Načrt, kako bi Madžari lahko postali večinski lastniki Save

Družba Prestige Tourism naj bi po pridobitvi 43 odstotkov delnic Save zahtevala, da mora Sava zaradi visoke zadolženosti povečati svoj kapital. Državni lastniki pri dokapitalizaciji ne bi sodelovali, madžarska družba pa bi postala večinska lastnica.


Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Portal Necenzurirano na podlagi informacij več virov poroča, da obstaja načrt, kako bi država Madžarom omogočila pridobitev večinskega deleža Save, potem ko bo podjetje Prestige Tourism, ki je bilo ustanovljeno lani jeseni na Madžarskem, kupilo 43-odstotni delež ameriškega sklada York v Savi. Posel bo financiral madžarski nepremičninski sklad Diofa, ki je v lasti Daniela Jellinka, enega najbogatejših Madžarov, vpetega v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban.

Na skupščini naj bi nato državni lastniki (Kapitalska družba, Slovenski državni holding in/ali Zavarovalnica Triglav), ki imajo skupaj v lasti skoraj polovico delnic, soglašali s povečanjem kapitala, za katero je potrebno 75-odstotno soglasje skupščine, a naj se sami ne bi odločili za vplačilo kapitala. Dodatnih 200 milijonov evrov bi tako v kapital

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav