V papirni dejavnosti ne bo nižjih plač od minimalne

Papirna in papirnopredelovalna dejavnost prehajata na nov plačni sistem, po katerem bodo najnižje osnovne plače določene najmanj v višini veljavne minimalne plače. Podpisniki kolektivne pogodbe v panogi so uredili tudi minimalni nabor dodatkov.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nov plačni model temelji na načelu “enka je minimalka“, po katerem bodo najnižje osnovne plače po tarifni prilogi kolektivne pogodbe določene najmanj v višini trenutno veljavne minimalne plače, so po podpisu aneksa sporočili iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam.

Zneski najnižjih osnovnih plač po tarifnih razredih se bodo v prihodnje usklajevali z letnimi krogi pogajanj, če do dogovora ne bi prišlo, pa aneks zagotavlja uskladitev zneskov najmanj za 50 odstotkov inflacije preteklega leta. Prvi krog pogajanj in prva uskladitev se bosta izvedla leta 2024.

Prva kolektivna pogodba dejavnosti, ki dodatke določa v zneskih

Dogovorili so se tudi o spremembah glede dodatkov. Po novem bo kolektivna pogodba po pojasnilih Pergama urejala minimalni nabor dodatkov za manj ugodni delovni čas, glede katerih zakon o delovnih razmerjih določa, da

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav