POGOVOR Z ROJAKOM: Ivan Kamin

Slovenska skupnost v New Yorku je majhna, a aktivna

Življenjska pot je Ivana Kamina pripeljala iz male vasi Selo pri Mirni v eno izmed najpomembnejših svetovnih trgovinskih in finančnih središč, v mesto, ki nikoli ne spi, New York. Član Sveta Vlade RS za Slovence po svetu ter nekdanji predsednik Slovensko-ameriške poslovne skupnosti od leta 1990 vodi svoje podjetje M C Graphics Inc., ki se ukvarja s tiskom, v prostem času pa aktivno sodeluje v Slovenski skupnosti v New Yorku ter navdušeno smuča. Slovensko kulturno dediščino prenaša tudi na svoje štiri vnuke, saj se zaveda pomembnosti ohranjanja slovenske zavesti in jezika.

 

 

Ivan Kamin

Rodili ste se v Sloveniji (na Dolenjskem), nato pa kot zelo mlad fant odpotovali v ZDA. Kako se spominjate te poti?

Rodil sem se med drugo svetovno vojno v mali vasi Selo pri Mirni. Imeli smo majhno kmetijo. Oče je bil pri domobrancih, tako da smo ostali sami z mamo, teto in tremi sestrami. V šolo smo hodili peš 5 km na Mirno. Ko sem dopolnil 15 let, smo dobili dovoljenje, da gremo v Ameriko, in sicer v Cleveland, kjer sem prvič spoznal očeta.
 
Odraščali ste v Clevelandu. Na kakšen način ste se Slovenci v vaši mladosti družili med sabo, kako je bilo organizirano društveno življenje?

Okrog slovenske fare sv. Vida v Clevelandu je živelo veliko Slovencev. Tam sem začel hoditi v šolo, obiskoval sem tudi šolo za angleški jezik. Nadaljeval sem na višji šoli. Vsi smo zelo navdušeno sodelovali pri fari, Marijini legiji in drugih društvih. Pel sem pri mladinskem zboru Slavček, kjer je bilo veliko mladine. Mladi so se zbirali tudi v okviru plesne skupine Kres, pevskega društva Korotan, Slovenski pristavi in drugod.
 
Tudi vaša žena je Slovenka. Kje sta se spoznala?

Barbaro sem srečal pri Kresu. Rodila se je v Domžalah, ko pa je bila stara leto in pol, je bila že v Avstriji. V društvih in športnih klubih se je srečalo in spoznalo veliko parov in večina je poročenih še danes. Na čase, ki smo jih kot mladi preživljali v Clevelandu, imam zelo lepe spomine in z mnogimi smo še danes dobri prijatelji.

 Ivan Kamin

 
Poslovno priložnost ste nato poiskali v New Yorku. Kaj je botrovalo vaši odločitvi, da se na lov za posel podate v to večmilijonsko mesto?

Leta 1967 sem se določil za študij grafike v New Yorku, kjer sem tudi diplomiral. Kmalu sem dobil službo v tisku in se nato poročil z Barbaro. V službi sem hitro napredoval, zato sem se odločil ostati v New Yorku, kjer je bilo veliko možnosti za napredek.

S čim se ukvarja vaše podjetje?

Pred osemnajstimi leti (1990) sem zagrabil priložnost in ustanovil svoje majhno podjetje M C Graphics Inc. Ukvarjamo se s tiskanjem na vse načine (digitalno, offset in mrežno). Tiskamo ne samo v New Yorku, temveč tudi drugod po ZDA.

V mestu, za katerega pravijo, da nikoli ne spi, živite že 41 let. Se je v tem času življenje tukaj zelo spremenilo?

Res je, opazil sem veliko sprememb. Prvih deset let je bilo v nekaterih okoliših mesta kar nevarno. Počasi se je situacija izboljšala, tako da je v zadnjih dvajsetih letih New York postal eno najvarnejših velemest na svetu. Veliko pozornosti se namenja tudi parkom, zelenim površinam, ki se jih ves čas olepšuje in tudi zasaja nove, tako da se je kar prijetno sprehajati ali se peljati s kolesom po mestu.

Tudi v New Yorku ste aktivni v slovenski skupnosti. Na kakšen način ste organizirani in kdaj se družite?

Slovenska skupnost v NY je majhna in raztresena, ampak smo kar aktivni. Veliko se nas zbira v župniji svetega Cirila na Manhattnu, predvsem ob sobotah in nedeljah pri maši. Vsako tretjo nedeljo po maši pa sledi tudi daljše druženje ob skupnem kosilu in kulturni uri.

Več let sem bil predsednik Slovensko-ameriške poslovne skupnosti, ampak nas je ostalo zelo malo, ker je veliko slovenskih podjetij prenehalo delovati ali pa se jih odselilo drugam. Zasnovali smo novo organizacijo: SLO 4 YOU, z namenom povezati mlade slovenske podjetnike in študente v ZDA. Glavna organizatorka in predsednica je Lucia Klanšek.

Že skoraj 20 let organiziram slovenske smučarske prireditve in veleslalomske tekme v pogorju Windham, NY, kjer sem član National Ski Patrol že 40 let. V njem imamo že sedem aktivnih slovenskih članov. Pri Wheelhouse Lodge visi slovenska zastava, da jo vidi vsak smučar s sedežnice. Vsako leto organiziram tudi slovenski smučarski izlet v Evropo, Kanado in pa na ameriški zahod.

Glede na to, da ste navdušeni nad smučanjem, ali spremljate tudi smučarske tekme za svetovni pokal in navijate za slovenske tekmovalce?

Večkrat se udeležim svetovnega pokala v začetku decembra v Lake Louisu in v Beaver Creeku, Kolorado. Tam se skušamo srečati s slovenskimi tekmovalci. Letos pride tudi nekaj smučarjev iz Clevelanda in upam, da bodo naši tekmovalci opazili slovensko zastavo.

 Ivan Kamin

 
Ste član Sveta Vlade RS za Slovence po svetu. Kaj menite o tej vrsti sodelovanja matične domovine s Slovenci po svetu? Na katerih področjih bi se v prihodnje še lahko naredili pozitivni koraki?

Pred dvema letoma sem bil izvoljen za člana Sveta Vlade RS za Slovence po svetu, z Milanom Ribičem iz Clevelanda sva tako predstavnika Slovencev iz ZDA. To je zelo pozitiven novi korak slovenske države, da se bolj poveže s Slovenci, ki živijo po svetu. Zelo je pomembno, da se obdrži slovenska zavest in tudi slovenski jezik, če je mogoče. Pozitiven napredek prinašajo tudi izmenjave študentov in odraslih Slovencev, ki se lahko v Sloveniji udeležijo učenja slovenščine.

Se večkrat vračate v Slovenijo?

Od leta 1955 do 2008 sem bil v Sloveniji samo trikrat. Kot član Sveta za Slovence po svetu se bom vračal vsaj enkrat letno, da se bomo srečali z ostalimi predstavniki (vseh skupaj nas je 13).
 
Ali tudi vaši otroci stopajo po vaših stopinjah? Kako občutijo slovenske korenine?

Moji trije otroci slovensko sicer razumejo, govorijo pa bolj malo, ker se bojijo slovenske slovnice. Mlajša hčerka je postala slovenska državljanka in upam, da se bo kmalu odločila, da se udeleži tudi poletne šole slovenskega jezika v Sloveniji. Z Barbi imava štiri vnuke, ki kar radi ponavljajo slovenske besede in radi poslušajo slovenske polke.

Slovenski smučarski program za leto 2009

Slovenska skupnost v New Yorku vas vabi na smučanje:

od 30. 1. 2009 do 1. 2. 2009 – »Sloven«SKI« vikend v Windhamu, NY: veleslalomske tekme (amatersko prvenstvo Severne Amerike in Kanade), večerja, družabno srečanje, nagrade

od 14. 2. 2009 do 21. 2. 2009 – Slovenski smučarski teden v Whistlerju, BC
od 29. 3. 2009 do 4. 4. 2009 – Sončno smučanje v Park City, Utah

Za več informacij pokličite Ivana Kamina: telefon: 718-424-2711 ali mu pišite na spletni naslov: jfkamin@verizon.net.

Podobne teme: