V Bazovici poklon bazoviškim žrtvam

V nedeljo, 7. septembra, je v Bazovici potekala tradicionalna slovesnost v spomin na primorske protifašiste in rodoljube, člane tajne organizacije Borba – Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša, ustreljene 6. septembra 1930. Kot predstavniki Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so se slovesnosti udeležili državna sekretarka Brigita Čok in sekretarja Irena Vadnjal in Rudi Merljak.

 

 

Slavnostni govornik Marij Čuk se je uvodoma vprašal, ali domovina polni svoj odnos do košate narodne veje zunaj meja z vsebino in kakovostjo in dodal, da se Slovenci v matični domovini še danes čudijo, da so v Italiji ljudje slovenskih korenin, ki jim je slovenščina materni jezik. Slavnostni govornik je izpostavil tudi vlogo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu in se vprašal, ali je slednja zgolj v tem, da odpira vedno bolj sušno denarnico in »briše solze SKGZ-ju in SSO-ju, ki stokata zaradi vsakršnega pomanjkanja«. Čuk je še poudaril, da nujno potrebujemo strnjenost. »Bodimo kot pevski zbor, v katerem so različni glasovi, a na nastopu zapojejo ubrano.«  Izrazil je upanje, da je pred nami dober čas in ugoden veter. »Ne potrebujemo medgeneracijskih sporov, temveč svežino in kakovost.«

O pomenu Bazovice, bazoviških žrtev, slovenskega jezika in slovenskega življa v Italiji je spregovoril tudi župan italijanske občine Videm Furio Honsell. Poudaril je evropske razsežnosti slovenskega in hrvaškega protifašističnega odpora in pomen bazoviških žrtev za smisel novega evropskega državljanstva, različnosti povezovanja jezikov in kultur ter utrjevanja skupnih vrednot demokracije in strpnosti v združeni Evropi. O grozotah fašističnega terorja na Primorskem bi morali ozavestiti Evropo, ki danes ve le o žrtvah fojb in povojnih pobojih, kar je zanj nesprejemljivo.

Kulturni program so oblikovali člani in članice Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič in Godbeno društvo Prosek, na častni straži ob spomeniku pa so stali taborniki Rodu Modri val ter skavti Slovenske zamejske skavtske organizacije. V imenu Republike Slovenije  je navzoče pozdravil minister za obrambo Roman Jakič, ki je skupaj z državno sekretarko z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Brigito Čokl, veleposlanikom RS v Rimu Iztokom Mirošičem in generalno konzulko RS v Trstu Ingrid Sergaš položil venec k spomeniku štirim žrtvam fašističnega nasilja.

 

 

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Vir: Urad

Podobne teme: