Banka Slovenije je omilila zahtevane pogoje za pridobitev posojila

Banka Slovenije bo z julijem prilagodila ukrep o omejitvi kreditiranja potrošnikov. Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo znašal 745 evrov namesto trenutnih 915 evrov.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nova spodnja meja kreditne sposobnosti bo temeljila na minimalnih življenjskih stroških in nekaterih dodatnih dejavnikih. Viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc je pojasnil, da se bodo pri izračunu letnega dohodka potrošnika upoštevali tudi otroški dodatek in nekateri drugi socialnovarstveni prejemki, ki so bili do zdaj izključeni.

Osnovna ideja ukrepanja je, da pripoznamo kreditno sposobnost tistemu ozkemu krogu ljudi, ki te možnosti trenutno nimajo, pa so po naši strokovni presoji sposobni odplačevati določen znesek kredita. Gre za osebe, katerih neto plača se giblje nekje med minimalno in povprečno plačo in pri katerih so bili doslej ti zneski omejeni s 76 odstotki minimalne plače,” je dodal Dolenc.

Uvedli bodo enotno omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom posojilojemalca. Ta bo po novem postavljen v

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav