Dobiček Petrola se je kljub padcu prihodkov povečal

Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih leta ob nižjih cenah naftnih derivatov in zmanjšanem obsegu trgovanja z elektriko ter zemeljskim plinom ustvarila 5,2 milijarde evrov prihodkov, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Padec prodaje je posledica regulacije cene naftnih derivatov v lanskem letu, ko so bile cene naftnih derivatov večino obdobja nižje kot v sosednjih državah, kar je takrat povečevalo prodajo,” so pojasnili.

Prilagojeni kosmati dobiček je v obravnavanem obdobju dosegel 447,3 milijona evrov, kar je deset odstotkov več kot v prvih devetih mesecih lanskega leta.

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je medtem nanesel 201,9 milijona evrov, kar je 105 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kot so pojasnili, gre rast pripisati zlasti stabilizaciji trga goriv in posledično zmernejši regulaciji cen.

Stroški skupine iz poslovanja so predvsem na račun višjih cen energentov in višjih stroškov dela medletno porasli za 19 odstotkov, na 424 milijonov evrov.

V prvih devetih mesecih

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav