Lagarde: Inflacija v območju z evrom še ni dosegla vrha

Inflacija v območju z evrom še ni dosegla vrha, je v Evropskem parlamentu ocenila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Napovedala je nadaljnje zviševanje obrestnih mer, kar ostaja glavno orodje ECB-ja za boj z inflacijo.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je oktobra znašala 10,6 odstotka, rast cen so poganjale cene energije in hrane. “Želela bi, da je inflacija oktobra dosegla vrh, ampak se bojim, da tega ni mogoče reči,” je na seji parlamentarnega odbora za gospodarske in monetarne zadeve dejala Lagarde. “Menim, da je preveč negotovosti – predvsem pri prenosu visokih stroškov za energijo z veleprodajne na maloprodajno raven – za domnevo, da je inflacija dejansko dosegla vrh. To bi me presenetilo.”

ECB je v boju z inflacijo v več dvigih od julija ključne obrestne mere zvišala za dve odstotni točki. Lagarde je v nagovoru, katerega besedilo je objavljeno na spletni strani ECB-ja, dejala, da bodo potrebna dodatna zvišanja, da se bo inflacija znižala na ciljna

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav