Odkrijte‌ ‌lepoto‌ ‌in‌ ‌čudesa‌ ‌Bohinjskega‌ ‌jezera‌

Lepota Bohinjskega jezera

Bohinjsko jezero je popolno utelešenje lepote, ki leži globoko v njem in ni takoj vidno očem. Sredi gorate Gorenjske, v okrilju Julijskih Alp, se jezero baha z nedotaknjeno naravno lepoto, ki lahko tekmuje s klasičnimi alpskimi vasicami posejanimi na podeželju južne Nemčije, Švice in Avstrije.

Prav tako je Bohinj dom obilici šarmantnih vasi, spektakularnih razgledov in bleščečega jezera.

Kje je Bohinjsko jezero?

Velik del jezera se nahaja v Triglavskem narodnem parku, ki je edini slovenski narodni park. Jezero običajno zasenči sloves Blejskega jezera, njegovega bolj znanega bratranca, ki je od njega oddaljeno le 30 minut vožnje.

Bohinjsko jezero - kanu
Doživetja s kajakom in kanujem v Bohinjskem jezeru

Triglavski narodni park, ki je dobil svoje ime po Triglavu, markantni najvišji gori Julijskih Alp, najdete v severo-zahodni regiji Slovenije. Ledeniško jezero se nahaja južno od Triglava.

Medtem, ko je najbližje večje mesto Bled, obkroža Bohinjsko jezero veliko vasi, ki so vse vredne obiska. Vsaka vas, ki jo lahko najdete okoli ali v bližini jezera, vam bo dala enkratno izkušnjo in doživetje Triglavskega narodnega parka in prekrasnega jezera.

Kako priti tja?

Do Bohinjskega jezera ni težko priti, glede na to, da večina obiskovalcev med njihovim obiskom Bleda, gre ponavadi tudi v Triglavski narodni park za en ali dva dni. Kot rečeno, je Bohinjsko jezero le streljaj oddaljeno od popularnejšega Blejskega jezera. Vsi, ki pridejo iz glavnega mesta Ljubljane, lahko pričakujejo, da se bodo pripeljali do Bohinjskega jezera v 1 uri in 45 minutah.

Video: Bohinjsko jezero

Najbližja železniška postaja v okolici je v Bohinjski Bistrici. To je veliko naselje blizu Ribčevega Laza, male vasi, ob vzhodnem delu Bohinjskega jezera. Kljub temu, da je zelo blizu, morate vseeno najeti avtomobil oziroma taksi, da od tam pridete do Ribčevega Laza.

Do jezera se lahko peljete, ne glede v katerem letnem času, tudi z avtobusi z Bleda. Vendar pa ti avtobusi v zimskih mesecih vozijo manj pogosto, tako da glejte, da boste preverili vozni red, preden planirate izlet. 

Ne glede na to, če prihajate iz Evrope ali ne, je bolj priporočljivo, da se peljete sami, ko boste obiskali ta kraj. Lahko se ustavite v prestolnici ali kateremu drugemu kraju in si izposodite avto za pot od tam naprej. 

Vsekakor je izposoja avtomobila pametna odločitev, ko raziskujete Slovenijo, saj vam bo to dalo več svobode v raziskovanju naravnih lepot in manjših krajev, ki so ponavadi izpuščeni iz večine običajnih turističnih poti. Čeprav lahko z lahkoto prepotujete Evropo z avtobusi in vlaki, vam to, da se peljete sami, omogoča, da se ustavite kjerkoli in kadarkoli si zaželite, predvsem zaradi vsega, kar ima Slovenija ponuditi obiskovalcem.

Lepota Bohinjskega jezera

Z imenom, ki ga je dobilo po dolini, ki ga obkroža, vam Bohinjsko jezero ponuja slikovit pobeg od bolj obiskanih in natrpanih okoliških krajev v tej regiji. Voda največjega slovenskega ledeniškega jezera ostane hladna skozi celo leto. Okoliške reke, ki napajajo jezero, so perfektne lokacije za ribolov, veslanje v kajakih in pohodništvo.

Bohinjsko jezero in kip Zlatoroga
Znameniti kip Zlatoroga ob Bohinjskem jezeru

Obala jezera je posejana z mesti za kopanje, kjer si lahko tudi izposodite kajake za vodeno veslanje, kanuje in ladjice. Najboljše je, da glede na jezersko dolžino 4 km in širino 1 km, ni preveč gneče. Ne bo vam težko sedeti v tišini in gledati gore, ko boste uživali v mirnem okolju in čistem gorskem zraku.

Naselje Ribčev Laz se nahaja na jugovzhodnem delu jezera, kjer najdete cerkev sv. Janeza Krstnika, zgrajeno v 16. stoletju, z atraktivnim kamnitim mostom, ki se razteza preko reke Save Bohinjke. Pod Skalco je bližnji pivski vrt, obkrožen z bujnimi drevesi in stisnjen ob impresivno skalnato steno, kjer imate priložnost zaključiti dan z uživanjem v dobrotah z žara in lokalnem pivu.

Za Bohinjskim jezerom se razteza divjina, ki zakriva mirno spokojnost bližnje doline. Čez dolino je posejanih dva ducata panoramskih vasi, med njimi so tudi Stara Fužina, Srednja vas v Bohinju in Bohinjska Bistrica. Vsaka od teh vasi je lahko vaša izhodiščna točka, ko boste raziskovali okolico.

Z lepoto, ki izgleda, kot da bi prišla iz pozabljenih pravljic, vam ti mali zaselki nudijo priložnost se zbližati z naravo, upočasniti svoj ritem in samo uživati v trenutkih, ko minevajo. Vsaka vas ima prenočišča z zajtrkom, pa tudi nekaj gostišč in gostiln. Vsi stopijo skupaj, da obiskovalcem nudijo srčno in toplo dobrodošlico, ter popoln oddih, ne samo za telo, marveč tudi za duha.

Na bližnjih travnikih se pasejo konji in živina, medtem ko se ceste vijejo skozi majhne vasi. Vsekakor vam bo obisk območja, tudi če samo za en dan ali dva, pustil spomine, ki jih ne boste pozabili celo življenje.

Aktivnosti, ki jih poskusite ob Bohinjskem jezeru

Bohinjsko jezero je najboljša destinacija za vodne aktivnosti skozi celo leto, kot so plavanje, wind surfing, veslanje s čolnom, kanujem ali kajakom, potapljanje in ribolov v toplejših mesecih leta in drsanje na ledu v zimskih mesecih. Obiskovalci se lahko tudi peljejo s turistično ladjico, ali pa še boljše, se preprosto sprostijo na sprehodu ob jezerski obali.

Še veliko čudežev narave je na svetu, ki čakajo, da jih boste odkrili in Bohinjsko jezero je lahko eden od njih.

Izposoja avtodoma

Za vse avanturiste vam za brezskrbna popotovanja priporočamo izposojo avtodomov. Več o tem si lahko preberete v članku Prednosti izposoje avtodoma.

Podobne teme: