Nemčija lani z najvišjo inflacijo od leta 1993

V Nemčiji so se cene življenjskih potrebščin lani zvišale za 3,1 odstotka, je v prvi oceni danes zapisal nemški statistični urad Destatis. Gre za najvišjo inflacijo od leta 1993, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Cene so v Nemčiji lani rasle zlasti zaradi višjih cen energije, poznal pa se je tudi iztek ukrepa, v okviru katerega so v Nemčiji po izbruhu pandemije covida-19 začasni znižali davek na dodano vrednost.

Višje cene so bile tudi posledica pomanjkanja surovin in ozkih grl v dobavnih verigah zaradi covida-19 ter dajatev na izpuste ogljikovega dioksida.

Leta 2020, ko je v Evropi izbruhnila pandemija covida-19, je Nemčija imela 0,5-odstotno stopnjo inflacije. Decembra lani je inflacija na letni ravni poskočila na 5,3 odstotka. Čez mejo petih odstotkov, preseženo prvič od ponovne združitve države, je tako vztrajala drugi mesec zapored.

Po ocenah analitikov, ki jih povzema DPA, bi lahko inflacija v Nemčiji še kar nekaj časa ostala visoka. Tudi letos naj bi bila več kot triodstotna, k čemur bodo predvidoma v veliki meri prispevale višje cene energentov.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav