Proizvajalci pozdravili kavcijski sistem za zbiranje plastenk in pločevink

Kavcijski sistem ločnega zbiranja plastenk in pločevink je za združenje industrije pijač najboljši možni sistem, s katerim bi v Sloveniji zadostili okoljskim zavezam in pomagali živilski industriji, ki ji primanjkuje surovin.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je združenje industrije pijač pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, prejšnji teden podprlo pobudo o kavcijskem sistemu, je njegov predsednik Marian Šefčovič, sicer prvi mož Radenske, na spletnem srečanju z novinarji podrobneje predstavil poglede združenja.

Kot je dejal, se že nekaj let pogovarjajo o kavcijskem sistemu, njegovih prednostih in pomanjkljivostih. Še pred tremi leti je bil proti njemu, ker je verjel, da lahko trenutni sistem zbiranja in ločevanja ustrezno izboljšamo. A analize združenja so pokazale, da tega ni mogoče doseči, če želimo izpolniti smernice EU-ja in okoljske cilje države, po katerih moramo do leta 2025 za recikliranje ločeno zbrati 77 odstotkov odpadnih plastenk pijač, do leta 2029 pa 90 odstotkov.

Verjamemo v trajnostno gospodarjenje, zato moramo zbrati čim več

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav