Lani šest odstotkov manj vinogradnikov kot leta 2015

Lani se je z vinogradništvom v Sloveniji ukvarjalo 28. 481 pridelovalcev, ki so skupaj obdelovali 15. 261 hektarjev vinogradov. Število vinogradnikov je bilo tako za šest odstotkov manjše kot leta 2015, skupna površina vinogradov pa za tri odstotke.

Po zadnjem popisu vinogradov – statistični urad ga izvaja vsakih pet let – je povprečni vinogradnik lani obdeloval 0,54 hektarja vinogradov. Statistični urad je pri tem zaznal večje razlike v velikosti površin vinogradov povprečnega pridelovalca v vzhodni in zahodni Sloveniji.

Povprečni pridelovalec v zahodni Sloveniji je namreč obdeloval kar trikrat večjo površino vinogradov (1,2 hektarja) kot povprečni pridelovalec v vzhodni Sloveniji (0,38 hektarja). Še vedno je največ pridelovalcev pridelovalo grozdje na manj kot enem hektarju vinogradov. Takšnih je bilo 91 odstotkov vseh vinogradnikov, skupaj pa so ti obdelovali 31 odstotkov celotne površine vinogradov.

Največ vinogradov je bilo v vinorodnih deželah Podravje, Posavje in Primorje. Povprečni vinograd je meril 0,32 hektarja, v njem pa je raslo 1227 trsov, na katerih je v 70 odstotkih zorelo belo, v 30 odstotkih pa rdeče grozdje.

Med belimi sortami so prevladovale laški rizling (17 odstotkov), chardonnay in sauvignon (po 11 odstotkov), medtem ko je bil med

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav