Novo iz Celjske Mohorjeve družbe

Celjska Mohorjeva družba: Samotno potovanje (v daljne dežele)

Pandemija Covid19 je letošnjo pomlad zelo grobo upočasnila ali celo povsem ustavila tudi izdajanje knjig. To se je pripetilo tudi Celjski Mohorjevi družbi. Zato pa je založba, za razliko od prejšnjih let, zamujeno želela nadoknaditi v poletnih mesecih.

Najprej že v juliju je na trg poslala dve knjigi o že zelo dobro znani Celjanki Almi M. Karlin. Precej debela knjiga – preko 400 strani – z naslovom Samotno potovanje v daljne dežele je že četrti natis te knjige. Na trg prihaja skoraj natančno po sto letih po njenem odhodu v svet, ki je trajalo celih osem let. Pri tem ne gre za klasičen potopis, pač pa za globoko občuteno doživljanje sveta v vsej njegovi kompleksnosti. Prav zato je ta knjiga še vedno aktualno in poučno branje. 

Celjska Mohorjeva družba: Daljna ženska
Alma Maximiliana Karlin: Daljna ženska

Druga knjiga izpod peresa Alme Karlin nosi naslov Daljna ženska. Gre za avtobiografsko zgodbo o znanstvu in odnosu s protinacističnim ubežnikom Hansom Joachimom Bonsackom, ki sej je je v strahu pred maščevanjem režima zatekel v Celje k Almi Karlin. V začetku skoraj preveč leporečen in uglajen odnos se kasneje sprevrže v napet in težaven odnos, ki pa ni zamajal Alminega protinacističnega razpoloženja.

Tretja knjiga, ki je pri Celjski Mohorjevi izšla v septembru je povsem drugačna od prvih dveh. Gre za fotografsko in zelo lepo opremljeno knjigo Dotik svetlobe, The Touch of the Light. Kot avtorja sta pri tej knjigi navedena dva: Seiko Araki Gerl in Herman Čater, oba Celjana, kar pomeni, da se Celjska Mohorjeva družba upravičeno imenuje Celjska. Herman Čater pravzaprav nadaljuje delo svojega očeta, le da ga je po brezkompromisni lepoti svojih fotografij očitno precej presegel. Lirični drobci Seiko Araki Gerl, v formi odprtega haikuja, pa dopolnjuje zgodbo o naravi, človeku in duhovnosti.

Zelo posebna je tudi knjiga za otroke z naslovom Miška Frančiška gre v šolo / Little mouse Frannie goes to school. Gre za izvirno slovensko pravljico v slovenskem in angleškem jeziku, ki na domiseln način opozarja na temeljne prvine didaktike mladinske književnosti – branj, poslušanje, govorjenje in pisanje. Slikanica je dobrodošlo branje ob zgodnjem poučevanju angleščine od prvega razreda do vključno šestega. Avtorici knjige sta Ana Koritnik kot pisateljica in Monika Goričan kot ilustratorka. Obe sta po rodu iz Celja.

Podobne teme: