Namen digitalnega evra bo plačevanje – in ne varčevanje

Digitalna evrska valuta bi lahko začela veljati čez dve leti. Plačevanje bo podobno kot z današnjimi brezstičnimi plačilnimi karticami, potekalo bo prek aplikacij na mobilnih telefonih. Pristojni zagotavljajo, da gotovina ostaja.


Foto: Pixabay/Geralt
Foto: Pixabay/Geralt

Evropska centralna banka (ECB) mora še pred uvedbo digitalne evrske valute dokončati pravilnik, izbrati ponudnike za razvoj platforme in testirati novo obliko plačevanja, je za Radio Slovenija poročala novinarka Urška Jereb. Zeleno luč mora prižgati tudi politika, in sicer Evropski svet ter Evropski parlament.

Direktor oddelka za plačilni in poravnalni sistem v Banki Slovenije Simon Anko poudarja, da ob uvedbi tveganj ne sme biti, zato jih naslavljajo že zdaj. Zagotavlja tudi, da se z uvedbo digitalnih evrov ne bo ukinila ali nadomeščala gotovina. “Teh planov niti pomotoma ni.”

Cilj ECB-ja je, da bo z digitalnimi evri moč plačevati tako prek spletne povezave kot brez nje. “Tudi ko bi omrežje padlo, bi lahko plačevali ‘offline’ tako kot danes plačujemo z gotovino v hribovskih kočah,” je ponazoril Anko.

V praksi naj

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav