Dogajanje v društvih (pisali ste nam)

Ethnic fest

V slovenskem katoliškem centru, ki deluje v Lemontu in katerega namen je v okviru ameriške družbe spodbujati in pospeševati slovensko dediščine ter krščanske verske in etnične vrednote, so 9. Junija 2013 pripravili tako imenovan Ethnic fest.

Na pikniku so se tako zbrali Slovenci in Slovenke ter tudi izseljenci iz Poljske. Uživali so v domači hrani ter pijači, manjkala ni niti potica. Da pa je piknik bil res vesel so poskrbeli z domačo narodno zabavno in etnično glasbo.

 

Besedilo: MS

Kakšna je mladina v Lanusu na obrobju mesta Buenos Aires v Argentini?

Za Hladnikov dom Društvo Slovenska vas v Lanusu – je značilno, da je bil eden prvih domov Slovencev povojne emigracije. Pravijo, da je okolica zelo nevarna zaradi neurejenih naselij, ki jim Argentinci pravijo »Villa«. Po mnogih desetletjih je dom še vedno središče dogajanja v slovenski skupnosti. V bližini doma stojijo cerkev, dom starejših občanov in precej individualnih hiš, kjer stanujejo Slovenci.

V času krize leta 2001 se je ravno iz tega predela vrnilo nekaj družin v Slovenijo. Kot primer dobre prakse mladih sem na klepet povabila predstavnika mladine Magdaleno Jerman in Martina Sušnika, ki sta mnogo več kot samo …