V četrtek začetek oddaje vlog za višjo silo in čakanje na delo

Predvidoma od četrtka bodo lahko delodajalci oddajali vloge za povračilo nadomestila plače zaradi višje sile ali čakanja na delo po noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki določa prve interventne ukrepe po katastrofalnih poplavah.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obe povračili bodo delodajalci lahko uveljavljali z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce, ki bo predvidoma na voljo 17. avgusta. Delodajalci, ki bodo imeli težavo z dostopom do računalnika, pa lahko obiščejo katero od območnih lokacij zavoda in tam izpolnijo vlogo, so dodali na zavodu za zaposlovanje.

Povračilo nadomestila plače v primeru višje sile lahko delodajalec uveljavlja za tiste delavce, ki ne morejo priti na delo ali ga ne morejo opravljati zaradi odpravljanja škode, zavarovanja življenja, zdravja ljudi, živali, odvračanja in preprečevanja škode ali drugih okoliščin, ki preprečujejo opravljanje dela zaradi katastrofalnih poplav, na primer zaradi zagotavljanja varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev.

Za čas višje sile

Nadomestilo plače bo lahko delavec prejemal za čas, ko obstajajo okoliščine višje sile. Država bo financirala 80 odstotkov povprečne mesečne plače za polni

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav