Na ministrstvu razmišljajo o prostovoljnem štiri- in šesturnem delovniku

Novela zakona o delovnih razmerjih prinaša napredne rešitve za delavce, pravijo na ministrstvu. A v javno obravnavo je šla neusklajena, zato so delodajalci izstopili z ESS-ja, zdaj pa so se v medresorskem usklajevanju pojavili novi predlogi.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Luka Mesec, med osrednjimi novostmi osnutka novele izpostavljajo zakonsko podlago za prostovoljni štiri- ali šesturni delovnik, uvajanje pravice do odklopa, uvajanje pravice do 48-urnega počitka ter omejevanje prekarnosti s podaljšanjem zastaralnega roka za denarne terjatve delavcev v prikritih delovnih razmerjih in z ukrepi na področju agencijskega dela.

Izpostavljajo tudi rešitve za večanje varnosti delavskih predstavnikov in za preprečevanje zlorab na področju podajanja pisnih opozoril pred odpovedjo, ukrepe za varovanje žrtev nasilja, izenačenje delovnopravnih pravic rejnikov s pravicami, ki jih imajo starši, ter določbe v povezavi s fleksibilnejšo možnostjo dela od doma.

Osnutek novele sicer v slovenski pravni red vnaša tudi dve evropski direktivi. Na njuni podlagi predvideva pet dni neplačanega oskrbovalskega dopusta in pravico delavca predlagati spremembo pogodbe o zaposlitvi –

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav