Umrl likovni umetnik Bogdan Grom

V ponedeljek, 18. novembra, je na svojem domu v Englewoodu v New Jerseyju nekaj pred polnočjo mirno zaspal vsestranski likovni umetnik Bogdan Grom.

 

 

Bogdan Grom se je rodil leta 1918 v Devinščini pri Trstu. Njegov oče je kot ravnatelj Hranilnice Dravske banovine v Ljubljani podpiral umetnike in ga vozil na razstave. Mati je prav tako znala v njem vzbujati smisel za lepoto in ljubezen do domače zemlje ter kulture, na kateri je ostal navezan. Študiral je na akademijah za likovno umetnost v Perugii, Rimu in Benetkah, kjer je diplomiral leta 1944 s slikarjema Guidom Cadorinom in Carlom della Zorza. V Münchnu in Benetkah se je nato specializiral v uporabni umetnosti. Veliko je potoval in živel v Pragi, Trstu, Zagrebu, Subotici, Ljubljani, Beogradu in Ptuju. Poučeval je v Trstu in New Yorku. Pred odhodom v Ameriko leta 1957 je ustvarjal batike, vedute, krajine in žanrske prizore, ki jih označuje izrazna svežina, vzporedno se je posvečal tudi grafičnemu oblikovanju, predvsem knjižni ilustraciji.

Ameriško obdobje je začel v neofuturističnem duhu prenovljenega dinamizma. Značilen stiliziran obris kraškega zidka je postal osrednji motiv njegovih izrezank, cut-outov. Njegove kipe iz različnih materialov označujeta smisel za plastičnost, monumentalnost in uporaba tako tradicionalnih kot industrijskih materialov. Ustvaril je številne posege za arhitektonske objekte, palače, nakupovalne centre, trge, sakralno arhitekturo, vitraže, okrasne mozaike. Na Veleposlaništvu RS v Washingtonu je njegov bronasti kip Straža iz leta 1968.

Bogdan Grom je bil posebno pozoren do družbene problematike in krajevne identitete. Razstavljati je začel leta 1949 s skupino slovenskih tržaških umetnikov v galeriji Scorpione v Trstu, sledile so razstave v pomembnejših italijanskih mestih, sodeloval je tudi na rimskem Quadriennalu. Razstavljal je v: Italiji, bivši Jugoslaviji, Nemčiji, Švici, Španiji, Avstriji, Sloveniji, Bolgariji, v Izraelu, na Japonskem ter v ZDA. Njegova dela so prisotna v stalnih zbirkah v Galleria Nazionale d’Arte v Rimu, v muzeju Revoltella v Trstu, v Narodni galeriji v Beogradu, v Moderni galeriji v Ljubljani, v Cincinnati Art Museum v Ohaiu, v Guggenheimu v New Yorku, v White House Art Collection v Washingtonu in v številnih drugih tudi zasebnih zbirkah. Leta 2011 je prejel odličje predsednika Republike Slovenije Danila Türka za bogat ustvarjalni opus, s katerim je vseskozi opravljal poslanstvo ambasadorja odličnosti in umetnosti slovenske kulture.

Bogdan Grom, umetnik dveh svetov, razpet med Evropo in ZDA, je pustil izjemno bogat in raznolik opus. Njegova avtorsko umetniška produkcija zajema področja slikarstva, grafike, kiparstva, uporabne umetnosti grafičnega oblikovanja ter opremo arhitekture in javnih prostorov.

Lani je bila ob priložnosti rojstva stalne zbirke mojstrovih del, ki jih je umetnik podaril Tržaški pokrajini v Trstu, v prostorih Skladišča idej večja retrospektivna razstava. Leta 2011 mu je zgoniška občinska uprava dodelila in izročila častno občanstvo. Na to priznanje je bil še posebej ponosen, saj je ostal čvrsto povezan s svojimi koreninami in kulturo, ki jo je ponesel daleč v svet.

 

Besedilo: Obalne galerije Pira

Podobne teme: