Letošnja žetev žit bo manjša, cene pa padajo

Letošnja žetev se je začela pozneje kot navadno, zdaj pa jo prekinjajo še neurja. Je pa tudi jasno, da bodo letos pridelovalci v svoje kašče spravili manjše količine kot po navadi. Pridelek ječmena je manjši za skoraj tretjino, pšenice za kako petino.


Ječmen. Foto: Pixabay
Ječmen. Foto: Pixabay

Uvoz velikih količin ukrajinske pšenice na srednjeevropske trge povzroča kaos. Cene so padle, glede na lansko leto tudi za polovico.

“Kako lahko iz Avstrije prihaja moka, ki je cenejša, kot je bila lanska pšenica? To pomeni, da je to surovina iz Ukrajine. Ampak ne za Avstrijo, za Slovenijo,” se je spraševal direktor Mlinopeka v Murski Soboti Karel Pojbič.

Ob tem je vprašljiva tudi sama kakovost. V Sloveniji je namreč pridelava visoko regulirana, ponekod drugod ne tako zelo, je povedal Branko Virag, vodja kmetijstva v skupini Panvita in predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

“Dvomim, da lahko kje v Evropi najdemo tako kakovostno pšenico in pozneje tudi moko, kot je slovenska. Ker mi imamo na razpolago res miniminimalno pesticidov, gnojila so vsa pod

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav