Madžarska prestolnica je vredna ogleda

Budimpešta, Madžarska

Budimpešta postaja vedno bolj zanimiva za turiste. Staro mestno jedro z mogočno arhitekturo ima za ponuditi pestro turistično ponudbo in navdušuje s svojimi znamenitostmi. Budimpešta je nastala z združitvijo Budima, Pešte in Obude proti koncu 19. stoletja. Mesto kralja Matjaža, ki ga dobro poznamo tudi iz naših pripovedk, tako leži na obeh bregovih reke Donave. Še posebej je očarljiv Budimski grad, ki stoji nad mestom in mu daje slikovito kuliso.

Mesto, povezano z mostovi

Elizabetin most, Margaretin most, Most svobode in še mnogi drugi mostovi povezujejo severni in južni del mesta, med katerima se vije reka Donava. Po njej je možno z ladjo odpluti do Bratislave ali Dunaja ter tako doživeti prav posebno križarjenje.

Budimpešta, Madžarska

Ker je Budimpešta veliko mesto, se s pomočjo mostov lažje orientiramo v njej. Vsak most je namreč malo drugačen in ogledati si je treba prav vse. Ponoči mostovi z mogočno osvetlitvijo dobijo še prav poseben čar, zaradi česar je Budimpešta videti še bolj romantično. Za vse, ki imajo radi romantiko, je Budimpešta zagotovo prava izbira, kar opisuje tudi spletna stran travel-rs.com!

Budimpešta in njene terme

Poleg romantične kulise starega dela mesta, secesijske arhitekture in mostov, ki se pnejo nad Donavo, je Budimpešta tudi mesto številnih termalnih kopališč z dolgo tradicijo. Eno od najbolj znanih je termalno kopališče Rudas v orientalskem slogu.

Obisk teh več kot 450 let starih term je pravo doživetje. Splača si ga privoščiti kljub relativno visokim cenam vstopnic, saj ga ne boste doživeli nikjer drugje. Ceno vstopnic lahko znižate z nakupom turistične kartice mesta Budimpešta.

Retes in ostala slastna hrana

Budimpešta ponuja tudi izredno bogato kulinarično ponudbo. Ta ne obsega le paprikaša in golaža ter različnih salam, ki jih tradicionalno povezujemo z Madžarsko. Odlični so tudi njihovi sir in pecivo. Še posebej so zanimivi različni zavitki oziroma retes, ki se jih seveda splača poskusiti.

Budimpešta ima tudi čudovito tržnico, kjer boste na vsakem koraku slišali to besedo. Gre za pecivo, podobno našemu štrudlu, le da so nadevi še veliko bolj raznoliki.

Budimpešta in njene skrite znamenitosti

Najbolj skrita znamenitost mesta so zanimivi labirinti, ki se nahajajo pod gradom Budim. V času hladne vojne se je tam nahajajo skrivno vojaško oporišče, za katerega je vedel le malo kdo. Pod grajskim gričem se namreč razteza bogat podzemni svet, sestavljen iz številnih jam, ki so povezane med seboj. Pod Budimpešto se tako nahaja pravi labirint, ki se razteza na več kot 10.000 kvadratnih metrih površine. Ogled vsekakor obvezen!

Podobne teme: