Minister Gorazd Žmavc se je mudil na obisku na Reki

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc,  se je včeraj mudil na obisku v mestu Reka. Srečal se je z reškim županom mag. Vojkom Obersnelom. Poudaril mu je, da je osrednji namen njegovega obiska na Reki vzpostavitev temeljev za nadaljevanje sodelovanja Hrvaške in Reke s Slovenijo na različnih področjih. Kot prioritete je izpostavil gospodarstvo in turizem ter spodbujanje izmenjave študentov. Da bi bilo sodelovanje čim bolj kakovostno ter v luči financiranja iz skladov EU, je minister predlagal vzpostavitev nove regije, v kateri bi bili središča Koper, Trst, Celovec in Reka.

 

Mestno upravo na Reki je pozval, naj podpre zamisel o preoblikovanju Slovenskega doma v Bazovici v kulturno-informativni center, ki bo poleg kulturnih dejavnosti spodbujal tudi podjetništvo. Ob koncu pogovora je minister Žmavc županu Obersnelu predstavil tudi idejo, za katero se zavzema, in sicer za odprtje slovenskega konzulata na Reki.

Reški župan je podprl vse predloge za sodelovanje kot tudi prošnjo za pomoč pri oblikovanju baze podjetnikov slovenskega rodu.

Župan Obersnel je pohvalil izjemo dobro delovanje Slovenske narodne manjšine. Pokazal je veliko volje in razumevanja za nadaljnjo sodelovanje s Slovenijo.

Ministra Žmavca so na sprejemu pri županu spremljali tudi predsednik Slovenskega društva Bazovica,  Zvonimir Stipetić, predsednica Društva EuroKorak, Marijana Košuta Banković in predsednik Sveta za slovensko narodno manjšino mesta Reka, Boris Rejec.

Minister Žmavc se je v nadaljevanju obiska srečal s predstavniki gospodarstva na temo »Sodelovanje na področju gospodarstva; priložnosti in izzivi na Hrvaškem«. Izpostavil je pomen gospodarskega sodelovanja, to je povečati, graditi na izkušnjah slovenskih podjetjih v bolj razvitih delih zamejstva, kot so Avstrija in Italija, saj izmenjava takih izkušenj je most skupnega povezovanja in sodelovanja vseh.
Na podlagi katerega lahko pridejo do izraza ideje, pobude in neka nova kvaliteta in s nastanejo skupna strategija in želeni cilji.  In s podjetniškimi projekti in s povezavo vseh v sodelovanju s EU Korakom, bi lahko se razvil »Podjetniški inkubator«.

Ob koncu obiska se je minister Žmavc srečal  tudi s predstavniki  slovenske narodne skupnosti iz Reke in Primorsko-Goranske županije.

Ministru so predstavili delovanje društev in želene cilje. Poudarek je bil tudi na učenju slovenskega jezika v reški osnovni šoli kot dopolni pouk. Tudi reški župan Obersnel je ob srečanju z ministrom Žmavcem nakazal, da  načrtujejo uvedbo le tega še v eni reški osnovni šoli.

 

Besedilo: Urad

Podobne teme: