Umar: Razmere na trgu dela ostajajo zaostrene, a se postopoma izboljšujejo

Drugo četrtletje prinaša ugodnejše napovedi za gospodarsko aktivnost v nadaljevanju leta in postopno okrevanje storitev, ugotavlja Umar. S sproščanjem zajezitvenih ukrepov se je poraba gospodinjstev že februarja in marca precej okrepila.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Razmeroma ugodna gibanja izvozno usmerjenega dela gospodarstva, ki je konec lanskega leta doseglo predkrizne ravni, so se nadaljevala tudi v prvem četrtletju letos. Izvoz blaga v države EU-ja se je v primerjavi s četrtletjem prej še povečal, večja je bila tudi proizvodnja predelovalnih dejavnosti, je v najnovejši številki publikacije Ekonomsko ogledalo zapisal Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

S sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov se je februarja začelo okrevanje v storitvenih dejavnostih, kljub temu pa nekatere še naprej ostajajo močno prizadete. Prihodek se je februarja povečal v vseh tržnih storitvah, vključno z gostinstvom, ki pa ostaja na znatno nižji ravni kot pred epidemijo.

Sočasno se je februarja in marca precej okrepila poraba gospodinjstev, predvsem v trgovini na drobno z neživili in z živili

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav