Gorazd Žmavc v Med(ji)murju in Varaždinu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc,  se je v sredo, 9. julija 2014 mudil na delovnem obisku pri slovenski narodni skupnosti v Med(ji)murju in Varaždinu. V Med(ji)murju se je minister Žmavc z delegacijo srečal s predstavniki Med(ji)murske županije. Osrednja tema pogovorov je bila  uvedba slovenskega dopolnilnega pouka v osnovne šole Med(ji)murske županije. Izpostavljeni so bili tudi projekti čezmejnega sodelovanje, v katerih bi v prihodnje sodelovali Slovenci.   S strani ministra je bila podana tudi pobuda za srečanje in sodelovanje šefov občin iz regij z obeh strani državne meje, v katero se vključijo tudi predstavniki slovenske narodne skupnosti s področja severne Hrvaške.

Na vseh pogovorih so ministra Žmavca spremljale Predsednica Sveta za slovensko narodno manjšino Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, Predsednica Slovenskega društva Nagelj Martina Lesjak in tajnica Društva ter Sveta Ana Županič.

V nadaljevanju obiska se je minister Žmavc srečal z Namestnikom Župana Varaždinske županije Alenom Kišićem. Sogovornika sta dala velik poudarek učenju slovenskega jezika in kulture ter izvajanju projekta čezmejnega sodelovanja 3M (Mura-Mediji-Manjšina).

Obisk je nadaljeval pri županu Mesta Varaždin Goranu Habušu. Mesto Varaždin je zagotovilo podporo ustanovitvi Slovenskega kulturnega in promocijskega centra (SKiPC), ki bi ga upravljalo Slovensko društvo Nagelj.  

Ob koncu obiska se je minister Žmavc srečal  tudi s predstavniki  slovenske narodne skupnosti Varaždinske županije. Predstavili so delovanje društva in želene cilje.

 

Besedilo: Urad

Podobne teme: