Do 2025 za razvojne spodbude za obmejna območja predvidoma nekaj nad 178 milijonov evrov

Vlada je na dopisni seji sprejela program razvojnih spodbud za obmejna problemska območja v obdobju 2022-2025, katerega glavni cilj je ohranitev poseljenosti in razvojne vitalnosti teh delov države.

Skupna vrednost predvidenih sredstev za izvajanje programa je 178,4 milijona evrov.

Program tako za to leto predvideva vire financiranja v višini 29,5 milijona evrov, v 2023 se zvišujejo na 42,5 milijona evrov, v 2024 in 2025 pa na 53,2 milijona evrov, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ukrepi in aktivnosti v programu, ki so ga pripravili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, se bodo izvajali na dva načina. Eno so finančna sredstva oz. viri financiranja za ukrepe oz. aktivnosti, ki so izrecno namenjeni za obmejna problemska območja, drugo pa dodatne točke pri izboru v merilih javnih razpisov za ukrepe oz. aktivnosti s prednostno usmeritvijo na obmejna problemska območja.

Za cilj izboljšanja gospodarskega stanja bodo finančna sredstva pretežno zagotovljena za spodbujanje začetnih investicij, subvencije za zagon podjetij, ugodne kredite, garancije za zavarovanje bančnih kreditov s subvencijo obrestne mere, projektno sofinanciranje vključevanja diplomantov v delo na razvojnih projektih

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav