televizije lahko pridobival nove gledalce,”

Bo na pogorišču puljske ladjedelnice Uljanik zrasla nova družba?


Je z Uljanikom konec ladjedelništva v Pulju? Foto: Reuters
Je z Uljanikom konec ladjedelništva v Pulju? Foto: Reuters

Dolgovi Uljanika so presegli 5,1 milijarde kun (690 milijonov evrov), medtem ko je premoženje družbe ocenjeno na 1,7 milijarde kun (230 milijonov evrov). Proizvodnja stoji, denarja za zagon pa ni, prav tako ni zakonskih pogojev za stečaj, je pojasnila stečajna direktorica Uljanika Marija Ružić.

Poudarila je, da delniška družba Uljanik kot pravna oseba zagotovo odhaja v zgodovino, a to ne pomeni, da druga Uljanikova podjetja, ki so že v stečaju, ne morejo biti jedro nove družbe. Sodišče je namreč sprejelo odločitev o zamiku prodaje dela premoženja družbe, da bi omogočili …

NLB za ustavno presojo ukrepov, ki omejujejo kreditiranje


Ukrepi Banke Slovenije
Ukrepi Banke Slovenije “čez noč” so pokvarili načrte trženja posojil, so zapisali pri NLB-ju. Foto: Pixabay

V Novi Ljubljanski banki (NLB) ocenjujejo, da so bili omejevalni ukrepi, ki jih je Banka Slovenije uveljavila s 1. novembrom lani, uvedeni prenagljeno in v preradikalni obliki ter bi jih bilo treba umakniti, morebitne anomalije od posamičnih tržnih udeležencev pa nagovoriti z ustrezno usmerjenimi posamičnimi in ne sistemskimi ukrepi.

Osnovni cilj ukrepov je domnevno bil znižanje obsega rasti dolgoročnih in nenamenskih potrošniških posojil prebivalstvu, pri čemer je že prišlo do radikalnega učinka s praktično popolno zaustavitvijo rasti skupnega obsega posojil prebivalstvu.

O radikalnih učinkih