Bo lahko kdaj zdravila tudi v Sloveniji?

Simona Štefančič

Simona Stepančič je holistična terapevtka, ki se ukvarja zlasti s svetovanjem na področju prehrane. Iz ene same kapljice krvi lahko napove, kakšnega zdravja bomo v prihodnosti, denimo čez desetletje. Čeprav živi v Kanadi že enaindvajset let, si srčno želi preseliti v Slovenijo in z dejavnostjo pomagati rojakom na domačih tleh. Skrbi pa jo togost na področju zakonodaje.

Gospa Stepančič ni nikoli razmišljala o življenju na tujem, pravzaprav ji je bila ta misel tuja. Ni si znala predstavljati, da bi lahko zapustila rodno družino. A mož Roland, ki je po duši bolj avanturistične sorte, pove med smehom sogovornica, do selitve ni videl zadržkov. Vsaj za kratek čas, v Ameriko. Ker je Simona sledila srcu, se je navzela delčka njegove drznosti in odločila sta se za Kanado, ki je v očeh njunih prijateljev veljala za bolj gostoljubno do priseljencev. Prispela sta v Toronto, tudi zato, ker so letalske povezave z domovino boljše, razkrije sogovornica, da Slovenije nikoli ni nehala nositi v srcu. Nenazadnje se še zmeraj vsako leto vračajo na obisk v Slovenijo.

Odločitev za zdravje

Simona je svoj novi poklic našla po naključju. V domovini je študirala umetnost in se z njo sprva tudi poklicno ukvarjala, ko pa je pred tridesetimi leti kratek čas bivala ob prijateljici, oboleli za rakom, so bili ti dnevi odločilni za njeno nadaljnje življenje. Spoznala je namreč dopolnilne metode zdravljenja in od blizu spremljala pozitivne učinke spremenjene prehrane. Odločila se je, da želi biti pri petdesetih letih prav tako zdrava in vitalna, kot je bila v trenutku, ko je stopila na pot sprememb.

To pa je bilo obenem obdobje, ko so se tudi pri njej začeli kazati prvi bolezenski znaki – v obliki alergij in migren, zaradi katerih po nekaj dni ni mogla iz postelje. Začela je upoštevati spoznanja zdravega življenja, pri čemer ji je bilo v veliko pomoč življenje čez lužo, saj je bila Kanada pred dvajsetimi leti še »svetlobna leta« pred nami glede dostopnosti literature in drugih virov. Ko je za rakom pred šestnajstimi leti zbolela še nečakinja, se je dokončno odločila za študij naturopatije, ki ga je dokončala v Ameriki.

 

Besedilo: Karolina Vrtačnik

Foto: osebni arhiv

 

Več v reviji Moja Slovenija 4-2013

Podobne teme: