Aktualne novice

Bo največji draguljarski posel padel v vodo? LVMH zagotavlja, da ne.


Prevzem Tiffanyja velja za najdražjega v že sicer dragi draguljarski panogi. Foto: Reuters
Prevzem Tiffanyja velja za najdražjega v že sicer dragi draguljarski panogi. Foto: Reuters

Pojavile so se namreč govorice, da konglomerat, ki ga vodi najbogatejši Francoz Bernard Arnault z družino, razmišlja o zbijanju cene, ki jo je prvotno ponudil za nakup ameriškega draguljarja Tiffany. Novembra, ko so se o prevzemu dogovorili, je družba LVMH namreč za draguljarsko znamko ponudila 16,2 milijarde dolarjev oz. 135 dolarjev za delnico, kar je največji posel v zgodovini te luksuzne panoge.

A zaradi pandemije cene delnic Tiffanyja padajo (trenutno se gibljejo okoli 114 dolarjev), zaradi česar se je na izredni seji sešel upravni odbor LVMH-ja in …

Vlada Fursu namenila 37 milijonov evrov za izplačilo temeljnega dohodka


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Upravičenci so za marec prejeli 300 evrov, za april 700 in prav toliko bodo dobili za mesec maj.

Izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka je eden izmed ukrepov iz zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Sredstva za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka vlada zagotavlja v državnem proračunu, zato je Fursu tudi prerazporedila omenjena sredstva.

Furs bo naslednjo tranšo mesečnega temeljnega dohodka nakazal 10. junija.

Vir novice

Nemčija: Dogovor o 130 milijard evrov vredni pomoči gospodarstvu


Med panogami, ki so najbolj prizadete, sta turizem in gostinstvo. Foto: EPA
Med panogami, ki so najbolj prizadete, sta turizem in gostinstvo. Foto: EPA

“Sveženj ukrepov, ki bodo veljali letos in prihodnje leto, je vreden 130 milijard evrov, 120 milijard evrov bo neposredno prispevala zvezna raven,” je dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Zgolj 15-stranski dokument med drugim predvideva znižanje davka na dodano vrednost (DDV), in sicer bo osnovna stopnja med julijem in decembrom namesto 19 odstotkov pri 16 odstotkih. Znižana davčna stopnja pa se bo spustila s sedmih na pet odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skladno z vladno odločitvijo se bodo državne subvencije za nakup električnih avtomobilov podvojile na 6000 …

Za nakup Planeta TV se zanima tudi televizija TV2 madžarskega oligarha Vide


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za nakup 100-odstotnega deleža Planet TV-ja se po informacijah TV Slovenija zanima konkurenčni T2, oddal je nezavezujočo ponudbo, bolj kot televizija jih sicer zanima sodelovanje s Telekomom pri povezovanju na omrežju. Nezavezujočo ponudbo je prav tako oddal podjetnik Sebastjan Vežnaver, javnosti bolj znan kot zastopnik komercialnih televizij Pink SI in TV3.

V zadnjih tednih pa so zanimanje za nakup televizije izkazali še dva tuja sklada in madžarska televizija TV2. Zadnja je vzbudila precejšnje zanimanje slovenske javnosti. Lastnik te družbe je namreč madžarski oligarh Jozsef Vida, sicer blizu stranke Fidesz madžarskega premierja Victorja

Vlada zamenjala dva neizvršna direktorja upravnega odbora DUTB-ja


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je vlada Tomaža Beska in Mitjo Križaja odpoklicala z današnjim dnem, Borisa Novaka in Alenko Urnaut Ropoševo pa imenovala za obdobje od 3. junija letos do konca leta 2022. Razlogov za zamenjavo vlada ni pojasnila.

Besek je bil predsednik upravnega odbora. Prejšnja vlada ga je za neizvršnega direktorja DUTB-ja imenovala z 8. decembrom 2018, potem ko je odpoklicala prejšnjega neizvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora Miho Juharta. Vlada je takrat kot razlog navajala nepravilnosti in nespoštovanje internih aktov pri prodaji zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu. Križaj je …

Kdaj in kako bomo lahko unovčili turistične bone?


“Namestitev je samo en delček, ki omogoča, da se turizem razvija. Mi imamo še veliko ponudbe tudi tam, kjer namestitev ni vključena. To zdaj rajši imenujemo hotelski bon, ne turistični,« je povedala Mateja Kregar Gliha iz društva regionalnih turističnih vodnikov. Foto: Shutterstock

Turistične bone bomo dobili vsi, ki smo imeli 13. marca 2020 stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Polnoletnim državljanom pripada bon v višini 200 evrov, mlajšim 50 evrov, unovčiti pa jih bo mogoče do 31. decembra 2020. Po tem datumu boni ne bodo več veljavni. Zakon tudi določa, da bodo prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti

Vir novice

Simič: Moj cilj je poenostaviti zadeve in jih digitalizirati


Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Lahko na kratko predstavite sestavo tega sveta? Koliko vas je in na katerih področjih svetujete vladi?

V samem strateškem svetu, vrhovnem krovnem organu, nas je osem – predstavnik ministrstva za finance, predstavnik ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, predstavnik ministrstva za okolje in prostor. Potem je tukaj generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije, en podjetnik in ena poslanka. V petek smo že ustanovili oziroma formirali tri ožje podskupine. Ena je za davčno področje, ena je za gospodarstvo in ena za okolje. Sam bom delal največ na davčnem področju, ki ga poznam. Preostali dve področji vodita državna …

Turistični boni naj bi zaživeli najpozneje do sredine junija


Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO

DZ je zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 sprejel v petek, turistični boni pa so poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa do konca leta ter podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo še v mesec junij eden od njegovih nosilnih ukrepov.

Državni zbor potrdil tretji protikoronski sveženj

Bone bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v vrednosti 200 evrov, mlajši pa v vrednosti 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo prenočitve oz. prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Podrobnosti v povezavi z unovčevanjem bonov bo določila …

Lahko univerzalni temeljni dohodek reši pokoronsko krizo?


Kako huda bo gospodarska kriza, bo pokazal čas. Foto: EPA
Kako huda bo gospodarska kriza, bo pokazal čas. Foto: EPA

Ideja ima že dolgo brado – o njej je prvi leta 1516 pisal Thomas More v svojem delu Utopija, v katerem je predstavil vizijo idealne države na izmišljenem otoku. V Utopiji je zapisal, da bi morala “država vsakemu posamezniku priskrbeti sredstva za življenje, tako da se nihče ne bi bal, da postane najprej tat, nato truplo”. Danes splošno sprejeta definicija UTD-ja pa je, da gre za “periodičen znesek denarja za vse državljane ne glede na njihovo premoženjsko stanje, ki jim zagotavlja življenjski standard nad pragom revščine”.

Vir novice