Fed dvignil obrestno mero na najvišjo raven v zadnjih 22 letih

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je po napovedih dvignil osrednjo obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 5,25 in 5,50 odstotka, kar je najvišja raven v zadnjih 22 letih.

Fedu vnovično zvišanje obrestne mere omogoča vztrajanje zelo dobrih razmer na trgu dela. Ob tem se v ZDA osnovna inflacija, ki ne upošteva cen hrane in energije, počasi znižuje, a še vedno vztraja visoko nad ciljno vrednostjo pri dveh odstotkih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

A po poročanju medijev se mnenja članov odbora ameriške centralne banke Federal Reserve razlikujejo. Nekateri se zavzemajo za nadaljevanje zviševanja obrestnih mer, drugi pa želijo dvige ustaviti in s tem zaščititi trg dela.

V Fedu so navedli, da bodo nadaljnje odločitve sprejemali v odvisnosti od razvoja dogodkov v gospodarstvu in njihovih posledicah na denarno politiko. Po navedbah poznavalcev kaže, da oblikovalci politike razmišljajo o premoru na naslednjem zasedanju septembra, a nakazujejo, da se zaostrovanje denarne politike še ni končalo.

FOMC si je na junijskem zasedanju po desetih zaporednih dvigih

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav