Sonja Avguštin Čampa: »Cilj Svetovnega slovenskega kongresa je, da bi se Slovenci po svetu čutili kot narodna, slovenska skupnost«

Sonja Avguštin SSK

Naša tokratna sogovornica se je rodila in odraščala v Argentini, a je bila Slovenija od nekdaj njena domovina, čeprav jo je prvič obiskala na maturitetnem izletu. V Buenos Airesu je bila v slovensko skupnost vpeta do te mere, da se ji ob prvem stiku domovina ni zdela nič drugačna od njenih predstav. Deset let po prvem obisku se je za stalno preselila čez lužo in po spletu okoliščin danes opravlja vodstveno nalogo na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani.

Gospa Sonja Avguštin Čampa (mimogrede, ker gre tudi za predstavitev nje osebno, zagotovo smemo zapisati, da se je poročila ravno pred nekaj tedni) pravi, da je v Sloveniji v srečanjih z ljudmi doživela same pozitivne trenutke. Razlike med eno in drugo domovino pa opaža v vsakdanjih situacijah.

 

Za začetek bi bilo morda dobro, če bi malo osvežili spomin na ustanovitev SSK in na njegovo vlogo.

Svetovni slovenski kongres je bil ustanovljen v času osamosvajanja Slovenije s prvotnim ciljem, da bi ob teh procesih pomagali tudi Slovenci po svetu in se s tem tudi spet počutili kot del slovenske narodne skupnosti. Obenem je bil namen ustvariti prostor srečevanja Slovencev na različnih področjih, kar še posebej udejanjamo od leta 1998, ko smo uvedli strokovne konference. Postale so rdeča nit Kongresa, po njih smo prepoznavni, doslej smo jih pripravili že 26. Najbolj smo znani po konferencah zdravnikov, znanstvenikov in gospodarstvenikov. Zdravniki se bodo spet srečali te dni, znanstveniki pa oktobra.

 

Kaj je ključno, da so vaše konference tako dobro obiskane?

Zagotovo pozitivne izkušnje, ki jih udeleženci prenesejo naprej. Tako so se pod našim okriljem srečali tudi arhitekti in gradbeniki, pa glasbeniki, planinci, pravniki. Lani prvič tudi mladi raziskovalci ter novinarji. Obe konferenci sta bili izjemno dobro obiskani, mladih raziskovalcev je bilo celo toliko, da so presegli vse naše načrte.

Trudimo se, da med predavatelji dosežemo enak delež tistih iz Slovenije in iz sveta. Tako so dogodki odličen način za mreženje, za povezovanje stroke, seznanjanje z novostmi in za pretok znanja. Udeležba kaže, da si strokovnjaki želijo izmenjave znanja.

 

Najbrž je ekipa, ki pripravlja tako zahtevne projekte, kar številčna.

Niti ne. Konference pripravljamo trije – poleg drugega rednega dela. Lahko pa vedno računamo tudi na pomoč vodstva, ki svoje delo opravlja prostovoljno.

 

Besedilo in foto: K.V.

Več v reviji Moja Slovenija 6/2013

Podobne teme: