Kumer: Zmaga proti termoelektrarni iz BiH-a je dober obet za naprej

Za Slovenijo pozitivna arbitražna odločba zaradi nedobavljene elektrike iz TE Ugljevik v BiH-u pomeni dober obet tudi za druge postopke v povezavi s tem energetskim objektom, je ocenil minister Bojan Kumer.


Foto: EPA
Foto: EPA

Arbitražno sodišče s sedežem v Beogradu je pred dnevi po skoraj desetih letih izdalo delno odločbo, da je družba Elektrogospodarstvo Slovenije (EGS), ki je pravna predhodnica Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), upravičena do izplačila 67 milijonov evrov nadomestila iz naslova nedobavljene električne energije iz Termoelektrarne Ugljevik v Republiki Srbski v obdobju od junija 2011 do decembra 2021 ter zamudnih obresti od 1. januarja 2022 do dneva plačila.

Družba Rudnik in termoelektrarna (RTE) Ugljevik, ki upravlja termoelektrarno in z njo povezan rudnik, mora tako plačati 67 milijonov evrov z zamudnimi obrestmi. V primeru izplačila denarne odškodnine bo del prejela država v svoj proračun, del pa HSE.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je ob robu novinarske konference skupine HSE v Novi Gorici izrazil veselje nad pozitivno odločitvijo za

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav