Aktualne novice

Turistični vodniki med najbolj prizadetimi zaradi pandemije covida-19


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi pandemije so vse velike turistične agencije za leto 2020 odpovedale vse turistične ture po Sloveniji, kar je hud udarec za turistične vodnike, pojasni vodnica Mojca Pačnik, članica Združenja turističnih vodnikov Slovenije.

Sama pozna veliko turističnih vodnikov, ki razmišljajo, da bi se kljub odličnemu opravljanju svojega dela preusmerili v drug poklic ali dejavnost, iščejo namreč druge možne rešitve.

Večina nas je ostala popolnoma brez kakršnega koli dela. Nekatere ture so celo prestavili na leto 2022. Situacija je kritična, veliko kolegov je porabilo svoje prihranke iz prejšnje poletne sezone,” pojasnjuje Pačnikova.

Gregor Zupan, prav tako …

Manj ponudnikov Airbnb storitev, nižje tudi cene najemnin

Airbnb oklestila pandemija

Zaradi velikega upada turistov se tudi pri nas povečuje število najemniških stanovanj. Obseg Airbnb ponudnikov se je v Ljubljani precej zmanjšal, prav tako so se znižale cene nastanitev.

Airbnb apartma v strogem centru Ljubljane se lahko pohvali z odličnimi ocenami. Cena je znižana na 35 evrov na noč. Med obvezno opremo so po novem tudi maske in razkužila.

V tem obdobju lani je bilo to stanovanje popolnoma zasedeno. Letos na prve goste še čakajo. Stanovanje pa je bilo v času epidemije oddano zastonj v uporabo medicinskim delavkam. Lastnica nepremičnine je pomislila tudi na dolgoročno oddajanje.

Nihče

Sloveniji je spodletelo pri doseganju energetske zaveze glede četrtine obnovljivih virov


Foto: EPA
Foto: EPA

Na povečanje deleža obnovljivih virov energije v končni porabi energije vplivajo spremembe v izkoriščanju teh virov in končni porabi energije. V letu 2018 je delež v končni porabi energije v Sloveniji znašal 21,15 odstotka, kar je bilo 3,85 odstotka manj, kot znaša ciljni delež za leto 2020, ocena za leto 2019 pa kaže na 3,15-odstotni zaostanek za ciljnim deležem, ki ga v letu 2020 ne bo mogoče nadomestiti.

Dejanska proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov je precej odvisna od vremenskih dejavnikov, predvsem od hidroloških razmer pri proizvodnji električne energije v hidroelektrarnah in osončenosti, ki vpliva na proizvodnjo v …

Blizu Abu Dabija zagnali prvo jedrsko elektrarno v arabskem svetu


Jedrska elektrarna Barakah. Foto: AP
Jedrska elektrarna Barakah. Foto: AP

“Danes vam poročamo o uspehu Združenih arabskih emiratov pri zagonu prvega miroljubnega jedrskega reaktorja v arabskem svetu v jedrski elektrarni Barakah v Abu Dabiju,” je dejal podpredsednik te zalivske države Mohamed bin Rašid. “Naš cilj je obratovanje štirih jedrskih reaktorjev, ki bodo proizvedli četrtino vseh potreb naše države po energiji na varen, zanesljiv in okolju prijazen način,” je dodal.

Voditelj emirata Abu Dabi, kronski princ Mohamed bin Zajed al Najan, pa je dodal, da gre za “mejnik na poti do trajnostnega razvoja”, poroča BBC.

Jedrska elektrarna leži v Perzijskem zalivu tik ob meji …

Raziskava: Pri nakupih je za potrošnike najbolj pomemben denar


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V raziskavi sodelujoči potrošniki so odgovarjali na različna Icertiasova vprašanja. Denar je najpogostejša beseda, ko potrošniki pomislijo na besedo nakupovanje, sledijo mu oblačila, hrana, čevlji, blago, zabava, srečen, cena in splet.

Denar jim je pri nakupovanju tudi najpomembnejši, sledijo cena, kakovost, oblačila, hrana, zabava, stil oz. slog, odprema izdelkov, strošek in izgled.

Potrošniki pri nakupovanju trenutno denar tudi najbolj pogrešajo. Pogrešajo pa tudi hrano, prijatelje, tam preživeti čas, ljudi, oblačila, samo nakupovanje, novosti in poceni izdelke.

Denarja se potrošniki pri nakupovanju tudi najbolj bojijo. Med najpogostejšimi odgovori na vprašanje, česa se najbolj bojijo, so tudi cena, kakovost, ljudje, …

Pandemija dala krila Amazonu in Facebooku, oba podvojila čisti dobiček


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Največji spletni trgovec na svetu Amazon v lasti Jeffa Bezosa je v drugem letošnjem četrtletju v letni primerjavi podvojil čisti dobiček, tako da je ta nanesel 5,2 milijarde dolarjev in presegel vsa pričakovanja. Pandemija covida-19 je namreč dodatno spodbudila nakupovanje po spletu, na letni ravni se je prodaja tako povečala za 40 odstotkov, na 88,9 milijarde dolarjev.

Po Bezosovih besedah “ne bi mogel biti ponosnejši in bolj hvaležen zaposlenim po svetu”. Kot je še pojasnil, je Amazon v drugem četrtletju ustvaril več kot 175.000 novih delovnih mest, pri čemer naj bi jih 125.000 dobilo redno zaposlitev s …

Proračun v šestih mesecih z 1,9 milijarde evrov primanjkljaja


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Z ministrstva za finance so sporočili, da smo v istem obdobju lani imeli za 219,7 milijona evrov presežka. Letos še večje negativne učinke, ki se že kažejo v zastoju gospodarske dejavnosti in sprejetju podpornih ukrepov za reševanje gospodarske in zdravstvene krize, pričakujejo ob objavi podatkov v prihodnjih mesecih.

V polletju so med odhodki najbolj zrasli odhodki za plače, blago in storitve, socialni in drugi tekoči transferji. Prihodki proračuna pa so se znižali predvsem na račun nižjih davčnih prihodkov, in sicer zaradi hitrega izpada davčnih prihodkov zaradi omejevalnih zakonskih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Na drugi strani so …

Odobrenih za 16,9 milijona kreditov z državnim poroštvom


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Banke so 15. julija SID banki posredovale prvo mesečno prijavo odlogov plačil obveznosti kreditojemalcev in prvo mesečno prijavo kreditnih pogodb, sklenjenih med marcem in junijem, so navedli. Vsota glavnic sklenjenih kreditov z državnim poroštvom je 28. julija znašala 16,88 milijona evrov. Višina izdanih poroštev za sklenjene odloge plačil kreditnih obveznosti pa je 20. julija dosegla 46,75 milijona evrov.

“Število vlog za odobritev odlogov plačil in likvidnostnih kreditov za blažitev posledic epidemije covid-19 dokazuje, kako smiseln je za slovensko gospodarstvo ta ukrep,” so navedli na finančnem ministrstvu. K oživitvi gospodarske dejavnosti poleg vladnih ukrepov prispeva tudi …

Drugo četrtletje: nemški BDP upadel za 10 odstotov, avstrijski za 12,8

Že v prvem četrtletju, še pred uvedbo najstrožjih omejitev za zajezitev pandemije, ki so prišle sredi marca, je največje gospodarstvo območja evra zaznavalo 2,2-odstotni padec.

Proizvodnja v papirnici v Schwedtu v Nemčiji. Nemčija je največje evropsko gospodarstvo in najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Foto: EPA
Proizvodnja v papirnici v Schwedtu v Nemčiji. Nemčija je največje evropsko gospodarstvo in najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Foto: EPA

Pandemija prekinila desetletje rasti
Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je pred kratkim opozoril, da bo pandemija nemško gospodarstvo potisnila v najhujšo recesijo do zdaj in prekinila desetletje rasti. Danes objavljeni podatki so presenetili tudi analitike, ki so menili, da bo nemški BDP med aprilom in junijem upadel za približno devet

Vir novice

Novi večinski lastnik Tuša je investicijski sklad Alfi

Sklad je postal 80-odstotni lastnik Tuševih dolgov

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Skupina Tuš ima novega večinskega lastnika, to je investicijski sklad Alfi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mirko Tuš je moral svoj poslovni imperij zaradi prezadolženosti prepustiti slovenskemu investicijskemu skladu Alfiju, ki je od bank prevzel več kot tri četrtine terjatev.

Od Abanke je kupil še petino terjatev in postal lastnik dobrih 80 odstotkov dolgov, ki jih bo zdaj pretvoril v lastniški delež, je poročala TV Slovenija.

Sklad Alfi novi lastnik Tuša

Vir novice